33,2309$% 0.34
36,2864€% 1.28
2.608,03%0,23
4.231,00%0,63
10.473,47%-3,01
1963135฿%-1.9886
91455Ξ%-4.87433
Erdoğan, Covid-19 Salgınıyla İlgili, “1 Milyondan Fazla İnsanın Hayatına Mal Olan Bu Salgın, Son Bir Asrın En Büyük Sağlık Krizlerinden Biridir.” Dedi.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Afrika Ekonomi Ve İş Forumu’nun Açılış Oturumuna Vahdettin Köşkü’nden Canlı Bağlantı İle Katıldı.
Konuşmasında, Bu Toplantıyı Düzenleyen Ticaret Bakanlığını Kutlayan Erdoğan, İş Forumunun Ülkeler, Türkiye-Afrika Ekonomik İş Birliği İçin Hayırlara Vesile Olmasını Diledi.
Erdoğan, Afrika Birliği Sekreteryası İle Dış Ekonomik İlişkiler Kuruluna (DEİK) Programın İcrasına Verdikleri Destek İçin Ayrıca Teşekkür Etti.
İnsanlığın Zorlu Ve Sancılı Bir Dönemden Geçtiğini, Uzun Bir Süredir Açlık, Kıtlık Ve İstikrarsızlıklarla Boğuşan Dünyanın Şimdi De Koronavirüs Salgını İle Mücadele Ettiğini Hatırlatan Erdoğan, Şimdiye Kadar Bir Milyondan Fazla İnsanın Hayatına Mal Olan Bu Salgının, Son Bir Asrın En Büyük Sağlık Krizlerinden Biri Olduğunu Dile Getirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2008 Krizinin Küresel Ekonomide Açtığı Yaralar Henüz Kapanmamışken, Kovid-19 Salgınının Tüm Dünyayı Yeni Belirsizliklerin İçine Süreklediğini İfade Ederek, Konuşmasına Şöyle Devam Etti:
“Gelişmiş Ülkelerin Dahi Hazırlıksız Yakalandığı Salgının Özellikle Afrika Kıtasındaki Dostlarımızın Yükünü Ağırlaştırdığını Görüyoruz. Gerek Sağlık Altyapısındaki Eksiklikler, Gerekse Küresel Ticaret Ve İnsan Hareketliliğinin Azalması Nedeniyle Kıta Çok Ciddi Kayıplar Yaşıyor. Batılı Gelişmiş Ülkelerin Maske Savaşlarına Giriştiği Bir Dönemde Afrika Halkları Salgın Karşısında Maalesef Kaderlerine Terk Edildi. Kovid-19 Hastalığı Küresel Sistemdeki Çarpıklıkları Gösterirken Sistemin Yapısından Kaynaklanan Eşitsizlikleri Daha Da Derinleştirdi. Bugüne Kadar 1,5 Milyon Civarında Afrikalı Dostumuzun Bu Hastalığa Yakalanmasından Büyük Üzüntü Duyuyoruz. Türkiye Cumhurbaşkanı Olarak Şahsım Ve Milletim Adına Salgında Hayatını Kaybeden Afrikalı Kardeşlerimiz İçin Taziyelerimi Sunuyorum.”
Dünya Sağlık Örgütünün Güncel Raporlarının Kıta Genelinde Vaka Ve Vefat Sayılarında Düşüşe İşaret Ettiğini Aktaran Erdoğan, “Bu Eğilimin İstikrarlı Bir Şekilde 7 Haftadır Devam Etmesi Hepimiz İçin En Büyük Teselli Kaynağıdır. Bu Tarz Sıkıntılı Dönemler, Dostlukların Da Sınandığı Kritik Eşiklerdir. Bizim Kültürümüzde Dost Ve Gerçek Dostluk Şöyle Tarif Edilir; ‘İyi Dost İyi Günde Çağrıldığında, Kötü Günde İse Çağrılmadığında Gelendir’ Denilir. Biz De Koronavirüs Salgınının En Sancılı Döneminde Vatandaşlarımızın İhtiyaçlarını Karşılarken Dost Ve Kardeşlerimizin De Yardımına Koştuk. ” Dedi.
Türkiye’nin De Üyesi Olduğu G20’nin Uluslararası Kalkınma Yardımı Alan Ve En Az Gelişmiş Ülkelere Yönelik Borç Erteleme Girişimini Desteklediklerini Belirten Erdoğan, “Din, Dil, Irk, Renk Ayrımı Yapmadan Dünya Genelinde 154 Farklı Ülkenin Ve 8 Uluslararası Kuruluşun Destek Çağrısına Müspet Cevap Verdik. Tıbbi Teçhizat Ve Malzeme Desteğinde Bulunduğumuz Devletlerin Arasında 46 Afrika Ülkesi De Yer Alıyor. Türk Malı Solunum Cihazlarının, Maske Ve Tulumların Afrika’nın Virüsle Yaptığı Mücadeleye Katkılarını Görmekten Gururluyuz. Türkiye, Sağlam Sağlık Altyapısı, Kaliteli Sağlık Hizmetleri, Kuşatıcı Sosyal Güvenlik Sistemi Ve Etkin Tedavi Protokolleriyle Salgını En Rahat Göğüsleyen Ülkelerden Biri Olmuştur.” Diye Konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Son 7 Ayda Hizmete Aldıkları Toplamda 15 Bin 300 Yataklı 14 Hastane Ve 10 Ek Hizmet Binasıyla Sağlık Sistemini Daha Da Güçlendirdiklerini, Sağlık Turizmi Konusunda Fiyat Ve Kalite Açısından Türk Sağlık Sektörünün Yıldızının Giderek Parladığını Söyledi.
Afrika Ülkelerinden Her Yıl Binlerce Kişinin Hastalıklarının Şifasını Türkiye’de, Türk Hastanelerinde Aradığını İfade Eden Erdoğan, “Yatırımlar, Teknik Destekler, İlaç Ve Tıbbi Malzeme Ticareti, Sağlık Turizmi Gibi Birçok Boyutu Olan Bu Alanda İş Birliğimizi Daha Da İlerletebiliriz. Bu Amaçla Kurulacak Türkiye Afrika Sağlık Ortakları Platformu Sektörde Kapsamlı Ve Kalıcı Bir İş Birliğine İmkan Sağlayabilir. Bu Yönde Atılacak Her Türlü Adımı Desteklemeye Hazırız.” Diye Konuştu.
“TÜRKİYE, AFRİKALILARIN KADER ORTAĞIDIR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Afrika Kıta Sathında 12 Olan Büyükelçilik Sayımızı 42’ye, Ticaret Müşavirliklerimizin Sayısını İse 26’ya Yükselttik.” Dedi.
Erdoğan, Afrika’da 13 Ülke İle Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması, 5 Afrika Ülkesiyle Serbest Ticaret Anlaşması İmzalandığını Söyledi.
Tüm Bu Gayretler Neticesinde 2003 Yılında Afrika Kıtası İle 5,4 Milyar Dolar Olan Ticaret Hacminin 2019 Yılında 26,2 Milyar Dolara Ulaştığını Kaydeden Erdoğan, Şöyle Konuştu:
“Kıtaya Olan İhracatımız 2003 Yılında Sadece 2,1 Milyar Dolar İken Bu Rakam 2019 Yılı İtibarıyla 16,6 Milyar Doları Aştı. Salgının Sebep Olduğu Olumsuzlukların İlişkilerimizde Bu Yakaladığımız İvmeyi Azaltmasına İzin Vermemeliyiz. 2019 Sonu İtibarıyla 26,2 Milyar Dolara Ulaşan Ticaret Hacmimizi, Önümüzdeki Birkaç Yılda 50 Milyar Doların Üzerine Taşımalıyız. Tarihimizin En Büyük Başarılarını Elde Etmemize Rağmen, Bulunduğumuz Konumu Asla Yeterli Görmüyoruz. Sürekli Daha İyiye, Daha Güzele, Daha Yükseğe Ulaşmanın Mücadelesini Veriyoruz. Burada Şu Gerçeği Tekrar Açık Ve Net İfade Etmek İsterim. Kıta İle Bin Yıllık Kadim Bağları Olan Türkiye, Afrikalıların Kader Ortağıdır. Afrika İle İlişkilerimizin Özü Samimiyettir, Kardeşliktir, Dayanışmadır. Biz Asla Kısa Vadeli Çıkarlar Peşinde Değiliz. Birlikte Kazanmayı, Birlikte Başarmayı, Birlikte Yol Yürümeyi İstiyoruz. Yeni Yöntemlerle Eski Kolonyal Alışkanlıkların Sürdürülmek İstenmesini Tasvip Etmiyoruz. Tarihinde Sömürgecilik Lekesi Bulunmayan Bir Ülke Olarak, Kıtaya Yönelik Kibirli, Buyurgan Bakış Açısını Reddediyoruz.”
“AFRİKA BÜYÜK BİR ÖĞRETMEN”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika’nın Binlerce Yıllık Birikime, Tecrübeye Ve Zamanı Aşan Hikmete Sahip Büyük Bir Öğretmen Olduğunu Vurguladı.
Tüm İnsanlığın “Mama Afrika”dan Öğreneceği Çok Büyük Dersler Olduğuna İnandığını Dile Getiren Erdoğan, Şöyle Devam Etti:
“Türkiye Olarak Kıta İle İlişkilerimizi İlerletirken Afrikalı Kardeşlerimizin Birikimlerinden De İstifade Ediyoruz. Önümüzdeki Yıl Türkiye’de Düzenleyeceğimiz 3. Türkiye-Afrika Ortaklığı Zirvesi, Bu Süreçte Bizlere Önemli Bir Fırsat Sunacaktır. Bu Vesileyle Afrika Ülkelerinin Değerli Liderlerini Ve Afrika Birliği Komisyon Başkanı’nı Ülkemizde Ağırlamaktan Şeref Duyacağız.”
ERMENİSTAN’IN AZERBAYCAN’A SALDIRILARI
Ermenistan’ın Azerbaycan’a Yönelik Saldırılarına Da Değinmek İstediğini Vurgulayan Erdoğan, Şunları Kaydetti:
“Ermenistan’ın Azerbaycan’a Yönelik Saldırıları Sebebiyle Dağlık Karabağ Bölgesinde Sıcak Çatışmalar Yaşanıyor. Dağlık Karabağ Yaklaşık 30 Yıldır Ermenistan Tarafından İşgal Edilmiş Bir Azerbaycan Toprağıdır. Birleşmiş Milletler Ve AGİT’in Açık Kararlarına Ve Çağrılarına Rağmen Ermenistan Bu Topraklardan Çekilmemiştir. Minsk Grubu Da Sorunu Çözme Konusunda Şimdiye Kadar Hiçbir İrade Göstermemiştir. Ermenistan’ın Uzlaşmaz Ve Şımarık Tavırları Sebebiyle 30 Yıldır Adeta Kangrene Dönmüş Bu Meselenin Çözümü, İşgalin Son Bulmasıdır. İşgali Meşrulaştıran Önerilerin Artık Sahada Uygulanma Şansı Yoktur. Azerbaycan’ın Da Topraklarını Özgürleştirme Konusunda Son Derece Kararlı Olduğunu Görüyoruz. Türkiye Olarak Tüm Kalbimizle Azerbaycan’ın Topraklarını Geri Almak İçin Yürüttüğü Haklı Mücadelesini Destekliyoruz. Adalet Ve Hakkaniyeti Savunan Tüm Ülkeleri Azerbaycan’a Destek Olmaya Çağırıyoruz. Afrikalı Dostlarımız, Başta Filistin Davası Olmak Üzere, İşgale Karşı Hep En Güçlü Tepkiyi Vermişlerdir. Dağlık Karabağ’ın İşgalden Kurtarılmasında Da Sizlerin Azerbaycan’ın Yanında Yer Alacağına İnanıyorum.”
“TÜRK FİRMALARININ AFRİKA GENELİNDE ÜSTLENDİĞİ PROJELERİN TOPLAM DEĞERİ YAKLAŞIK 70 MİLYAR DOLARA ULAŞMIŞTIR”
Erdoğan, Normalleşme Adımlarıyla Uyumlu Bir Şekilde Şirketlerin De Faaliyetlerine Hız Verdiğini, Salgın Öncesinde 40 Ülke Ve 60 Noktaya Uçan Türk Hava Yolları’nın, 27 Afrika Ülkesinde, 33 Farklı Noktaya Yönelik Uçuşlarını Yeniden Başlattığını Aktardı.
Enerjiden İnşaata, Tarımdan Beyaz Eşya Ve Gıdaya Kadar Farklı Alanlarda İş Yapan Firmaların Da Eski Dinamizmlerine Yeniden Kavuştuğunu Vurgulayan Erdoğan, Konuşmasını Şöyle Sürdürdü:
“Bugün Türk Firmalarının Afrika Genelinde Üstlendiği Projelerin Toplam Değeri Yaklaşık 70 Milyar Dolara Ulaşmıştır. Kıta Çapındaki Yatırımlarımızın Piyasa Değeri İse 6 Milyar Doları Aşmıştır. Firmalarımız Afrika’nın Alt Ve Üstyapı Eksikliklerinin Giderilmesinde Gerçekten Kritik Roller Üsteniyor. Türk Şirketleri Teknoloji Transferinden Bilgi Ve Tecrübe Paylaşımına, Kapasite Yatırımından Ve Artırımından Ortak Girişimlere Kadar Özgün Bir Model Uyguluyor. Varlık Gösterdikleri Ülkelerde Yerel İstihdama Ve Üretime En Fazla Katkıyı Yapan Bizim Firmalarımızdır. İş Gücü İhtiyaçlarının Büyük Bir Bölümünü Yerelden Karşılayan Türk Yatırımcılar, Birçok Yabancı Firma Gibi Kıtaya Dışardan İşçi İthal Etme Yanlışına Düşmemişlerdir. 100 Binden Fazla Afrikalı Emekçi, Türk Yatırımcılar Sayesinde İstihdam İmkanına Kavuşmuştur. Ziyaretlerimizde Muhattaplarımız Türk Yatırımcıların Sadece Kalitesinden Değil, Örnek İş Ahlakından, Taahhütlerine Bağlılıklarından, Yerel Üretime Yaptıkları Eşsiz Katkılarından Dolayı Özellikle Memnuniyetlerini İfade Ediyorlar. Ülkemizde Ağırladığımız Afrikalı Liderler Firmalarımızdan Daima Sitayişle, Övgüyle Bahsediyor. Özellikle Müteahhitlerimizin Bu Manada Kıta Çapında Farklı Bir Üne Sahip Olduğunu Görüyoruz. Müteahhitlerimiz Başladıkları Hiçbir İşi Yarım Bırakmadıkları Gibi Diğer Yabancı Şirketlerin Yarım Bıraktığı Veya Tamamlayamadığı İşleri De Rekor Seviyede Tamamlayıp Teslim Ediyor. Üç Sene Önce Açılışı Yapılan Dakar Blaise Diagne Uluslararası Havalimanı Bunun En Güzel Örneğidir. Yabancı Bir Firmanın 8 Sene Boyunca Sürüncemede Bıraktığı İnşaatı, Türk Müteahhitleri 8 Ayda Tamamlayarak Senegalli Kardeşlerimizin İstifadesine Sunmuştur. Bugün Dakar Blaise Diagne Uluslararası Havalimanı Afrika’nın En Modern Havalimanlarından Biridir.”
“TÜRK SAVUNMA SANAYİ FİRMALARININ DÜNYA PAZARINDAKİ PAYI, SÖZÜ VE GÜCÜ GÜN GEÇTİKÇE ARTIYOR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İnşaatın Yanında Altyapı, Konut, Tarım, Ulaşım, Enerji Sektörlerinin De Kıtanın Gelişmesi İçin Kilit Öneme Sahip Alanlar Olarak Öne Çıktığını Dile Getirerek, Yine İmalat Sektörünün Kıtanın İhtiyaç Duyduğu, Türkiye’nin Güçlü Olduğu Bir Başka Alan Olduğunu Kaydetti.
Erdoğan, “Toplu Konut İnşasında Da Çok Ciddi Bir Potansiyelimiz Vardır. Son 18 Yılda TOKİ Vasıtasıyla 900 Bin Yeni Konut Üreterek İnsanımızın Kullanımına Sunduk. Savunma Sanayi İse Türkiye’nin Son Yıllarda Adeta Destan Yazdığı Sektörler Arasındadır. Son 18 Yılda Hayata Geçirdiğimiz Projelerle Savunma Sanayinde Ülkemizin Dışa Bağımlılığını Yüzde 70’lerden, Yüzde 30’lara Düşürdük. Firma Sayımız 56’dan 1500’e Çıkarken, Savunma Sektörünün Cirosu Da 1 Milyar Dolardan 11 Milyar Dolara Yükseldi. Türk Savunma Sanayi Firmalarının Dünya Pazarındaki Payı, Sözü Ve Gücü Gün Geçtikçe Artıyor. Dünyanın İlk 100 Savunma Şirketleri Listesinde 7 Firma İle Temsil Ediliyoruz. İHA, SİHA Ve TİHA Üretimindeyse Artık Dünyanın İlk 3-4 Ülkesi İçindeyiz. Tüm Bu Sektörlerle İş Birliğimizi Derinleştirebileceğimize İnanıyorum.” Diye Konuştu.
Konuşmasında Nelson Mandela’nın Sözünü De Hatırlatan Erdoğan, “Afrika’nın En Büyük Devlet Adamlarından Nelson Mandela, Özgürlüğe Giden 27 Yıllık Çileli Yolculuğunu Bakınız Nasıl Özetliyor. Madiba, ‘Büyük Bir Tepeyi Aştığında İnsanın Bulacağı Şey, Daha Aşılacak Çok Tepelerin Olduğudur.’ Diyor. Bu Tespit Günlük Hayatta Olduğu Gibi İş Hayatında, Siyasette, Ekonomide, Uluslararası İlişkilerde De Geçerlidir.” Değerlendirmesini Yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2003 Yılında Afrika Açılımının İlk Adımlarını Attıklarında İçerden Ve Dışardan Pek Çok Eleştiri Aldıklarını Belirterek, Şunları Kaydetti:
“1000 Yılı Aşan Ortak Tarihe Rağmen Maalesef Türkiye İle Afrika Birbirine Çok Uzak Görünüyordu. Ülkelerimiz Arasına Birçok Suni Engel Örülmüş, Ön Yargılar Hakikatlerin Önüne Geçmişti. İşe Öncelikle Bu Ön Yargıları Yıkarak Başladık. Afrika Halkları İle Milletimiz Arasında Gönül Köprüleri Kurduk. Afrikalı Kardeşlerimizin Ülkemizi Daha Yakından Tanıması, Türkiye’nin Potansiyelini Keşfetmesi İçin Çalışmalar Yürüttük. Bunun Yanında Kıta Ülkelerini Türk Ürünleri İçin Salt Bir Pazar Olarak Asla Görmedik. Kazan Kazan Ve Eşit Ortaklık Temelinde İş Birliğimizi Her Alanda Geliştirmenin Mücadelesini Verdik. Bu Süreçte Düşünce Kuruluşlarımızdan, Sivil Toplum Örgütlerimizden, Üniversitelerimizden, Kıtayı Bilen, Tanıyan İş Adamlarımızdan İstifade Ettik. Allah’a Hamdolsun Aradan Geçen Süre Zarfında Aşılmaz Gibi Görünen Nice Tepeyi Aştık, Nice Zorluğun Üstesinden Geldik. Kıta Sathında 12 Olan Büyükelçilik Sayımızı 42’ye, Ticaret Müşavirliklerimizin Sayısını İse 26’ya Yükselttik. Ankara’daki Afrika Büyükelçiliklerinin Sayısı Da 10’dan 36’ya Ulaştı. Diplomatik Misyonlarımızın Yanı Sıra TİKA, Yunus Emre Enstitüsü, Maarif Vakfı, Anadolu Ajansı, Türk Hava Yolları Gibi Kurumlarımızla Kıtadaki Varlığımızı Yaygınlaştırdık. İlki 2008 Yılında İstanbul’da, İkincisi 2014 Yılında Malabo’da Olmak Üzere İki Kez Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi Düzenledik. Başbakanlık Ve Cumhurbaşkanlığım Döneminde 28 Afrika Ülkesini Ziyaret Ettim. Uluslararası Toplumun Milyonlarca İnsanın Dramına Gözlerini Kapattığı Somali’yi 2011 Yılında Eşimle Beraber Ziyaret Eden İlk Lider Oldum. Ahdi Altyapımızı Güçlendirmek İçin 47 Ülke İle Ticari Ve Ekonomik İş Birliği Anlaşması, 30 Ülke İle Yatırımların Karşılıklı Teşviki Ve Korunması Anlaşması İmzaladık.”
Türkiye-Afrika Ekonomi Ve İş Forumu’nun Hayırlara Vesile Olmasını Dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkelerinize Ve Halklarınıza İstanbul’dan Dostluk Ve Kardeşlik Mesajlarımızı İletiyor, Anadolu’dan Afrika’ya Kucak Dolusu Selamlarımızı Gönderiyorum.” Diye Konuştu.
TÜRKİYE-YUNANİSTAN İSTİKŞAFİ GÖRÜŞMELERİN YAPILMASINDA ANLAŞTI