33,2309$% 0.34
36,2864€% 1.28
2.608,03%0,23
4.231,00%0,63
10.473,47%-3,01
1963135฿%-1.9886
91455Ξ%-4.87433
Özel Tuzla Hastanesi Beslenme Ve Diyet Uzmanı Serpil Ayvaz, Vücudun Kış Mevsiminde Vitamin Ve Minerallere Daha Çok İhtiyaç Duyduğunu Söyledi. Az Ve Öz Tüketimin Önemine Değinen Ayvaz, Besinlerden Doğru Ve Yeterince Faydalanmamanın Hastalıklara Davetiye Çıkardığını Vurguladı.
SAYIN AYVAZ, MEVSİM VE HAVA DEĞİŞİKLİKLERİNDE NASIL BESLENMELİYİZ???
İnsan Sağlığını Olumsuz Etkileyen En Önemli Nedenlerden Biri De İçerisinde Yaşadığımız Havadaki Ani Isı Değişimleridir. Vücudumuz Ani Hava Değişimlerine Uyum Sağlama Sürecinde Bir Çeşit Zorlanma (Baskıya-Strese) İle Karşı Karşıya Kalır. Bu Zorlanma Vücudumuzun Savunma Sisteminin (Bağışıklık Sistemi) Zayıf Düşmesine Neden Olur. Savunma Sistemi Zayıflayan İnsan Vücudu En Ufak Enfeksiyonlara Karşı Dahi Kendisini Koruyamaz Ve Hasta Olur. Hastalıklardan Korunmak Yada Kronik Hastalıklarımızın Seyrini Kötüleştirmemek İçin Ani Sıcaklık Değişimleri Karşısında Bedenimizi İçeriden Ve Dışarıdan Korumaya Almak Zorunda Kalırız.
Sonbahar Mevsiminden Kış Mevsimine Geldiğimiz Bu Günlerde Giyim Şeklimizdeki Değişikliklerle Dışarıdan Korumaya Aldığımız Vücudumuzu, Besinlerle De İçeriden Desteklemek Uygun Bir Davranış Olacaktır.
SAYIN AYVAZ, HAVADAKİ ANİ SICAKLIK DEĞİŞİMLERİNİN İNSAN VÜCUDUNDA NEDEN OLDUĞU FİZYOLOJİK VE PSİKOLOJİK DEĞİŞİMLER NELERDİR?
Beynimizin Vücudumuzdaki Isı Düzenleyici Görevi Nedeniyle Daha Fazla Enerjiye İhtiyaç Duyarız. Güneşi Daha Az Görüyor Olmak Kişiyi Daha Üzgün (Depresif) Yapacağından Vitamin Ve Minerallere Daha Fazla İhtiyaç Duyarız. Mevsim Değişiklikleri Hormonlarımızın Çalışma Şekillerini De Olumsuz Etkiler. Hormonlarımız, Uyum Sürecinde Besinlerden Daha Dengeli Seçimler Yapılmasına İhtiyaç Duymaktadır. Mevsim Değişimlerinden Etkilenen En Bilindik Hormonumuz Tiroit Hormonumuzdur. Hormonlarımızın Uyum Sürecinde Zorlandığını Gösteren En Önemli Belirtilerinden Biri De İştahın (Kişiye-Zorlanan Hormona Göre Değişen) Ciddi Olarak Artması Yada Ciddi Olarak Azalması Durumudur. Bu Süreçte Dengeli Besin Seçiminin Yanında Ölçüler De Çok Önem Kazanmaktadır. Güneşin Etkisini Yitirmesi Ve Günlerin Kısalması İle Birlikte Hareket Azalması (İnaktifleşme) Da Ağırlık Kontrolünü Zorlaştırır. Ağırlık Kazanımları Hızlı Olduğunda Zaten Hava Değişimine Uyum Sağlarken Zorlanan Organlarımıza İkinci Bir Kabusu Da Yaşatır. Çoğunlukla Kronik Rahatsızlıkları Olan Kişilerin Şikayetleri Bütün Bu Nedenlerden Dolayı Kış Aylarında En Üst Seviyelerdedir.
SAYIN AYVAZ, KIŞ MEVSİMİNDE NASIL BESLENMELİYİZ?
Ciddi Başka Bir Neden Yoksa Risk Grupları Olarak Bilinen Çocuk Ve Yaşlıların Özellikle Kış Aylarına Girerken Sık Sık Hastalanmalarının Temelinde Besinlerden Doğru Ve Yeterince Faydalanamamak Yatar. Öncelikle Vücudumuzun Canlı Bir Organizma Olduğunu Ve Ciddi İhtiyaçları Olduğunu Unutmamak Önemlidir. İç Ve Dış Organlarımıza Zarar Verecek Olan Her Yiyecekten Satın Almayıp Uzak Durmalıyız. Ülkemizde Genellikle Pazarlarda Zararlı Yiyecekler Satılmamaktadır. Besinlerimizi Satın Alırken En Tazesini, Zarar Görmemiş Olanını, Ucuzunu Ve İhtiyacımız Kadarını Almaya Özen Göstermeliyiz. Öncelikle Kış Aylarında Savunma Sistemimizi Destekleyen Vitamin Ve Mineralleri Tanıyalım. Sağlıklı Kişide Genel Olarak Günlük Ortalama İhtiyaçlarımızı Görelim. İçeriğinde En Zengin Olan Besini Öğrenelim.
SAYIN AYVAZ, KIŞ MEVSİMİNDE EN ÇOK HANGİ VİTAMİNE İHTİYAÇ DUYARIZ VE BU VİTAMİNİ NASIL TÜKETMELİYİZ?
Kış Aylarında Vücudumuz Zorlanmaya (Strese) Karşı Koruyucu Adrenalin Oluşturmak İçin Bol Miktarda C Vitaminine İhtiyaç Duyar. C Vitamini Çok Naif Bir Vitamindir. Doğada Çok Çabuk Etkinliğini Kaybedebilen (Yıkılabilen) Bir Vitamin Olduğundan İhtiyaçların Karşılanabilmesi Kolay Olmamaktadır. Örneğin Limonu Metal Bir Bıçak İle Kestiğimiz Andan İtibaren Limonun İçermiş Olduğu C Vitamininin Yüzde 50 Oranında Kayba Uğradığı Laboratuvar Ortamında Kanıtlanmıştır. Bu Örnekten De Anlaşılabileceği Gibi Vücudumuza Aldığımız Her Besinin Vücudumuza Girmeden Önce Vitamin Kaybını Engelleyici Yöntemlere De Dikkat Etmliyiz.. Meyveleri Yeme İşleminden Hemen Önce Soymak Ve Anında Parçalamadan Tüketmek, Salataları Sofraya Oturmadan Hemen Önce Hazırlamak, Kaybı Önemli Ölçülerde Engelleyici Yöntemlerdir. Tüm Canlılar Vitaminlere İhtiyaç Duyarlar. Keçilerin Stres Anında İhyiyaçlarını Karşılayabilmek İçin C Vitamini Sentezlerini Yüzde 500 Kat Arttırdıkları Saptanmıştır. İnsan Vücudunun Bu Tarz Bir Yeteneği Bulunmamaktadır. Demir Mineralinin Vücudumuzda Yeterince Olumlu Etkiye Sahip Olabilmesi İçin Beraberinde C Vitaminine İhtliyacı Vardır. Demir İçeren Besinlerle C Vitamini İçeren Besinleri Birlikte Tüketmek Demir Mineralinden En İyi Şekilde Faydalanmamızı Sağlar. Hafif Anemiler İçin Etkin Bir Yöntemdir. Ülkemizde Erkeklerde Dahi Anemi Görüldüğünü Düşündüğümüzde, Bu Basit Ancak Etkin Yöntemi Kullanmanın Yararı Daha İyi Anlaşılır Olmaktadır. Çok Tüketmek Değil Az Ve Öz Tüketmenin Faydalı Olacağı Farkındalığını Geliştirmek Önemlidir. Zorluklar, Davranış Değişikliklerini Zamanla Kazanarak Kolayca Aşılabilir. Uzun Süreli Oral Kontraseptif Kullanan Kadınlarda C Vitamini Yetersizlikleri Görülebilmektedir. Sigara Ve Alkol Kullanan Kişilerde Vitamin Ve Mineral Kayıpları Çok Fazla Olduğundan Gereksinimleri Yukarıda Belirtilen Ölçülerin 2 – 3 Katı Kadarına Ulaşmaktadır.
34 YILDIR DOSTLAR, BUGÜN YENİDEN TUZLA’DA BULUŞTULAR