33,2309$% 0.34
36,2864€% 1.28
2.608,03%0,23
4.231,00%0,63
10.473,47%-3,01
1963135฿%-1.9886
91455Ξ%-4.87433
AK Parti’li Milletvekillerinin İmzasını Taşıyan İşsizlik Sigortası Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına Sunuldu.
Cumhurbaşkanı Kararıyla İşveren Prim Desteği, Prim Teşviki, Gelir Vergisi Stopaj Teşviki İle Damga Vergisi Desteğinin Süresi 31 Aralık 2023’e, Kısa Çalışma Ödeneğinin Süresi İse 30 Haziran 2021’e Kadar Uzatılabilecek.
AK Parti’li Milletvekillerinin İmzasını Taşıyan İşsizlik Sigortası Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına Sunuldu.
Teklifle İşsizlik Sigortası Kanunu’na Madde Ekleniyor. Buna Göre, İşsizlik Ödeneğinden Yararlandırılanların, İşten Ayrılmalarını Takip Eden 90 Gün İçinde İşe Girmeleri Ve 12 Ay Süreyle Kesintisiz Hizmet Akdine Tabi Olarak Çalışmaları Halinde, İşsizlik Ödeneğinden Yararlandıkları Süre İçin Hesaplanacak Uzun Vadeli Sigorta Primleri İşsizlik Sigortası Fonu’ndan Karşılanacak.
Cumhurbaşkanı; Kadın, Genç Ve Mesleki Yeterlilik Belgesi Sahiplerini İstihdam Etmesi Halinde İşverene Sağlanan Prim Desteği; Bir Önceki Yıl Ortalamasına İlave İstihdam Edilen Kişiler İçin 12 Ay, Bu Kişinin Kadın, Genç Veya Engelli Olması Durumunda 18 Ay Süreyle İşverene Sağlanan Prim Teşviki Ve İlave İstihdam Sağlayan İşverene Gelir Vergisi Stopaj Teşviki İle Damga Vergisi Desteği Uygulamasının Süresini 31 Aralık 2023 Tarihine Kadar Uzatmaya Yetkili Olacak.
Esnaf Ahilik Sandığı Uygulamasının Yürürlük Tarihi, Kovid-19 Salgınının Olumsuz Etkileri Nedeniyle 1 Ocak 2021’den 31 Aralık 2023 Tarihine Erteleniyor.
Cumhurbaşkanı Kısa Çalışma Ödeneği Uygulamasının Süresini, 30 Haziran 2021’e Kadar Uzatma Yetkisine Sahip Olacak.
Cumhurbaşkanı, Kısa Çalışma Ödeneğinden Yararlanan Sigortalıların Normal Çalışma Sürelerine Dönmeleri Durumunda İşverene Ödenen Ve İşsizlik Sigortası Fonu’ndan Karşılanan Prim Desteği Süresini De 30 Haziran 2021’e Kadar Uzatabilecek.
NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ
Kanun Teklifiyle İşsizlik Sigortası Kanunu’na Geçici Madde Ekleniyor.
Buna Göre, İşsiz Olan Kişilerin Yeniden İstihdamı İle SGK’ye Bildirilmeksizin Çalışan Kişilerin De İstihdam Edilebilmesi İçin İş Veya Hizmet Sözleşmesi 1 Ocak 2019-17 Nisan 2020 Döneminde Sona Erenlerle SGK’ye Bildirilmeksizin Çalışanların En Son Çalıştıkları İşyerlerine Başvurmaları Ve Bu İşverenler Tarafından Fiilen Çalıştırılmaları Halinde, İşverenlere Her Ay Kuruma Ödeyecekleri Tüm Primlerden Mahsup Edilmek Üzere Günlük 44,15 Lira Destek Verilecek.
Başvuruda Bulananlardan İşveren Tarafından İşe Alınıp Ücretsiz İzne Ayrılanlar İçin Günlük 39,24 Lira, Bu Kapsamda Olup Başvurusunun Kabul Edilmediğini Bildirenler İçin İse Söz Konusu Şartlar Dahilinde Hane Başına Günlük 34,34 Lira Destek Verilmesi Öngörülüyor.
Hizmetleri, SGK’ye Bildirilmeksizin Çalıştırıldığı İşveren Tarafından Kabul Edilenlere, İşveren Tarafından Bu Şekilde Çalıştırıldıkları Döneme İlişkin Olarak Ücret Ve Ücrete Bağlı Hakları Hariç Olmak Üzere Diğer Haklarından Feragat Etmiş Sayılacak Ve Bu Şekilde Çalıştırıldıkları Dönemde İlgili Mevzuatı Uyarınca Daha Önce Yararlanmış Oldukları Sosyal Yardım Ve Diğer Haklar Borç Çıkarılmayacak.
Bu Madde Uyarınca Başvuruda Bulunanlardan Hizmetlerini SGK’ye Bildirilmeksizin İstihdam Ettiğini Kabul Eden İşverenlere İlgililerin İşveren Yanında Hizmetleri Bildirilmeksizin Çalıştırıldığı Dönemler İçin Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Uyarınca İdari Para Cezası Uygulanmayacak, İşsizlik Sigortası Primi De Dahil Olmak Üzere Sigorta Primi Tahakkuk Ettirilmeyecek, İlgili Mevzuatta Yer Alan Ortalama Ve Toplam Sigortalı Sayısı Hesabında Dikkate Alınmayacak.
İşsizlik Sigortası Kanunu’na Eklenen Başka Bir Geçici Maddeye Göre De İşverene, Ocak 2019-Nisan 2020 Döneminde En Az Sigortalı Bildirimi Yapılan Ay Veya Dönemdeki Sigortalı Sayısına İlave Olarak İstihdam Edeceği Her Bir Sigortalı İçin Her Ay SGK’ye Ödeyeceği Tüm Primlerden Mahsup Edilmek Üzere Nakdi Ücret Desteği Sağlanacak.
Bu Kapsamda İşsizlik Sigortası Fonu’ndan Karşılanacak Destek Tutarının, İşe Alındığı Tarihten İtibaren Fiilen Çalıştırılacak Sigortalılar İçin Günlük 44,15 Lira, İlave İşe Alınacaklardan İşveren Tarafından Ücretsiz İzne Ayrılacaklara İse Günlük 39,24 Lira Olması Öngörülüyor.
Cumhurbaşkanı, Söz Konusu Destek Ve Nakdi Destek Tutarlarını, Maddelerin Yürürlük Tarihinden Sonra Tespit Edilecek Asgari Ücret Artış Oranında Artırmaya Yetkili Olacak.
“TEVKİF EDİLEN VERGİLER HERHANGİ BİR VERGİDEN MAHSUP EDİLEMEYECEK”
İşsizlik Sigortası Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’ne Göre, Gelir Vergisi Kanunu’nda Düzenleme Yapılarak, Ayrı Bir İşyeri Açmaksızın Ve Sanayi Tipi Veya Seri Üretim Yapabilen Makine Ve Alet Kullanmaksızın Oturdukları Evlerde İmal Ettikleri Malları İnternet Ve Benzeri Elektronik Ortamlar Üzerinden Satanların Bu Faaliyetleri Muaflık Kapsamına Alınıyor Ve Bunların Elde Ettikleri Hasılatları Üzerinden Tevkif Suretiyle Vergilendirilmeleri Sağlanıyor. Bu Muafiyetten Faydalanılabilmesi İçin Vergiden Muaf Esnaf Belgesi Alınması, Türkiye’de Kurulu Bankalarda Bir Ticari Hesap Açılması, Tüm Hasılatın Münhasıran Bu Hesap Aracılığıyla Tahsil Edilmesi Ve Hasılat Tutarının Belirlenen Tutarı Aşmaması Gerekecek.
Bankalar, Açılan Ticari Hesaplara Aktarılan Tutarlar Üzerinden, Aktarım Tarihi İtibarıyla Yüzde 4 (Bir Ve Üzeri İşçi Çalıştırıldığı Durumda Yüzde 2) Gelir Vergisi Tevkifatı Yapacak, Kanun Çerçevesinde Bunları Beyan Edip Ödemekle Yükümlü Olacak.
Ticari, Zirai Veya Mesleki Kazancı Dolayısı İle Gerçek Usulde Gelir Vergisine Tabi Olanlar İle Maddede Sayılan Faaliyetleri Gelir Ve Kurumlar Vergisi Mükelleflerine Bağlılık Arz Edecek Şekilde Yapanlar Bu Muafiyetten Faydalanamayacak.
Cumhurbaşkanına, Maddede Belirtilen Oranları Ve Tutarı, Yarısına Kadar İndirme Ve İki Katına Kadar Artırma Yetkisi Verilen Düzenleme 1 Ocak 2021 İtibarıyla Yürürlüğe Girecek.
Tam Mükellef Gerçek Kişilerin, Gümrük Kanunu Kapsamında Dolaylı Temsilci Olarak Yetkili Kılınan Posta İdaresi Ya Da Hızlı Kargo Taşımacılığı Yapan Şirketler Tarafından Düzenlenen Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesiyle Gerçekleştirdikleri Mal İhracatı Kapsamında Elde Ettikleri Kazancın Yüzde 50’sine Beyannamede Bildirilen Gelirlerden İndirim Uygulanacak.
Bu İndirimden Yararlanılabilmesi İçin Bu Kapsamda Sayılan, İhracattan Kaynaklanan Hasılatları Toplamı Yıllık 400 Bin Liraya Kadar Olanların, İlgili Yılda Kendilerinin Sigortalı Olması, Yıllık 800 Bin Liraya Kadar Olanların, İlgili Yılda Kendilerinin Sigortalı Olması Ve En Az Ortalama Bir Tam Zamanlı Ya Da Eş Değer Kısmi Zamanlı İşçi Çalıştırması, Yıllık 1 Milyon 600 Bin Liraya Kadar Olanların, İlgili Yılda Kendilerinin Sigortalı Olması Ve En Az Ortalama İki Tam Zamanlı Ya Da Eş Değer Kısmi Zamanlı İşçi Çalıştırması, İhracattan Kaynaklanan Hasılatları Toplamı Yıllık 2 Milyon 400 Bin Liraya Kadar Olanların, İlgili Yılda Kendilerinin Sigortalı Olması Ve En Az Ortalama Üç Tam Zamanlı Ya Da Eş Değer Kısmi Zamanlı İşçi Çalıştırması Şart Olacak.
Cumhurbaşkanı Bu Maddede Yer Alan Oran, Tutar Ve Sayıları Yarısına Kadar İndirmeye Ve İki Katına Kadar Artırmaya, Hazine Ve Maliye Bakanlığı Maddenin Uygulanmasına İlişkin Usul Ve Esasları Belirlemeye Yetkili Olacağı Düzenleme 1 Ocak 2021’den İtibaren Yürürlüğe Girecek.
Teklifle, Tam Mükellef Sermaye Şirketlerinin Kendi Hisselerini İktisap Etmek Suretiyle Vergisiz Bir Şekilde Kar Dağıtımı Yapmalarının Önüne Geçiliyor Ve Şirket Karlarının Dağıtılıp Dağıtılmadığına Bakılmaksızın Tevkif Yoluyla Alınacak Vergiye İlişkin Bir Vergi Güvenlik Müessesesi İhdas Ediliyor.
Teklife Göre, Tevkif Edilen Vergiler Herhangi Bir Vergiden Mahsup Edilemeyecek.
Cumhurbaşkanı, Bu Oranı Sıfıra Kadar İndirmeye Veya Bir Katına Kadar Artırmak Suretiyle Yeniden Tespit Etmeye Yetkili Olacak.
Banka Ve Aracı Kurumlar Vasıtasıyla Gerçekleştirilen Kaldıraçlı Alım Satım (Foreks) İşlemlerinden Elde Edilen Gelirlerin Kaynakta Kesinti Suretiyle Vergilendirilmesi Amaçlanıyor. Maddenin Uygulama Süresi 31 Aralık 2025 Tarihine Kadar Uzatılıyor Ve Bu Süreyi Beş Yıla Kadar Uzatma Konusunda Cumhurbaşkanına Yetki Veriliyor. Düzenlemenin, 1 Ocak 2021 Tarihinde Yürürlüğe Girmesi Öngörülüyor.
KISMİ SÜRELİ ÇALIŞANLAR İÇİN GELİR VERGİSİ DÜZENLEMESİ
At Yarışları Hakkında Kanun’a Göre Lisans Sahibi Olan Veya Lisans Sahibince Yetkilendirilen Kişi Tarafından Organize Edilen Yarışmalara Katılan Atların Jokeyleri, Jokey Yamakları Ve Antrenörlerine Ücret Olarak Yapılan Ödemeler Üzerinden Yüzde 20 Gelir Vergisi Tevkifatı Yapılmasını Düzenleyen Hüküm 31 Aralık 2025’e Kadar Uzatılıyor.
Tam Süreli Çalışıyorken 31 Aralık 2020 Tarihine Kadar, Kısmi Süreli Olarak Çalışmaya Başlayan Hizmet Erbabının Ücretleri; Kısmi Süreli Çalışmaya Geçmesi Nedeniyle Çalışmadığı Gün Sayısı Kadar Kısmi Süreli Yeni Bir Çalışan İstihdam Edilmesi Ve Bu Çalışanın En Az 6 Ay Süreyle Çalışmaya Devam Etmesi Şartıyla, Gelir Vergisinden İstisna Olacak. Bu İstisnayı Uygulamak Suretiyle Alınmayacak Vergi Tutarı, Bu Kapsamdaki Her Bir Çalışan İçin Aylık Brüt Asgari Ücretin Yüzde 10’unu Aşamayacak. Bu İstisna, 12 Ayı Geçmemek Üzere, Kısmi Süreli Olarak Yeni İstihdam Edilen Çalışanın Çalışmaya Devam Ettiği Sürece Uygulanacak.
Kısmi Süreli Çalışmaya Başlayan Mevcut Çalışanlara Yapılan Ücret Ödemeleri Nedeniyle Düzenlenen Kağıtların, Bu Madde Kapsamında Gelir Vergisinden İstisna Edilen Aylık Brüt Ücrete İsabet Eden Kısmı Damga Vergisinden İstisna Olacak.
İstisnadan Yararlanma Şartları Bulunmadan İstisnadan Faydalanılması Nedeniyle Eksik Tahakkuk Ettirilen Vergiler, Vergi Ziyaı Cezası Uygulanmaksızın Tarh Edilecek.
Cumhurbaşkanı, Bu Düzenlemedeki 6 Ve 12 Aylık Süreleri Dört Katına Kadar Uzatmaya Ve 31 Aralık 2020 Tarihini Her Defasında Birer Yıllık Dönemler Halinde Dört Kez Uzatmaya, Maddede Belirtilen Oranı Bir Katına Kadar Artırmaya Yetkili Olacak. Hazine Ve Maliye Bakanlığı Maddenin Uygulanmasına İlişkin Usul Ve Esasları Belirleyecek.
YURT DIŞINDA BULUNAN PARA, ALTIN, DÖVİZ, MENKUL KIYMET VE DİĞER SERMAYE PİYASASI ARAÇLARI
Yurt Dışında Bulunan Para, Altın, Döviz, Menkul Kıymet Ve Diğer Sermaye Piyasası Araçlarını, Bu Maddedeki Hükümler Çerçevesinde, 30 Haziran 2021 Tarihine Kadar Türkiye’deki Banka Veya Aracı Kuruma Bildiren Gerçek Ve Tüzel Kişiler, Söz Konusu Varlıkları Serbestçe Tasarruf Edebilecek.
Söz Konusu Varlıklar, Yurt Dışında Bulunan Banka Veya Finansal Kurumlardan Kullanılan Ve Yürürlük Tarihi İtibarıyla Kanuni Defterlerde Kayıtlı Olan Kredilerin En Geç 30 Haziran 2021 Tarihine Kadar Kapatılmasında Kullanılabilecek. Bu Takdirde, Defter Kayıtlarından Düşülmesi Kaydıyla, Borcun Ödenmesinde Kullanılan Varlıklar İçin Türkiye’ye Getirilme Şartı Aranmaksızın Bu Madde Hükümlerinden Yararlanılacak.
Vergi Usul Kanunu’na Göre Defter Tutan Mükellefler, Bu Madde Kapsamında Türkiye’ye Getirilen Varlıklarını, Dönem Kazancının Tespitinde Dikkate Almaksızın İşletmelerine Dahil Edebilecekleri Gibi Aynı Varlıkları Vergiye Tabi Kazancın Ve Kurumlar İçin Dağıtılabilir Kazancın Tespitinde Dikkate Almaksızın İşletmelerinden Çekebilecekler.
Gelir Veya Kurumlar Vergisi Mükelleflerince Sahip Olunan Ve Türkiye’de Bulunan Ancak Kanuni Defter Kayıtlarında Yer Almayan Para, Altın, Döviz, Menkul Kıymet Ve Diğer Sermaye Piyasası Araçları İle Taşınmazlar, 30 Haziran 2021 Tarihine Kadar Vergi Dairelerine Bildirilecek. Bildirilen Varlıklar, Dönem Kazancının Tespitinde Dikkate Alınmaksızın Kanuni Defterlere Kaydedilebilecek. Bu Takdirde, Söz Konusu Varlıklar Vergiye Tabi Kazancın Ve Kurumlar İçin Dağıtılabilir Kazancın Tespitinde Dikkate Alınmaksızın İşletmeden Çekilebilecek. Bu Fıkra Kapsamında Bildirilen Taşınmazların Ayni Sermaye Olarak Konulmak Suretiyle İşletme Kayıtlarına Alınması Halinde, Sermaye Artırım Kararının Bildirim Tarihi İtibarıyla Alınmış Olması Ve Söz Konusu Kararın Bildirim Tarihini İzleyen Onuncu Ayın Sonuna Kadar Ticaret Siciline Tescil Edilmesi Kaydıyla, Bu Madde Hükümlerinden Faydalanılabilecek.
Türkiye’ye Getirilen Veya Kanuni Defterlere Kaydedilen Varlıkların Elden Çıkarılmasından Doğan Zararlar, Gelir Veya Kurumlar Vergisi Uygulaması Bakımından Gider Veya İndirim Olarak Kabul Edilmeyecek.
Söz Konusu Varlıklar Nedeniyle Hiçbir Suretle Vergi İncelemesi Ve Vergi Tarhiyatı Yapılmayacak. Bu Hükümden Faydalanılabilmesi İçin Bildirilen Varlıkların, Bildirimin Yapıldığı Tarihten İtibaren Üç Ay İçinde Türkiye’ye Getirilmesi Veya Türkiye’deki Banka Ya Da Aracı Kurumlarda Açılacak Bir Hesaba Transfer Edilmesi Şart Olacak.
Cumhurbaşkanı, Bu Maddede Yer Alan Süreleri, Bitim Tarihlerinden İtibaren Her Defasında 6 Ayı Geçmeyen Süreler Halinde Bir Yıla Kadar Uzatmaya Yetkili Olacak. Bu Konudaki Uygulama Usul Ve Esaslarını Hazine Ve Maliye Bakanlığı Belirlemeye Yetkili Olacak.
İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesinin Mütevelli Heyeti; Rektör, Eğitim Ve Araştırma Konusunda Görevlendirilmiş Sağlık Bakan Yardımcısı, Sağlık Bakanının Seçtiği Bir Üye, Yükseköğretim Kurulu Tarafından Seçilen Profesör Unvanına Sahip İki Üye İle Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Yönetim Kurulunca Belirlenen Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dışından İki Üyeden Oluşacak.
Üniversitenin Yurt Dışı Birimlerinde Bulundukları Ülkenin Üniversitelerindeki Yerel Akademisyenlerin De İstihdam Edilebilmesi, Aylıkla Çalışma Ve Ders Ücreti Karşılığı Çalıştırma Usullerinden Ekonomik Olanın Tercih Edilebilmesine De İmkan Sağlanacak.
CUMHURBAŞKANLIĞI RAPORTÖRLÜĞÜ VE CUMHURBAŞKANLIĞI RAPORTÖR YARDIMCILIĞI İHDAS EDİLECEK
TBMM Başkanlığına Sunulan İşsizlik Sigortası Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’ne Göre, Cumhurbaşkanlığı Raportörü Ve Cumhurbaşkanlığı Raportör Yardımcısı Kadroları, İstisnai Memuriyet Kapsamından Çıkartılıyor.
Cumhurbaşkanlığı Raportör Kadrosuna Atanabilmek İçin; Cumhurbaşkanlığı Raportör Yardımcısı Kadrosuna Atanmak, Yetişme Ve Tez Süreci Sonunda Yapılacak Yeterlik Sınavında Başarılı Olmak Ve Dil Şartını Yerine Getirmek Gerekecek.
Cumhurbaşkanlığı Raportörlerine Ve Cumhurbaşkanlığı Raportör Yardımcılarına, TBMM Yasama Uzmanı Ve Yasama Uzman Yardımcılarına Mali Ve Sosyal Hak Ve Yardımlar İle Diğer Özlük Hakları Kapsamında Yapılması Öngörülen Ödemeler, Aynı Usul Ve Esaslar Çerçevesinde Ödenecek. Emeklilik Hakları Bakımından Da TBMM Yasama Uzmanı Ve Yasama Uzman Yardımcılarına Denk Kabul Edilecek.
Cumhurbaşkanlığı Raportörü Kadrolarında Bulunanlardan Hizmetine İhtiyaç Kalmayanlar, Cumhurbaşkanlığı Bağlı Kuruluşlarında Veya Bakanlıkların Merkez Teşkilatlarında Özel Yarışma Sınavıyla Girilen Ve Belirli Bir Yetişme Programı Sonrası Yeterlik Sınavına Tabi Tutulan Mesleklere İlişkin Durumlarına Uygun Uzman Kadrolarına Atanabilecek.
Raportör Ve Raportör Yardımcılarının Atama Teklifleri, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığınca Yapılacak. Atama Teklifi Yapılan Kurum Veya Kuruluşça Personelin Atama İşlemleri 15 Gün İçinde Sonuçlandırılacak. Bunlar, Atama İşlemi Tamamlanıncaya Kadar, Mevcut Kadrolarına Ait Her Türlü Aylık, Ek Gösterge, Zam, Tazminat, İkramiye, Sözleşme Ücretleri İle Diğer Mali Haklarını Cumhurbaşkanlığı Bütçesinden Almaya Devam Edecek.
Teklifle 30 Eylül 2020 Tarihi İtibarıyla Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığının Birimlerinde Raportör Unvanıyla Görev Yapanlardan; Hakimler Ve Savcılar, Yasama Uzmanları, Kamu Kurum Ve Kuruluşlarının Merkez Teşkilatlarında Uzman, Müfettiş, Kontrolör Gibi Kariyer Meslek Kadrolarında Veya Pozisyonlarında Bulunanların Cumhurbaşkanlığı Raportörlüğü Kadrolarına Atanabilmesi Öngörülüyor.
Teklifle Katma Değer Vergisi Kanunu’nda Değişikliğe Gidilerek, Dahilde İşleme Ve Geçici Kabul Rejimi Kapsamında İhraç Edilecek Malların Üretiminde Kullanılacak Maddelerin Teslim Süresi 31 Aralık 2025 Tarihine Kadar Uzatılıyor.
Milli Eğitim Bakanlığına Bilgisayar Ve Donanımlarının Bedelsiz Teslimleri İle Bunlara İlişkin Yazılım Teslimi Ve Hizmetleri, Bu Mal Ve Hizmetlerin Bağışı Yapacak Olanlara Teslim Ve İfası Sırasında Uygulanan Ve 31 Aralık 2020’de Sona Erecek KDV İstisnası, 31 Aralık 2023 Tarihine Kadar Uzatılacak.
İZİN BELGESİ
İmar Kanunu’nda Yapılan Değişikle Elektronik Haberleşme Altyapılarında Yapı Ruhsatı Alınmasına İlişkin Düzenleme Yapılıyor.
Ülke Genelinde Geniş Bant İnternet Altyapısının Geliştirilmesi Amacıyla; Umumi Hizmet Alanları, Yol, Otopark, Yaya Bölgesi Gibi Yerler İle Kamu Ve Özel Mülkiyete Tabi Arsa Ve Arazilerde (Yapı Ve Binalar Hariç) Yapılacak Elektronik Haberleşme İstasyonlarının Kurulumuna Mahsus 15 Metreden Yüksek Kule Ve Direkler İle Bunlara Ait Zorunlu Altyapı Unsurları İçin 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planlarına İşlenmesi Ve Ruhsatlanması Şartı Aranacak.
Ruhsat Başvurularında, Yatay Ve Dikey Görünüşü İhtiva Eden Kroki İle Statik Ve Elektrik Projeleri Dışında Herhangi Bir Proje Veya Belge İstenmeyecek. Ruhsat Başvurusuna, Malik Ya Da Tasarruf Sahibi İle İşletmeci Arasında Yapılan Kiralamaya Veya Kullanıma İlişkin Belge Eklenecek.
Kamu Ve Özel Mülkiyete Tabi Arsa Ve Arazilerde, 15 Metreden Yüksek Olmayan Kule Ve Direkler İle Yapı Ve Binalardaki Kule Ve Direkler İçin Ruhsat Yerine İzin Belgesi Kavramı Getiriliyor. Ayrıca, Binalarda Kurulacak Kule Ve Direklere İzin Verilirken 10 Metreden Yüksek Olmama Şartı Getiriliyor.
Ruhsat Ve Yapı Kullanma İzin Belgesi Başvurularında, Ruhsat Harcı Ve Yapı Kullanma İzin Harcı Alınacak. Yapılan İzin Başvurularında İse Ruhsat Harcı Ve Yapı Kullanma İzin Harcı Tutarı Toplamı Kadar İzin Belgesi Bedeli Alınacak.
Elektronik Haberleşme İstasyonları İçin Kamu Kurum Veya Kuruluşları Tarafından Yer Kullandırılması Halinde; Sözleşme Uyarınca Tahsil Edilecek Yıllık Yer Kullanım Bedeli, Büyükşehir Belediyelerinde Ulaştırma Ve Altyapı Bakanlığının Yer Seçim Belgesi İçin Belirlediği Ücretin Beş Katını, Diğer Yerlerde Üç Katını Geçemeyecek. Bu Hükme Aykırı Yapılan Sözleşmeler Geçersiz Sayılacak.
Teklifle, 2 Temmuz 2004 İle 1 Ekim 2009 Tarihleri Arasında Yapılmış Kule Ve Direkler İçin Herhangi Bir Ödeme Yapılmadan Kazanılmış Hakların Korunması Da Öngörülüyor. Bu Tarih Aralığının Dışında Yapılan Kule Ve Direkler İse İstenen Şartları Yerine Getirmek Zorunda Kalacak.
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumunun, Üniversitelerle Birlikte Kullandığı Hastane Ve Tesislerde İşlenen Disipline Aykırı Fiiller Hakkında, Başhekim İşlem Yapabilecek.
KOVİD-19 SALGINININ TURİZM SEKTÖRÜNE OLUMSUZ ETKİLERİ AZALTILIYOR
Teklifle, Kovid-19 Salgınının Turizm Sektörüne Olumsuz Etkilerinin Azaltılması İçin İlgili Bakanlıklar Tarafından Üzerinde Turizm Tesisleri Yapılmak Üzere Adlarına Kamu Arazisi Tahsis Edilen Kültür Ve Turizm Bakanlığından Belgeli Yatırımcılar Ve İşletmecilerden; 1 Nisan 2020 Tarihi İle 30 Haziran 2020 Tarihi Arasındaki Dönemde Tahsil Edilmesi Gereken Kira, Kesin İzin, Kesin Tahsis, İrtifak Hakkı, Kullanma İzni, Yararlanma, İlave Yararlanma Bedelleri Ve Hasılat Payları İle Kültür Ve Turizm Bakanlığından Belgeli Turizm Tesislerinin Yatırımcıları Ve İşletmecilerinden Aynı Dönemde Tahsil Edilmesi Gereken Ecrimisillerin Ödeme Süreleri 6 Ay Erteleniyor.
Ayrıca 1 Temmuz- 31 Aralık 2020 Tarihleri Arasındaki Dönemde Tahsil Edilmesi Gereken Kira, Kesin İzin, Kesin Tahsis, İrtifak Hakkı, Kullanma İzni, Yararlanma, İlave Yararlanma Bedelleri Ve Hasılat Payları İle Ecrimisillerin Ödeme Süreleri De Başvuru Şartı Aranmaksızın Bir Yıl Ertelenecek. Bu Alacaklar, Ertelenen Süre Sonuna Kadar Herhangi Bir Zam Veya Faiz Uygulanmadan Tahsil Edilecek. Bu Döneme İlişkin Tahsil Edilen Bedeller İade Edilmeyecek.
BELİRLİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMELERİNİN TOPLAM SÜRESİ 2 YILI AŞAMAYACAK
İşsizlik Sigortası Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’ne Göre, Belirli Süreli İş Sözleşmesi, İşçinin 25 Yaşını Doldurmamış Veya 50 Ve Daha Yukarı Yaşta Olma Koşulunu Sağlaması Kaydıyla, Mevcut Koşullar Aranmadan Yazılı Yapılabilecek.
25 Yaşını Doldurmamış İşçiler İle Yapılacak Belirli Süreli İş Sözleşmelerinin Süresi, İşçinin 25 Yaşını Doldurduğu Tarihi Geçemeyecek. Bu Hüküm Uyarınca Bir Defada Veya Yenilenerek Yapılan Belirli Süreli İş Sözleşmelerinin Toplam Süresi 2 Yılı Aşamayacak.
Türkiye İş Kurumu Yönetim Kurulu Başkan, Üyeler Ve Kurum Personeli, Kamusal Görev Ve Hizmetleri Yerine Getirirken İşledikleri Suçlar Nedeniyle Doğrudan Ceza Soruşturması Ve Kovuşturmasına Tabi Tutulmamalarına İlişkin Usul Ve Esasları Düzenleyen Memurlar Ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun’a Tabi Olacak.
Kovid-19 Salgını Sebebiyle Açık Ceza İnfaz Kurumlarında Bulunanlar İle Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda Olup Da Açık Ceza İnfaz Kurumlarına Ayrılmaya Hak Kazanan Hükümlülerin, Denetimli Serbestlik Tedbiri Uygulanarak Cezasının İnfazına Karar Verilen Hükümlüler Ve Denetimli Serbestlik Tedbirinden Yararlanan Hükümlülerin İzinli Sayılmalarına İlişkin Süre 31 Ocak 2021 Tarihine Uzatılıyor.
Salgının Devam Etmesi Halinde Bu Süre, Sağlık Bakanlığının Önerisi Üzerine Adalet Bakanlığı Tarafından Her Defasında 2 Ayı Geçmemek Üzere 3 Kez Uzatılabilecek. Böylelikle Salgının Sürmesi Durumunda Kovid-19 İzin Süresinin En Fazla 31 Temmuz 2021’e Kadar Uzatılabilmesi Öngörülüyor.
Anayasa Mahkemesi Kararıyla, Basın Ve Gazetecilik Mesleğinde Çalışanların Fiili Hizmet Süresi Zammından Yararlandırılmalarına İlişkin Doğan Hukuki Boşluğu Gidermek Amacıyla Düzenleme Yapılıyor.
25 YAŞ ALTINA TEŞVİK
İşe Girdiği Tarih İtibarıyla 25 Yaşından Küçük Olup, Hizmet Akdine Tabi Olarak Bir Veya Birden Fazla İşverence Çalıştırılan Ve Çalıştıkları Kişi Yanında Ay İçinde Çalışma Saati Süresine Göre Hesaplanan Çalışma Gün Sayısı 10 Günden Az Olanlar İçin, Çalıştırıldıkları Süreyle Orantılı Olarak İşverenlerce, Prime Esas Günlük Kazanç Alt Sınırının Yüzde 2’si Oranında İş Kazası Ve Meslek Hastalığı Sigortası Primi İle Yüzde 7,5’i İşveren; Yüzde 5’i Sigortalıya Ait Olmak Üzere Yüzde 12,5 Oranında Genel Sağlık Sigortası Primi Ödenecek.
Bu Madde Kapsamında Çalışanların Genel Sağlık Sigortası Primlerinin 30 Güne Tamamlanması Zorunlu Olacak.
Bu Fıkra Kapsamına Girenler, Adlarına Ödenen Priminin Ait Olduğu Ayı Takip Eden Ayın Sonuna Kadar Aynı Kazancın Otuz Katının Yüzde 20’si Oranında Malullük, Yaşlılık Ve Ölüm Sigortaları Primi Ödeyebilecek. Ödenen Primlere İlişkin Süreler Sigortalılık Süresi Sayılacak.
İşe Girdiği Tarihten Önceki Son Bir Yıl İçerisinde Prim Ödeme Gün Sayısı 120 Günden Fazla Olanlar İle 25 Yaşını Dolduran Sigortalılar Hakkında Bu Madde Hükümleri Uygulanmayacak.
Düzenlemenin Gerekçesinde, “Prim Yükünün Azaltılması, 25 Yaş Altı Gençlerin İstihdama Dahil Edilmesinde Teşvik Edici, Bu Şekilde Çalışmayı İsteyen Gençler Açısından Da Tercih Edilme Nedeni Olacağından Genç İstihdamının Artırılması, 25 Yaşını Tamamlayıncaya Kadar Da İstihdam Edilmemiş Ya Da Çok Az Çalışmış Gençlerimizin De İstihdam Piyasasında Tecrübe Edinmeleri Amaçlanmaktadır.” Değerlendirmesinde Bulunuldu.
2 PUAN KURUMLAR VERGİSİ İNDİRİMİ
Cumhurbaşkanına, Yüzde 20 Olan Kurumlar Vergisi Oranını Beş Puana Kadar İndirme Ve Tekrar Kanuni Seviyesine Getirme Yetkisi Veriliyor.
Halka Açıklığı, Kaydiliği Ve Kurumsallaşmayı Teşvik Etmek Amacıyla, Bankalar, Finansal Kiralama Şirketleri, Faktoring Şirketleri, Finansman Şirketleri, Ödeme Ve Elektronik Para Kuruluşları, Yetkili Döviz Müesseseleri, Varlık Yönetim Şirketleri, Sermaye Piyasası Kurumları İle Sigorta Ve Reasürans Şirketleri Ve Emeklilik Şirketleri Hariç Olmak Üzere, Payları Borsa İstanbul Pay Piyasasında İşlem Görmek Üzere En Az Yüzde 20 Oranında İlk Defa Halka Arz Edilen Kurumların Paylarının, İlk Defa Halka Arz Edildiği Hesap Döneminden Başlamak Üzere Beş Hesap Dönemine Ait Kazançlarına Kurumlar Vergisi Oranı 2 Puan İndirimli Olarak Uygulanacak.
2021 UEFA Şampiyonlar Ligi Finali Müsabakalarının Türkiye’de Oynanmasına İlişkin Olarak, Türkiye’de Elde Ettikleri Kazanç Ve İratları Dolayısıyla Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), Katılımcı Futbol Kulüpleri Ve Organizasyonda Görevli Tüzel Kişilerden İşyeri, Kanuni Ve İş Merkezi Türkiye’de Bulunmayanlar, Gelir Ve Kurumlar Vergisinden Muaf Olacak.
Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin Yaygınlaştırılması Ve Belge Zorunluluğunu Dışlayan Hükümlerin Uygulanmamasını Sağlamak Amacıyla Özel Öğretim Kurumları Kanunu’ndaki Buna İlişkin Düzenleme Yürürlükten Kaldırılıyor.
İstanbul Sismik Riskin Azaltılması Ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) Kapsamında İstanbul Valiliğine Bağlı Olarak Faaliyet Gösteren İstanbul Proje Koordinasyon Birimine Yapılacak Teslim Ve Hizmetler İçin, Finansmanı Yabancı Devletler, Uluslararası Kurum Ve Kuruluşlarca Karşılanmak Şartıyla Sağlanan KDV İstisnası, 2025 Yılının Sonuna Kadar Devam Edecek.
İLAVE TEDBİRE KARŞI BAŞVURU
Olağanüstü Hal Kapsamında Kabul Edilen Kanunlarda Yer Alan İlave Tedbirlere Karşı Hakkında Önlem Uygulanan Kişi, Kanuni Temsilcisi Ya Da Mirasçıları Tarafından, Tedbiri Uygulayan Veya Bununla İlgili Kamu Kurum Ve Kuruluşlarına, Bu Maddenin Yürürlüğe Girdiği Tarihten İtibaren 3 Ay İçinde Başvuracak. Kamu Kurum Ve Kuruluşları, Başvuru Üzerine Yapacağı İnceleme Sonucuna Göre En Geç 6 Ay İçinde Başvurunun Reddine Veya Tedbirin Kaldırılmasına Karar Verecek.
Başvuruların İncelenmesi Ve Sonuçlandırılması İçin Kamu Kurum Ve Kuruluşları Bünyesinde Komisyon Kurulabilecek.
Kamu Kurum Ve Kuruluşları Bu Madde Kapsamında Yapılacak Başvuruların Sonuçlandırılması İçin Her Türlü Bilgi Ve Belgeyi İlgililerden Talep Edebilecek.
Soruşturmanın Gizliliğine Ve Devlet Sırlarına İlişkin İlgili Mevzuat Hükümleri Saklı Kalmak Kaydıyla Kurum Ve Kuruluşlar İle Yargı Mercileri, Başvuru Kapsamında İhtiyaç Duyulan Her Türlü Bilgi Ve Belgeyi Gecikmeksizin Başvuru Yapılan Kamu Kurum Ve Kuruluşlarına Göndermek Veya Yerinde İncelenmesine İmkan Sağlamak Zorunda Olacak.
Bu Madde Kapsamındaki Çalışmalarda Kamu Kurum Ve Kuruluşlarınca Görevlendirilenler, Görevlerini Yerine Getirdikleri Sırada Edindikleri Kamuya, İlgililere Ve Üçüncü Kişilere Ait Gizlilik Taşıyan Bilgileri, Kişisel Verileri, Ticari Sırları Ve Bunlara Ait Belgeleri, Bu Konuda Kanunen Yetkili Kılınan Mercilerden Başkasına Açıklayamayacak, Kendilerinin Veya Üçüncü Kişilerin Yararına Kullanamayacak. Bu Yükümlülük Görevden Ayrılmalarından Sonra Da Devam Edecek.
Kamu Kurum Ve Kuruluşlarının Kararlarına Karşı Hakimler Ve Savcılar Kurulunca Belirlenecek Ankara İdare Mahkemelerinde İptal Davası Açılabilecek.
Bu Madde Uyarınca Yetkili Olmayan Kamu Kurum Ve Kuruluşuna Yapılan Başvurular Yetkili Olduğu Değerlendirilen Kamu Kurum Ve Kuruluşuna Gönderilecek Ve Durum Başvurana Bildirilecek.
Bu Maddenin Uygulanmasına İlişkin Ortaya Çıkabilecek İhtilafları Gidermeye Cumhurbaşkanlığı Yetkili Olacak.
DERNEKLERİN GENEL KURULLARINA ERTELEME
1 Ocak 2021 Tarihinde Yürürlüğe Girmesi Öngörülen Konaklama Vergisinin Yürürlük Tarihi, 1 Ocak 2022 Tarihine Erteleniyor.
“Vakıflar Genel Müdürlüğüne Ve Mazbut Vakıflara Ait Taşınmazların Onarım Veya İnşa Karşılığı Kiralamalarında Sözleşmenin Başlangıç Tarihinde, İşletme Süresine Ait İlk Yılın Altı Aylık Kira Bedeli Ayrıca Teminat Olarak Alınması; Vakıflar Genel Müdürlüğüne Ve Mazbut Vakıflara Ait Taşınmazların Kiralamalarında, Sözleşme Süresi İçinde Üç Aylık Kira Bedelinin Ödenmemesi Halinde İlgili Taşınmazın Mülki Amirlikçe Tahliye Edilmesi; Getirilen Yeni Hükümlerin Mevcut Kiralamalara Uygulanmasına” İlişkin Düzenlemelerin 1 Ocak 2021 Olan Yürürlük Tarihleri, 30 Haziran 2021’e Öteleniyor.
Derneklerin Yapması Gereken Genel Kurulların Ertelenmesine İlişkin Madde Kapsamında, İçişleri Bakanına Tanınan Yetki, Salgınla Mücadele Ve İnsanların Bir Araya Gelmesini Gerektiren Etkinliklerin Yapılmasının Oluşturduğu Risk Durumu Göz Önünde Bulundurularak Üçer Aylık Sürelerle Üç Defa Olmak Üzere Uzatılıyor.
AZERBAYCAN ORDUSU HOCAVEND İLİNİN 3 KÖYÜNÜ İŞGALDEN KURTARDI