33,2309$% 0.34
36,2864€% 1.28
2.608,03%0,23
4.231,00%0,63
10.473,47%-3,01
1963135฿%-1.9886
91455Ξ%-4.87433
İstanbul Valiliği Koordinasyonunda Yükseköğretimde Yüz Yüze Eğitime İlişkin “2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı Salgınla Mücadelede Tedbir ve Uygulamalar” Değerlendirme Toplantısı Düzenlendi.
Valilikteki Toplantıda İstanbul Valisi Yerlikaya, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Sinan Aksu, Kredi ve Yurtlar Genel Müdürü Recep Ali Er İle İstanbul’daki 11 Devlet, 44 Vakıf Üniversitesi ve 3 Meslek Yüksekokulu Yöneticisi Yer Aldı.
Yerlikaya, Açılış Konuşmasında, İlk ve Ortaöğretimde Yüz Yüze Eğitimin Başlamasının Üzerinden 15 Gün Geçtiğini Anımsattı.
Eğitimde Teknolojik Olanaklardan, Hibrit Eğitim Modellerinden Sonuna Kadar Yararlandıklarını Vurgulayan Yerlikaya, ”Ancak Bilim İnsanlarımızın da Üzerinde Israrla Durdukları Gibi Yüz Yüze Eğitim Sadece Mekansal Bir Mesele Değildir. Okullar, Üniversiteler Ortak Çalışma Kültürünün Geliştiği Kültür, Sanat ve Spor Aktivitelerinin Yapıldığı Mekanlar; Sosyalleşme ve İletişimin A, B, C’si. Ayrıca Yüz Yüze Eğitim, İletişim ve Öğrenme Süreçlerini, Pedagojik Gelişimi Doğrudan Etkileyen Bir Model” Diye Konuştu.
Yerlikaya, Geçen Yıla Göre Bu Yıl Covid-19’la Mücadelede Aşı Gibi Güçlü Bir İmkan Olduğuna İşaret Ederek, “Bugün İtibarıyla Aşılama Oranımız Yüzde 83,4. 15-18 Yaş Arası Birinci Doz Aşılama Oranımız İse Kısa Sürede Yüzde 49,5’e Ulaştı. Yani Her İki Gencimizden Biri Aşısını Yaptırdı” Dedi.
“ÜNİVERSİTE ÇALIŞANLARININ VE ÖĞRENCİLERİMİZİN SAĞLIĞI HER ŞEYDEN ÖNCE GELİYOR”
YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar da İstanbul’un Yükseköğretim Kurumlarının Neredeyse Yüzde 30’una Ev Sahipliği Yaptığını, Kentteki Üniversitelerin Lisans ve Lisansüstü Dahil Toplam Yükseköğretim Örgün Öğrencilerinin Yüzde 23’ünü Okuttuğunu, Toplam Öğretim Elemanlarının Yaklaşık Yüzde 50’sini Konuk Ettiğini Kaydetti.
Yüz Yüze Öğretimin Yükseköğretim Kurumlarının Önceliği Olduğunu İfade Eden Özvar, “Öğrencilerimiz Yerleşkelerimizde, Sınıflarda Öğretimlerine Başlayacaktır. Yüz Yüze Öğretimle Birlikte Salgının Bölgesel ve Yerel Seyrine Göre Çevrim İçi Uygulamaları da Yükseköğretimde Etkin Bir Şekilde Kullanacağız. Öğrencilerimiz 3 Yarı Yılın Sonunda Yüz Yüze Öğretim Usulünün Yanı Sıra Diğer Öğretim Yöntemleriyle de Eğitimlerine Üniversite Yerleşkelerinde Devam Edecektir.” Diye Konuştu.
Özvar, Yükseköğretim Kurulu ve Üniversitelerin Öğretimin Kesintiye Uğramadan Sürdürülmesi İçin Bütün İmkanları Seferber Ettiğini Belirterek, Derslikler, Kantinler, Kütüphaneler ve Diğer Sosyal Toplanma Ortamlarının Elden Geçirilip Öğretime Hazır Hale Getirildiğini, Üniversite Yönetimlerinin Öğrenci Sayısı ve Alt Yapılarına Göre Risk Değerlendirmelerini ve Programlarını Yaptığını Söyledi.
Covid-19 Salgınıyla Mücadele Kapsamında Yüz Yüze Öğretimin Başladığı 2021-2022 Güz Yarı Yılında, “Üniversite Yerleşkelerinde Uygulanacak Önlemler” İle “Eğitim ve Öğretim” Süreçlerinde Dikkat Edilecek Hususlar Hakkında YÖK’ün İki Ayrı Rehber Çalışması Yaptığını, Rehberlerin Üniversite Yönetimleriyle İstişare Edilerek ve Sağlık Bilim Kurulu Üyelerinin Desteğiyle Hazırlandığını Anlatan Özvar, “YÖK’ün Çerçeve Kararlarını İçeren Bu Rehberlerimiz, Salgına Yönelik Uygulamalarda Üniversite Yönetimlerine ‘Yol Gösterici’ Mahiyettedir. Üniversite Yönetimlerimiz de Covid-19 Salgını, Eğitim-Öğretim ve Yerleşkelerine Dair Rehber Çalışmalar Hazırladı ve Bunları Paydaşlarıyla Paylaştı. Üniversitelerimiz Salgının Dinamik Bir Süreç Olduğunu Göz Önünde Bulundurarak İlgili Kurulları Marifetiyle Salgının Bölgesel ve Yerel Seyrine Göre Farklı Planlamalar da Yaparak Esnek Kararlar Aldı” Dedi.
Prof. Dr. Özvar, Yükseköğretimde Yüz Yüze Derslere Başlandığını Hatırlatarak, Şöyle Devam Etti:
“Bu Süreçte Akademik Olsun İdari Personel Olsun Tüm Üniversite Çalışanlarının ve Öğrencilerimizin Sağlığı Her Şeyden Önce Gelmektedir. Bu Konudaki Sorumluluk Sadece İdarecilere Değil, Hepimize Düşmektedir. İdareciler Gerekli Önlemleri Almak ve Uygulamakla Yükümlü Olduğu Gibi Hepimiz Yükseköğretimin Paydaşı Olarak Alınan Tedbirlere Uymakla Mükellefiz. Bu Bakımdan, Toplum Sağlığı Açısından Akademik ve İdari Personel İle Öğrencilerimizin Aşı Olmaları Büyük Önem Arz Etmektedir. Ben Buradan Bütün Paydaşlarımıza Dersler Başlamadan Aşılarını Tamamlamalarını ve Böylece Üniversitelerine Destek Vermelerini Rica Ediyorum. Yükseköğretim Sistemimiz İçerisinde Öğretim Elemanlarımızın Yüzde 88,56’sı Bugün İtibarıyla 2. Aşılarını Olmuş Vaziyettedir. İnşallah Eğitim-Öğretim Dönemi Başlamadan Önce Bu Oranı Yüzde 100’e Çıkarmak İstiyoruz. Bu Aşı Oranlarının 2021-2022 Akademik Yılı Dolayısıyla Yüz Yüze Eğitim Konusundaki Kararlılığımızı Desteklediğini, Bu Konudaki İnancımızı Artırdığını İfade Etmek İsterim. İnşallah Öğrencilerimiz de Öğretim Elemanlarımız Gibi Eğitim Öğretim Dönemi Açılmadan Önce Aşılarını Tamamlamak Suretiyle Yüz Yüze Eğitim İçin Gerekli Olan Bu Şartı da Yerine Getirmiş Olacaktır.”
“SALGIN ESNASINDA YÖNTEMLERİN BİR ARADA UYGULANMASI ÖĞRETİMİN KESİNTİSİZ SÜRDÜRÜLMESİ İÇİN VAZGEÇİLMEZ”
“Kampüs Ortamına Yönelik Uygulamalar Rehberi”nde Derslikler ve Çalışma Salonlarında Covid-19’a Karşı Alınacak Tedbirlerin De Ortaya Konulduğunu Aktaran Özvar, Bunları; “Temizlik, Maske ve Mesafe Kurallarına Uyulması, Dersliklerin Mümkün Mertebe Havalandırılması, Ortak Kullanım Alanlarının Periyodik Olarak Temizlenmesi, Sosyal Aktivitelerin Mümkün Olduğunca Açık Havada Sürdürülmesi, Sınıflarda Kapasite Planlamasının Yapılması, Kalabalık Grup Çalışmalarından Kaçınılması, Ders Saatlerinin Sınırlı Tutularak Blok Derslerin Yapılmaması” Şeklinde Sıraladı.
Özvar, Dersliklerde Öğrencilerin Mümkün Mertebe Mesafeye Dikkat Ederek Oturmasının, Maskesini Çıkarmamasının Önemli Kurallar Arasında Yer Aldığını İfade Ederek, ”Özellikle Koro Çalışmaları Gibi Yüksek Sesle Yapılan Aktivitelerin Daha Fazla Damlacık Oluşturarak Riski Artırdığı Bilinmektedir. Bu Tür Grup Çalışmaları Mümkün Olan En Az Sayıda Birey İle ve Mesafeye Dikkat Ederek Gerçekleştirilmelidir. Uygulanabilecek Yerlerde, Öğrencinin Sürekli Aynı Yere Oturması, Herhangi Bir Öğrencinin Pozitif Çıkması Durumunda Temaslı ve Yakın Temaslı Takibinde Önem Arz Etmektedir. Bir Öğrencimizin PCR Testinin Pozitif Çıkması Durumunda Sağlık Bakanlığımızın Rehberlerine Göre Temaslı ve Yakın Temaslı Takibi İle Yönlendirmeler Üniversitelerimizce Yapılacaktır.” Dedi.
Üniversitelerin, Covid-19 Salgını Öncesinde de Kullandıkları Uzaktan Öğretim Yöntemini, Salgın Esnasında Bütün Programlara Genişleterek Tecrübe Kazandığını Dile Getiren Özvar, Şunları Söyledi:
“Bu Tecrübe İle Bu Yeni Akademik Yılda Gerekli Gördükleri Derslerin Belirli Bir Oranını Bu Yöntem İle Verebileceklerdir. Öğretim Elemanlarımız Derslerin Büyük Kısmını Yüz Yüze Sınıflarda Anlatacaklardır. Diğer Yanda Bir Kısım Teorik Dersleri İse Senkron Dediğimiz Aynı Anda Çevrim İçi Olarak da Öğrencilerine Sunabileceklerdir. Üniversitelerimiz, Asenkron Yani Derslerin Video Kayıtlarının Alınıp Öğrenciler Tarafından İzlenmesinin Önünü Açan Uygulamaları da Yapabileceklerdir. Böylece Yüz Yüze Öğretimin Yanı Sıra Online, Senkron ve Asenkron Gibi Uzaktan Eğitim Yöntemleri İle Dersler Çeşitlendirilmiş Bir Şekilde Yürütülebilecektir. Salgın Esnasında Bu Yöntemlerin Bir Arada Uygulanması, Öğretimin Kesintisiz Sürdürülmesi İçin Vazgeçilmezdir. Uygulamalı Öğretimler, Stajlar ve İş Yerinde Mesleki Eğitimlerin de Tedbirlere Uyularak Devam Etmesi Gerekmektedir. Öğrencilerimizin Staj ve İş Yeri Mesleki Eğitimlerinde Kamu ve Özel Sektörden Gerekli Anlayışı Göstermeleri ve Tedbirlere Riayet Etmek Suretiyle Kapılarını Öğrencilerimize Açmalarını Beklemekteyiz.”
İKİ DOZ KORONAVİRÜS AŞISI OLANLARIN ORANI 47 İLDE YÜZDE 65’İ GEÇTİ