33,2309$% 0.34
36,2864€% 1.28
2.608,03%0,23
4.231,00%0,63
10.473,47%-3,01
1963135฿%-1.9886
91455Ξ%-4.87433
SAĞLIK BAKANI KOCA: KOVİD-19 TEDAVİSİ TAMAMLANANLARIN SAYISI 130 BİN 852 OLDU
Sağlık Bakanı Koca, Son 24 Saatte 931 Kişinin Daha İyileşmesiyle Kovid-19 Tedavisi Tamamlananların Sayısının 130 Bin 852 Olduğunu Kaydetti.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilkent Yerleşkesi’nde Video Konferansla Gerçekleşen Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı’nın Ardından Basın Mensuplarına Açıklamalarda Bulundu, Soruları Yanıtladı.
Geride Bırakılan Günlere Kıyasla Endişelerin Azaldığını Dile Getiren Koca, Salgının Üstesinden Gelineceğine Duyulan İnancın Artması Nedeniyle Gösterilen Dayanışma İçin Teşekkür Etti.
Ramazan Ayı Ve Ardından Açılışları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Tarafından Yapılan Bazı Büyük Sağlık Yatırımlarının Son Hazırlıkları Sebebiyle Kamuoyunun Karşısına Daha Az Çıktığını İfade Eden Koca, Şöyle Konuştu:
“Bu Süre Zarfında Bakanlığımızın, Bilim Kurulumuzun, Hekimlerimizin Salgın Konusundaki Mesajlarını, Uyarılarını Size Birçok Kanaldan Ulaştırmaya Çalıştım. Geldiğimiz Noktada, Başarımız Konusunda Toplum Olarak Güçlü Bir İnanca Sahibiz. Bu İnanç, Günbegün, Şeffaflık İçinde Paylaştığımız Gelişmelerden, Günlük Vaka Tablomuzdaki İstikrarlı İyileşmeden, Hayat Düzenimizde Arzu Edilen Yöndeki Değişmeden Kaynaklanıyor.”
“TEDBİR ŞART, TEHDİT DEVAM ETMEKTEDİR”
1 Haziran İtibarıyla Yeni Bir Sürece Girildiğini Aktaran Bakan Koca, Bu Sürece “Normalleşme Süreci” Denildiğini, Dünyada Devam Eden Salgın Şartlarından En Az Etkilenecek Türkiye’de Nihai Sonuca Ulaşılacak Yeni Bir Hayat İçin Planlı Adımlarla İlerlediklerini Söyledi.
Bakan Koca, 6 Mayıs’ta Yaptığı Konuşmada Salgınla Mücadelede Birinci Dönemin Tamamlandığını, İkinci Döneme Girildiğini Ve Bu Dönemdeki Başarının Da Bazı Koşullara Bağlı Olduğu Açıklamalarını Hatırlatarak, “Tedbirsiz Davranmak, Tehdidin Ortadan Kalktığını Varsaymaktır. Tedbir Şarttır, Çünkü Tehdit Devam Etmektedir.” Dedi.
1 Haziran Gününden Başlayan Normalleşme Sürecinde, Türkiye İçin Başta Sağlık Alanı Olmak Üzere Çok Geniş Bir Alanı İçeren Ve Çok Büyük Önem Arz Eden Bir Süreç Olduğunun Altını Çizen Koca, Şu Değerlendirmelerde Bulundu:
“Konunun Önemini Şu Şekilde İzah Etmek Mümkündür. Dünya Çapındaki Bu Salgın, Ölüm Kalım Endişesiyle İnsanların Evlerine Kapanmasına Yol Açmakla Kalmadı. Üretime, Ticarete, Ekonomiye, Eğitime, Turizme, Kültür Hayatına Ağır Darbeler Vurdu. Bu Sebeple, Dünyanın Şu Anki Refah Düzeyi 6 Ay Öncesinden Çok Geriye Düşmüştür. Ülkemizse, Bu Süreci Çok Az Hasarla Yaşayan Nadir Ülkeler Arasında Olmakla Birlikte Şartlardan Elbette Etkilenmiştir.
Salgınla Mücadelede Tedbirlere Uymanın, Normalleşme Sürecini Muntazam Bir Şekilde Sürdürmenin Önemi, Sağlığımızın Yanı Sıra Bu Bakımdan Da Büyüktür.”
“TEDBİRLERE UYMAK ÜLKENİN REFAHINI ARTIRMAKTIR”
Bakan Koca, Tedbirlere Uymanın Artık Sadece Sağlığı Güvenceye Almak, Salgının Önünü Kesmek Anlamına Gelmekle Kalmadığına Dikkati Çekerek, Şunları Kaydetti:
“Tedbirlere Uymak, Aynı Zamanda Ülkemizin Refahını Artırmakla Sorumlu Kurumların, İnsanların Önünü Açmak Anlamına Geliyor. Tedbirlere Uymak, Sağlığımızı Güvenceye Almak Yanında, Yavaşlayan Üretimin Hızlanmasına Destek Anlamına Geliyor. Eğitim Şartlarının Normalleşmesine İmkan Anlamına Geliyor. Yeni Takvim Başladığında, Öğrencilerimiz İçin Tümüyle Güvenli Şartları Hazırlamış Olmalıyız.”
Sınırlı Saatlerde Sokağa Çıkabilen Büyüklerin, Gençlerin Ve Çocuklara Karşı Sorumlulukları Olduğunu Dile Getiren Koca, “Bu Grup Nüfusumuzun Yaklaşık 30 Milyonluk Kısmını Oluşturuyor. Özellikle Yaşlılarımızın Kısıtsız Şekilde Sokağa Çıkabilecekleri Şartları, Uyacağımız Tedbirlerle Bizler Sağlayacağız.” İfadelerini Kullandı.
“PLANLI BİR ŞEKİLDE NORMAL ŞARTLARA DÖNMEYE ÇALIŞTIĞIMIZI UNUTMAYALIM”
Salgınla Mücadelede Devletin İmkanlarını Seferber Ettiğini Vurgulayan Koca, Sağlık Altyapısı Hastaneler, Yatak Kapasitesi, Yetişmiş Hekimler Ve Bilim İnsanlarıyla, Yönetim Dirayetiyle Dünyada Bir Örneği Görülmemiş Bir Başarının Elde Edildiğine Değindi.
“Tedbirlere Uyarken, Sorumluluk Alanımız Öncekinden Çok Daha Büyüktür. Tedbirlere Uyum, Kendimize, Devletimize Ve Milletimize Karşı Bir Ödevdir.” Diyen Koca, Salgının En Çetin Günlerinde Gösterilen Başarının Günlük Vaka Sayısının 1000 Civarına Düştüğü, Hastalığın Yayılma Hızının Kesildiği Günlerde Göstermenin Zor Olmadığına İşaret Etti.
Bakan Koca, Bugünlerin De Kendine Özgü Zorlukları Bulunduğuna İşaret Ederek, Konuşmasına Şöyle Devam Etti:
“Bugünlerin Kendine Özgü Zorlukları Şu Üç Zorluktur. Birinci Zorluk, Salgının Sona Erdiği İnancıdır. Mücadelemizde Karşılaşacağımız İkinci Zorluk, Tedavide Elde Ettiğimiz Başarıya Güvenerek Hastalığın Ciddiyetinin Unutulmasıdır. Bize Zorluk Çıkaracak Üçüncü Husus, Risk Grubunda Olanların Tedbirleri Gevşetmesidir. Bu Üç Zorluk Bugünlerin Sınavıdır. Bu Sınavda Başarılı Olmalıyız. Normal Şartlara Dönmediğimizi Ancak Planlı Bir Şekilde Normal Şartlara Dönmeye Çalıştığımızı Unutmamalıyız.”
Fahrettin Koca, Şu Bilgileri Verdi:
“Belli Yaş Grupları Hariç, Sokağa Çıkma Kısıtlamasının Artık Kaldırıldığı 1 Haziran’dan İtibaren Tedbirlere Uyulmazsa, Hastalığın Daha Fazla Yayılma İmkanına Kavuşacağı Açıktır. Salgına Karşı Koruyucu Kalkanımız, Bizi Neredeyse Dokunulmaz Kılacak Tedbirimiz Bellidir. Evden Çıktığımızda Maskemizi Mutlaka Takacağız, Karşılaştığımız Veya Bir Arada Olduğumuz İnsanlarla Aramıza 1,5 Metre Mesafe Koyacağız. Ve El Temizliğine Normalde Olduğundan Daha Fazla Önem Vereceğiz. Maske, Yüzde 100 Olmasa Da Uyum Gösterilen Bir Tedbirdir. Bu Tedbiri İhmal Eden Veya Maskesini Kuralına Uygun Şekilde Takmayan Vatandaşlarımızdan Ricam, Konunun Ciddiyetini Hatırlamalarıdır. ”
“MASKE VE 1,5 METRE MESAFE KURALLARININ HER İKİSİNE BİRLİKTE UYULMALI”
Salgın Sebebiyle Bugüne Kadar 4 Bin 585 Hastanın Yaşamını Yitirdiğini Hatırlatan Koca, “Hiçbirimiz ‘Tedbirlerde Daha Başarılı Olunsaydı Vefat Sayımız Yine Değişmezdi’ Diyemeyiz. Bundan Sonrası İçin Şöyle Düşünmek Zorundayız, Tedbirler Sadece Şahsımızla İlgili Değildir. Tedbirler Her Gün Karşınıza Çıkan Vaka Tablosundaki Sonuçlarla Yakından İlgilidir.” İfadelerini Kullandı.
Maske Ve 1,5 Metre Mesafe Kurallarının Her İkisine Birlikte Uyulması Gerektiğini, Bu Tedbirlerden Birinin Tek Başına Koruyucu Olmayacağına Dikkati Çeken Koca, Sözlerini Şöyle Sürdürdü:
“Maske, Sosyal Mesafenin İhlali İçin Gerekçe Olmamalıdır. Maske Kullanımı Daha Yaygınken Mesafe Kuralına Yeterli Uyulmadığını, Bazı Durumlarda İse Bu Kuralı Uygulamanın Zor Olduğunu Biliyoruz. Mesafe Kuralına Uymanızı Kolaylaştıracak Düzenlemeler Bilim Kurulumuzun Hazırladığı Rehberler Esas Alınarak İlgili Bakanlıklarımızca Yapılmıştır. 1,5 Metre Mesafe Kuralına Uymanızı Zorlaştıran Sosyal Ortamlar İçin Yetkili Kurumlara Bildirimde Bulunmanızı Özellikle İstirham Ediyorum. Normalleşme Sürecinin Hayat Tarzına Bildiğiniz Gibi ‘Kontrollü Sosyal Hayat’ Adı Verildi. Kontrollü Sosyal Hayatın Gereği Israrla Vurguladığımız Maske, Sosyal Mesafe Ve Kişisel Açıdan Da Temizliğe Çok Daha Fazla Dikkattir. Süreçte Özlediğimiz Olağan Hayata Yaklaşmamız Bu Tedbirlerin Tavizsiz Şekilde Uygulanmasına Bağlıdır.”
“NORMALLEŞME SÜRECİ ESKİ ALIŞKANLIKLARA DÖNÜŞ DEĞİL”
Pek Çok İş Yerinin Faaliyetlerine Yeniden Başladığını Vurgulayan Koca, İş Yerlerinde Gerekli Tedbirlere Uyulmasını İstedi.
Fahrettin Koca, Restoranlarda 2-3 Kişinin Bir Arada Oturmamasını, Dolmuş Ve Otobüslerde Boş Koltuk Kuralına Riayet Edilmesini, Toplu Taşıma Araçlarına Maskesiz Binilmemesini Ve Pazar Yerlerinde Kurallara Uyulmasını Talep Etti.
“Hatırdan Çıkarmamalıyız Normalleşme Süreci Eski Alışkanlıklarımıza Dönüş Değildir. Tedbirlere Uymazsak Başa Dönebiliriz.” Uyarısını Yineleyen Koca, “Şurası Açıktır, Tedbirleri Tek Başınıza Uygulamanız Yeterli Olmayacaktır. Maske Ve Mesafe Kuralını İhlal Edenlere, Sosyal Mesafenin Ötesinde Mesafeli Davranın. Bu Hakkınızı Kullanın. Toplum Sağlığına Saygı Gösteren İş Yerlerini, Toplum Sağlığına Saygı Göstermeyenlerden Ayırın. Tepkinizi Verin, Takdirinizi Gösterin.” Diye Konuştu.
Bugüne Kadar Toplum Olarak Büyük Bir Feraset Gösterildiğini Aktaran Koca, Sözlerini Şöyle Sürdürdü:
“Mevcut Şartlarda Sizlerin Salgın Ve Tedbirler Konusundaki Ferasetinizi De Dayanak Göstererek Diyebiliriz Ki İkinci Dalga Beklemiyoruz. Bunda Kontrollü Sosyal Hayatı Uygulamaya Geçirmenizin Rolü Büyüktür. Bakanlığımız, Sağlık Ordumuz Adına Yürekten Teşekkür Ediyorum. Şimdi Tedbirlere Daha Israrla Uymalıyız. Tedbirlere Uymadığımız Takdirde Hayatın Normalleşmeye Başlayan Her Alanı Risk Alanı Haline Gelecektir. Bu Dönemde Salgının Seyri Daha Çok Hastalığı Belirsiz Şekilde Taşıyanlar Üzerinden Gerçekleşecektir. Demek Ki Hastalık Yayılım Açısından Daha Gizli Bir İmkana Sahiptir. Belirti Göstermeyen Birinden, Bir Başkasına Geçen Hastalık Bulaştığı Kişide Ciddi Sonuçlara Yol Açabilecektir.”
“AVM’LERDE 3 SAATTEN FAZLA KALMAYIN”
Kontrollü Sosyal Hayat Dönemi İçin Bilim Kurulu Ve Sağlık Bakanlığınca Hazırlanan Rehberlerden Bahseden Koca, Bu Rehberlerin Ana Başlığının Salgın Yönetimi Ve Çalışma Rehberi Olduğunu, Söz Konusu Rehberde Farklı Sektörlerdeki İş Yerlerinden Spor Ve Aktivite Alanlarına Ve AVM’lere Kadar Tüm Mekanlarda Çalışan Ve Müşterilerin Salgına Karşı Uyması Gereken Düzenin Ortaya Konulduğunu Bildirdi.
Gündeme Sık Gelmesi Sebebiyle AVM Örneğini Veren Koca, Şöyle Devam Etti:
“Rehberimiz Şu Uygulamayı Talep Ediyor, AVM Girişlerinde Kalabalık Oluşması Önlenmeli, Mesafe Kuralının İhlaline Yol Açmayacak Bir Düzenleme Yapılmalıdır. Bilim Kurulumuz AVM Girişlerinde Ateş Ölçümü Yapılmasını, Ateşi Yüksek Veya Hasta Görünümlü Kişilerin İçeri Alınmamasını Tavsiye Etmektedir. Tüm İş Yerleri Ve Kapalı Ortamlara Girişte Bu Tedbirin Uygulanması Gerekli Bulunmaktadır. AVM Ve Diğer Alışveriş Yerlerinin Aynı Anda Bulundurabileceği Çalışan Ve Müşteri Sayısı Belirlenmiştir. İşverenlerin Ve Yönetimlerin Bu Sayının Aşılmaması Amacıyla Tedbir Alması Gereklidir. AVM Ve Benzeri Kapalı Alanlarda Maske İle Birlikte Mesafe Kuralına Uyulmalıdır. Asansörlerin Ancak Üçte Bir Kapasite İle Kullanımına İzin Verilmelidir. AVM Gibi Kalabalık Ortamlara Gittiğinizde Lütfen 3 Saatten Fazla Kalmayın.”
Sağlık Bakanı Koca, “Başka Birkaç Konudan Da Örnek Vermek İstiyorum, Giyim Mağazalarında Ürünler Sık Temasa Maruz Kalır. Böyle Bir Alışveriş Sonrasında Ellerinizi Yıkamalı, Her Nerede Olursa Olsun Başkalarının Da Temas Etme İhtimali Olan Ürünlere Veya Yüzeylere Dokunmuşsanız Elinizi Yüzünüze Değdirmemelisiniz.” Uyarısında Bulundu.
Pazar Yerlerinin De Hastalık Bulaşma İhtimali Açısından Riskli Alanlar Olduğuna Değinen Koca, Hastalığın İlk Günlerinden İtibaren Pazar Yerlerinde Uyulması Zorunlu Kurallar Getirildiğini Hatırlattı.
Normalleşme Sürecinin Sağlık Hizmetleri Açısından Önemli Sonuçlar Doğurduğunu Aktaran Bakan Koca, “Hastanelerimiz Artık Olağan Hizmetlerine Geçmeye Başlıyor. Polikliniklerimiz Her Zamanki Hastalıklar Ve Hastalarla Daha Çok İlgilenecek, Ertelenmiş Tedaviler İçin Randevu Verecekler. Hastanelerimiz Ve Sağlık Çalışanlarımız İçin De Gerekli Rehberi Yayınladır. Kurallara Muntazam Şekilde Uyulacaktır.” Şeklinde Konuştu.
“BU SAVAŞI KAZANACAĞIMIZA İNANCIMIZ TAMDIR”
“Evimizin Dışındaki Hayatımızın Adı Kontrollü Sosyal Hayattır.” Diyen Koca, Konuşmasını Şöyle Sürdürdü:
“Uyulması Gereken Tedbirler Zor Değil, Özünde Çok Kolaydır. Her Zamanki El Temizliğine Daha Fazla Önem, Maske Ve 1,5 Metre Mesafe. Tedbirlerin Kolaylığını Riske Ve Hastalığın Meşakkatine Bakarak Söylüyoruz. Normalleşme Sürecinde Bize Kılavuzluk Edecek Gerçek Şudur, Son Vakanın Tespit Ve Tedavisine Kadar Risk Devam Edecektir. Son Vakayı En Kısa Zamanda Görmek, Tedbirlere Uymakla Mümkündür. Bu Savaşı Kazanacağımıza İnancımız Tamdır. Zaferimizin Büyüklüğü Ne Kadar Erken Olacağına Bağlıdır. Kara Görülmüştür Ama Deniz Durulmuş Değildir. Yakalanmaktan Kaçınacağımız Olası Dalgalar Var.”
“YOĞUN BAKIM VE ENTÜBE HASTA SAYILARI SON 3 HAFTADAN BU YANA HER GÜN GİDEREK DÜŞÜYOR”
“Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”Nda Yer Alan Verilere Dikkati Çeken Koca, Bugün 52 Bin 305 Test Sayısıyla Son 3 Haftada En Yüksek Orana Ulaştıklarını Bildirdi.
Yoğun Bakım Ve Entübe Hasta Sayılarının Son 3 Haftadan Bu Yana Her Gün Giderek Düştüğüne İşaret Eden Koca, “Test Sayısının Bugün Artışına Bağlı Olarak Özellikle Biz Sadece Semptomu Olan Hastalara Değil, OSB Ve Benzeri Birçok Bölgede, Filyasyon Taramalarını Giderek Artırdığımız İçin Vaka Sayısı Da Test Sayısı İle Doğru Orantılı Olarak Düne Göre Artmış Görünüyor.” Değerlendirmesinde Bulundu.
Gazetecilerin Sorularını Da Yanıtlayan Koca, Dün Rus Mevkidaşı İle Yaptığı Görüşmenin Detaylarına İlişkin Bir Soru Üzerine Koca, “Aşı Konusunda Bir Çağrıya Biz TUSEB Olarak Da Çıkmıştık. Bu Anlamda Türkiye’de, Ülkemizde Şu An Toplam İlaç Ve Aşı Anlamında 22 Üniversite Ve Merkezin Çalışması Var. Hayvan Deneyi Aşamasına Gelen Şu An 4 Merkezimiz Ve Üniversitemiz Var.” İfadesini Kullandı.
Rusya Sağlık Bakanı İle Görüşmelerinde Aşı Konusunda Özellikle Hayvan Çalışmalarının Sonlarına Doğru Gelindiğini Belirttiğini Aktaran Koca, Klinik Çalışmaların Bir Başka Ülkede Daha Yapılması Gerektiğini Anlattı.
Bu Nedenle Rusya İle Hem Onların Hem De Türkiye’nin Geliştirdiği Aşılarla İlgili Karşılıklı Klinik Çalışmaların Yapılabileceğini Karara Bağladıklarını Anlatan Koca, Bilim İnsanlarının, Rusya’daki Bilim İnsanları İle Geçen Hafta Bir Araya Gelip, Telekonferans Yöntemiyle Görüştükleri Bilgisini Verdi.
Yarın Bu Görüşmenin İkincisinin Yapılacağını Vurgulayan Koca, Şöyle Devam Etti:
“Bundan Sonra Bu Görüşmeler Daha Yoğun Bir Şekilde Yapılmış Olacak. İlaç Konusundaki Çalışmaları Da Favipiravir İle İlgili Kendilerinin Rusya’da Sentez Safhasına Geldiklerini İfade Ettiler, Üretim Safhasına Gelinliğini Ama Hastalarda Kullanımının Daha Bir Hafta Önce Başlandığı İfade Edildi. Bildiğiniz Gibi Biz Favipiraviri Daha Hastalarımızı Gördüğümüz İlk Günlerde Başlamıştık. Bundan Fayda Gördüğümüzü, Hangi Dozda Ve Hangi Hasta Grubuna Kullandığımızı Özellikle Paylaştık. Çünkü Çin’de Ve Avrupa’da Birçok Ülkede Daha Çok Entübe Olan Yoğun Bakım Hastaları, Ciddi Vakalara Kullanıldığını Biliyoruz Ve Halen Öyle Olduğunu Ama Biz O Dönemde Çok Fayda Görmediğimizi, Pnömoninin Geliştiği Yoğun Bakım Öncesi Safhada Faydasını Daha Çok Gördüğümüzü Özellikle İfade Ettik.
Bundan Sonraki İş Birliğimiz De Devam Etmiş Olacak. Bugün Bilim Kurulunda Favipiravir Daha Erken Dönemde Başlamak Üzere De Rehberde Bir Değişiklik Yapılmış Oldu. Yani Erken Dönemde Sonuçlarını İyi Gördüğümüz İçin Daha Erken Dönemde De Başlanabilirliğini Bugün Rehbere İşlenmek Üzere Karara Bağlamış Olduk.”
SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI
Bakan Koca, 65 Yaş Üstü Ve 18 Yaş Altı İçin Sokağa Çıkma Kısıtlamasının Devam Edip Etmeyeceği Ve Bu Hafta Sonu Sokağa Çıkma Kısıtlaması Olup Olmayacağına İlişkin Bilim Kurulu’nun Görüşünün Sorulması Üzerine Sokağa Çıkma Kısıtlamasının En Son 15 İlde Gerçekleştiğini Hatırlattı.
Fahrettin Koca, “Önümüzdeki Dönemde Sokağa Çıkma İle İlgili Hafta Sonu İle İlgili Şu An Genel Bir Düşünce Yok Ama İllerde Vakaların Dağılımında Bir Değişiklik Olursa O Durumda Gerektiğinde İllerde Bu Anlamda Her Zaman Karar Almak Mümkün Olabilir. Bilim Kurulu’nun Genelde Böyle Bir Önerisi Oldu. Şu An Bütün Türkiye’de Veya En Son Uygulandığı Şekli İle ‘İllerde Uygulanmaz’ Şeklinde Bir Önerisi Olmadı, Gerektiğinde İller Bazında Vaka Durumuna Göre Gündeme Her Zaman Gelebilir.” Değerlendirmesinde Bulundu.
Bu Süreçte En Çok Fedakarlık Gösterenlerin 65 Yaş Üstü Büyükler İle Gençler Olduğunu Dile Getiren Koca, Sözlerini Şöyle Sürdürdü:
“Sokağa Çıkma Noktasında Kısıtlı Olan En Son Sayın Cumhurbaşkanımızın Da Açıkladığı Şekliyle Büyüklerimizin Haftada Bir Gün, Gençlerimizin De Haftada İki Gün Sokağa Çıkma Saatleri De Belirtildiği Şekilde Uygulanıyor. Bilim Kurulu’nda Bu Gündeme Geldi. Özellikle Daha Çok Büyüklerimizin Hareket Kısıtlılığı Ve Benzeri Sorunlar Nedeniyle Bunun Artırılmasının Doğru Olacağı Şeklinde Bir Yaklaşım Var. Düzenleme Önümüzdeki Hafta Muhtemelen Gündeme Gelmiş Olur, Daha Net Bir Karar. Bilim Kurulu’nun Önerisi Bakanlar Kurulu’nda Gündeme Gelmiş Olur. O Durumda Zaten Açıklanmış Olur. Yani Bir Düzenleme Yapılması Gündeme Gelmiş Oldu, Gelecek Hafta Bu Netleşmiş Olur.”
Koca, Büyüklerin Ve Gençlerin Bu Kısıtlılığına, Bu Fedakarlığına Son Vermenin Tedbirlere Uyulmasıyla Doğru Orantılı Olduğunu Yineledi.
“ZORUNLU OLMADIKÇA HASTANELERE MÜRACAAT EDİLMEMELİ”
Bakan Koca, Bir Gazetecinin “Türkiye’de Yeni Normal Hayata Geçişle Birlikte Hastanelerde Yoğunluk Yaşanması Bekleniyor Mu, Nasıl Önlemler Alınacak?” Şeklindeki Sorusu Üzerine Özellikle Bu Dönemde Acil Olmayan Vakaların Ertelendiğini Anımsattı.
Acil Olan Vakaların Tedavilerinin Hiçbir Zaman Bırakılmadığına İşaret Eden Koca, Şunları Kaydetti:
“Bu Süreçte Yine Benzer Şekilde Zorunlu Olmadıkça Hastanelere, Sağlık Kuruluşlarımıza Müracaat Edilmemesini Özellikle İfade Etmek İstiyorum. Çünkü Hastane Ortamlarının Bu Anlamda Riskli Olduğunu Hepimiz Biliyoruz. Burada Özellikle Randevu Sistemi İle Polikliniklerin Devreye Girmesini Esas Kıldık. Yani Öncelikle MHRS Üzerinden Randevu Alarak Gidilmesini Ve Orada Bir Kalabalık Oluşturmadan, Poliklinik Düzeninin Sağlanmasını Esas Aldık. Ben Özellikle Daha Önce Bildiğiniz Gibi Acil Oranımız Yüzde 30’lardaydı, Bu Oran Bu Süreçte Bu Kadar Olmadığını Bize Gösterdi. Yani Gerekli Olduğu Zaman Mutlaka Sağlık Kuruluşlarına Müracaat Edelim Ama Bu Müracaatı Randevu Yani MHRS Üzerinden Yapalım, Gerekli Olmayan Müracaatları Veya Gerekli Olamayan Bir Durum Söz Konusu İse De Zorunlu Olmadıkça Sağlık Kuruluşlarına Gitmeyelim. Çünkü İhtiyacı Olan, Müdahale Yapılması Gereken Hastamıza Daha İyi Zaman Ayırıp, Bu Anlamda Kurallara Da Tedbirlere De Uyarak Bulaşmayı En Aza İndirgeyen Bir Sistemle Bu Dönemi Götürelim İstiyoruz.”
Bu Konuda Hangi Kurallara Uyulması Gerektiğinin De Yayımlandığını Aktaran Fahrettin Koca, Hastaneleri Yakından Takip Edeceklerini Vurgulayarak, “Vatandaşımız Da Bu Anlamda Tedbirlere Uyum Konusunda Kararlı Davranırsa Son Derece Memnun Oluruz Ve Başarılı Bir Sonuç Alırız.” İfadelerini Kullandı.
“KOVİD-19 TEDAVİSİ TAMAMLANANLARIN SAYISI 130 BİN 852 OLDU”
Bakan Koca, Yeni Tip Koronavirüse İlişkin Bugünün Verilerini De Paylaştı.
Buna Göre, Bugün 52 Bin 305 Test Yapıldı, 867 Kişiye Kovid-19 Tanısı Konuldu. Son 24 Saatte 24 Hasta Vefat Etti, 931 Hasta İyileşti. Toplam Test Sayısı 2 Milyon 155 Bin 349, Vaka Sayısı 166 Bin 422, Vefat Sayısı 4 Bin 609 Olarak Kayıtlara Geçti.
Toplam Yoğun Bakımdaki Hasta Sayısı 612, Solunum Cihazına Bağlı Hasta Sayısı 261, İyileşen Hasta Sayısı Da 130 Bin 852 Oldu.
Fahrettin Koca, Ayrıca Twitter Hesabından Son Verilere İlişkin Şu Değerlendirmede Bulundu:
“Bir Ay Önce Bugün 1424 Olan Yoğun Bakım Hasta Sayımız Yüzde 57 Oranında, 766 Olan Entübe Hasta Sayımız Yüzde 66, Günlük Vaka Sayımızsa Yüzde 48 Oranında Azaldı. 52 Bini Aşkın Testin Sonucuna Göre, Bugün Yeni Vaka Sayımız 867. Tedbirlerle Bu Düşüşü Daha Da Hızlandıralım.”
TOPLU TAŞIMA ARAÇLARI
Normalleşmeyle Birlikte Toplu Taşıma Araçlarında Yoğunluk Meydana Geldiği Belirtilerek Değerlendirmesinin Sorulması Üzerine Koca, Bilim Kurulu’nun Konuyla İlgili Bir Rehber Yayımladığını Ve Hangi Kurallara Uyulması Gerektiğinin Net Şekilde İfade Edildiğini Söyledi.
Koca, Şehirlerarası Otobüslerdeki Yüzde 50 Doluluk Oranının Kalkmadığını Vurgulayarak Şöyle Konuştu:
“İki Koltuk Yan Yana İse Bir Koltuk Yine Boş Kalacak, Tekli Koltuğa İse Oturulabilecek. Dolayısıyla Yine Şehirler Arası Ulaşımda İki Koltuk Yan Yana Dolu Olmayacak Ama Şehir İçinde Koltuk Sayısından Fazla Kişi Alınmayacak. Bu Kuralın Uygulanamadığı Zorunlu Olan Durumlarda, Valiliklere, İl Hıfzıssıhha Kurullarına Yetkiler Verildi. O Da Zorunlu Olmadıkça İşaretlemek Kaydıyla İzin Verilmiş Oldu. Dolayısıyla Bu Anlamda Duraklar, Otobüs, Minibüsler Veya Şehirlerarası Ulaşım Da Dahil Olmak Üzere Vatandaşımızın, Var Olan Kurallar, Sayılar Dışında Zorlamaması Gerekiyor, Mesafe Kuralını İhlal Etmememiz, Birbirimizi Uyarmamız Gerekiyor.”
“VAKA SAYIMIZIN AZALMASI TEDAVİ YAKLAŞIMLARINDAN OLAN BU İLACA BAĞLIYDI”
Bir Basın Mensubunun, Birçok Ülkenin Kalp Krizi Riski Yüzünden Kovid-19 Tedavisinde Kullanılan Sıtma İlacını Kullanmaktan Vazgeçtiğini Aktararak Türkiye’de Bu İlacın Kullanılmaya Devam Edilip Edilmeyeceğini Sorması Üzerine Koca, Dünyada Bu İlacın 20 Yıla Yakın Bir Süredir Tanındığını, Daha Önce Sıtmada, 10-15 Yıldan Beri De Romatizmal Hastalık Grubunda Kullanılan Bu İlacın Yan Etkilerinin Bilindiğini Anlattı. Söz Konusu Yayınla İlgili Çeşitli Değerlendirmelerde Bulunan Koca, Şunları Söyledi:
“Bu Yayın Bazı Ülkelerden Bilim İnsanlarının Bir Araya Gelerek Oluşturduğu Bir Yayın Değildir. Bu Yayın, Amerika’da Bir Şirket Tarafından Veriler Toplanarak Yapıldı. Yani Bu Verileri Bir Şirket Topladı, Bilim İnsanları Değil Ve Bu Verileri Yayın Haline Getiren De Meşhur, Bildiğimiz Üniversitenin Kalp Nakli Yapan Hekimleri Tarafından Yayın Haline Getirildi Yani Enfeksiyonla İlişkisi Olmayan. Hangi Ülkeden, Hangi Hastaneden Verilerin Alındığı Bilinmeyen Bir Yayından Bahsediyoruz. Biz İse Türkiye Olarak Dünyadan Farklı Olarak Bu İlacı Farklı Ve Erken Kullandık. Birçok Ülke Çin, Amerika, Avrupa Dahil Olmak Üzere, Daha Çok Bu İlacı Ciddi Vakalarında Yani Geç Vakalarında, Yoğun Bakım Döneminde Olan Hastalarında Kullandılar İngiltere Dahil Olmak Üzere. Biz İse O Dönemde Bu İlacın Faydasının Olmadığını, Bu İlacın Çok Erken Dönemde Başlanmasının Gerekliliğini Ve Erken Dönemde Özellikle Faydasının Olacağını Düşünerek Başladık Ve Bilim Kurulu Böyle Karar Verdi. Bunun Da Faydasını Gördük. Her Geçen Gün Vakan Sayımızın Azalması, Pnömoni Oranının Düşmesi, Ağırlıklı Burada Uyguladığımız Tedavi Yaklaşımlarından Bir Tanesi Olan Bu İlaca Bağlıydı. Sadece Bu İlaç Değil, Bu İlaç Da Bunlardan Bir Tanesiydi.”
Türkiye’de Hastanelerden Toplanan 1811 Veride Bu İlaçla İlgili Kalıcı Bir Sorunun Olmadığının Görüldüğünü Anlatan Koca, “Diğer Hastanelerimizdeki Vakaları Da Analiz Ediyoruz. Önümüzdeki Günler Daha Net Söylemiş Oluruz. Bu Anlamda Ölüm Vakalarının Bahsedildiği Oranda Aslı Olmadığını Ve Daha Emniyetli Ve Güvenilir Olduğunu, Erken Dönemde Farklı Olarak Uyguladığımızı Ve Sonuç Aldığımızı Söylemek İstiyorum. Şu Anda Da Kullanmaya Devam Ediyoruz. Bilim Kurulu Da Bu Anlamda Bir Değişiklik Yapmadı.” Diye Konuştu.
“MART AYINDA VAKALARIN YÜZDE 23’E YAKINI YATIRDIĞIMIZ HASTALARDI”
Koca, Şu Anda Da Vaka Sayısının Mart Ayının Sonundaki Gibi 1000’li Rakamlarda Olduğu, O Dönemle Bu Dönem Arasındaki Ne Gibi Farklar Bulunduğuna İlişkin Soruyu Şöyle Yanıtladı:
“Şu Açıdan Ciddi Bir Fark Var, Mart Ayında Vakaların Yüzde 23’e Yakını Yatırdığımız Hastalardı. Şimdi İse Vaka Başına Yatırdığımız Hasta Oranı Yüzde 2,31. Yani O Dönem Olan Vaka Sayısında Hastane Yükü Daha Yoğundu Ve Daha Çok Servise, Yoğun Bakıma Ve Entübasyona Giden Bir Hasta Yoğunluğumuz Vardı. Neredeyse Dörtte 1’i Bu Şekildeydi Ama Şimdi Yüzde 2’lere Kadar Düşmüş Oldu.”
Koca, Erken Teşhis Ve Tedavinin Kendilerini Başarılı Kıldığını Vurgulayarak Son Dönemde Vefat Sayısı, Entübe Ve Yoğun Bakımlardaki Hasta Sayısının Düşmeye Devam Ettiğine Dikkati Çekti.
Son Dönemde Tedbirlere Uyulmasının Son Derece Önemli Olduğuna İşaret Eden Koca, Şunları Kaydetti:
“Biz Hastaneler, Sağlık Kuruluşları Olarak Ne Yapmamız Gerektiğini Çok İyi Biliyoruz. Doluluk Oranlarımız Son Derece Aşağı Düştü Ve Giderek Yoğun Bakımdaki Hasta Sayımız Azalmış Oluyor. Bundan Sonraki Süreçte, Bu İkinci Dönemde Yani Kontrollü Sosyal Hayat Dediğimiz Bu Dönemde Maske, 1,5 Metre Mesafe Ve El Hijyenine Önem Vererek Bu Dönemi Başarıyla Tamamlamak Zorundayız. Değilse Başa Dönme Durumu Söz Konusu Olabilir. Bunun İçin Bu Kadar Emek Verip, Bu Kadar Başarı Elde Ettiğimiz Bir Noktada Bu Yeni Dönemi, Kontrollü Sosyal Hayat Dönemini Belli Bir Dönem İçin Bir Yaşam Şekli Haline Getirmemiz Gerekiyor. Bunu Da Başaracağımıza İnanıyorum.”
“PLAZMA TEDAVİSİNDEN FAYDA GÖRDÜK”
Tedavilerde Kök Hücre Ve Plazma Tedavilerinde Başarı Sağlanıp Sağlanılmadığına İlişkin Soru Üzerine Bakan Koca, Kök Hücreyle İlgili, Uyguladıkları Epey Vaka Olduğunu, Sonuçlarını Yakında Yayımlayacaklarını, Ancak Kök Hücre Tedavisinin Devam Ettirilmesinin Gerekmediğini Düşündüklerini Vurguladı.
Plazma Tedavisinden Fayda Gördüklerinin Altını Çizen Koca, Şöyle Devam Etti:
“Önümüzdeki Dönemde, Plazmadan Daha Yoğun Antikor Vermek Üzere İmmunoglobulin Sentezi Geliştiriyoruz. Zannediyorum 1-1,5 Aylık Zaman Diliminde Antikorun Yoğun Olduğu Erken Dönemde İmmunoglobulin Verilmesinin İmkanı Doğmuş Olacak. Yani Kalp Yetmezliği Ve Benzeri Sorunları Olan Volume Nedeniyle Verilmeyecek Plazmayı Biz Daha Yoğunluklu Antikor Anlamında İmmunoglobulin Vererek Önümüzdeki Dönemde Hızla Şekillendirmek İstiyoruz. Yeni Bir Dalgalanma Olur Veya Bu Anlamda Vaka Söz Konusu Olursa, 1-1,5 Ay Sonra ‘Pasif Aşı’ Dediğimiz İmmunoglobulini Koronayla İlgili Sentezlemiş Olacağız, Onu Daha Yaygın Kullanmayı Hedefliyoruz, Faydasını Biliyoruz Ama Kök Hücre Uygulamasının Faydasının Olmadığını Söyleyebiliriz.”
Kongrelerle İlgili Normalleşme Adımlarının Koronavirüs Bilim Kurulu’nun Gündeminde Olup Olmadığına İlişkin Soruya Da Bakan Koca, “Kongrelerle İlgili Durum Bugün Bilim Kurulu’nun Gündemine Geldi. Özellikle 15 Haziran’a Kadar Vakaların Seyrini Görmemiz Ve Bu Anlamda Karar Vermemiz Ama Erken Dönemde Online Kongrelerin Özendirilmesi Gerektiği Şeklinde Bir Karar Verildi. 15 Haziran’dan Sonraki Dönemde De Vakaların Seyrine Göre Tekrar Gündem Yapılacak.” Yanıtını Verdi.
Bugün Açıklanan Vaka Sayılarının Hangi Gün Alınan Örneklere Ait Olduğu Ve Filyasyon Çalışmalarının Ne Şekilde Devam Ettiğine İlişkin Soruya Koca, “Filyasyon Çalışmaları Kesintisiz Devam Ediyor. Sahada 6 Bine Yakın Ekip, Çalışmaları Sürdürüyor. Filyasyonu Bu Dönemde Asla Gevşetmekten Yana Değiliz.” Cevabını Verdi.
“3 BİNE YAKIN İLAVE PERSONEL ALIMI SÖZ KONUSU OLACAK”
Vakaların Ortalama Görülme Süresine İlişkin Bilgi Veren Koca, “Biz 6 Veya 7 Gün Sonra Bulaşı Görebiliyoruz. Dolayısıyla Bugün Tespit Ettiğimiz Vakalar Ortalama Olarak 2 İla 14 Gün Arası Olduğu İçin Ortalaması 5,6 Gün. Bir Hafta Öncesinin Tablosu Gibi, Bulaşı Gibi Değerlendirilebilir.” İfadelerini Kullandı.
Sağlık Sendikalarının İstihdamın Artırılması Ve Aynı İşi Yapanlar İçin “Eşit İşe Eşit Ücret” Taleplerinin Sorulması Üzerine Bakan Koca, “Pandemi Döneminde 32 Bin Kişi Almıştık. Yeni Açılan İstanbul’daki Hastanelerimiz İçin 3 Bine Yakın İlave Personel Alımı Söz Konusu Olacak.” Diye Konuştu.
Fahrettin Koca, Gelecek Dönemde Açılışını Yapmayı Düşündüklerini Hastaneler Olduğunu Hatırlatarak, İstanbul Ve Konya’da Olduğu Gibi Bu Hastanelerin De Sayısına Ve İhtiyaca Göre Alımların Yıl İçinde Yapılacağına Değindi.
Koronavirüsün Sağlık Çalışanları İçin Meslek Hastalığı Sayılmasına Yönelik Bir Çalışma Yaptıklarını İfade Eden Koca, Bu Konuda Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanı’nın Daha Yetkili Olduğunu, Bu Konuda Bir Netlik Olduğunda Açıklama Yapacaklarını Ancak Şu An Kesin Bir Şey Söylemenin Doğru Olmayacağını Dile Getirdi.
Sınavlarla İlgili Soruya Bakan Koca, Bilim Kurulu’nun Uyulması Gereken Kuralları Belirlediğini Bunu Da İlgili Birimlere Gönderdiklerini Anımsattı.
“Özellikle Gençlerimiz İçin Sınava Maskeli Gitmelerini Ama Sırasına Oturduğunda Eğer Mesafe Kuralı Da Sağlandıysa Maskenin Çıkarılmasını, Bilim Kurulu Uygun Görmüş Oldu.” Diyen Koca, “Dolayısıyla Bu Anlamda Uyulması Gereken Bütün Kuralları Hem ÖSYM’ye Hem YÖK’e Hem De İlgili Kuruluşlara Bilim Kurulu Göndermiş Oldu.” Değerlendirmesinde Bulundu.
Son Dönemde Mültecilerin Meriç Nehri’nden Botlarla Karşı Tarafa Geçtiklerini Bu Bağlamda Suriyeli Sığınmacıların Hareketliliği Hakkında Bir Çalışma Olup Olmadığının Sorulması Üzerine Koca, Şu Değerlendirmede Bulundu:
“Bir Hareketlilik Olduğunu Bilmiyorum. Özellikle Suriyeli Sığınmacılarımızda Olağanüstü Bir Kovid Oranın Olmadığını Biliyoruz. Bu Dönemde 4 Milyona Yakın Mültecinin Olduğu Türkiye’de Bunun Kontrol Altına Alınmış Olması Son Derece Önemli.”
KİRACILAR DİKKAT! HAZİRAN AYI KİRA ARTIŞ ORANI BELLİ OLDU!