33,2309$% 0.34
36,2864€% 1.28
2.608,03%0,23
4.231,00%0,63
10.473,47%-3,01
1963135฿%-1.9886
91455Ξ%-4.87433
Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi Koruma Eylem Planı Koordinasyon Kurulu’nun Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde Gerçekleştirilen İlk Toplantısının Ardından Yaptığı Konuşmada, İklim Değişikliğinin Olumsuz Etkileri, Çevre Kirliliği Ve Deniz Kirliliğinin İstanbul’un Kıyı Ve Denizlerini Tehdit Ettiğini Söyledi.
Marmara Bölgesi’nin Mevsim Normallerine Göre Aşırı Yağış Aldığını, Sel Ve Su Baskınları Sonucu Yaşamın Durma Noktasına Geldiğini İfade Eden Bakan Kurum, “Son Yüzyılın En Yüksek Sıcaklıklarına Ulaşan, Maalesef Her Yaz Yeni Sıcaklık Rekorları Kıran Ve Önümüzdeki Süreçte Bu Sıcaklıkların Daha Da Artması Beklenen Bir Marmara Gerçeğiyle Karşı Karşıyayız. Üstelik Bu Sorunlar Sadece İstanbul’da Ve Marmara’da Değil, Ülkemizin Hemen Hemen Her Noktasında Yaşanıyor. Bakanlık Olarak, Bakanlıklarımızla Birlikte Bu Eylem Planlarını Hayata Geçirmeye Gayret Gösteriyor, Şehirlerimizin İklim Değişikliğinin Etkilerinden En Az Şekilde Etkilenmesi Amacıyla Yatırımlarımızı Yapmaya Devam Ediyoruz. Her Gün Daha Önce Hiç Tecrübe Etmediğimiz Sorunlarla Karşılaşıyoruz. Aşırı Hava Olaylarıyla, Sel, Heyelan, Hortum, Kuraklık Ve Son Olarak Da Müsilaj Gibi Sorunlarla Birlikte Yaşıyoruz.” Dedi.
Bir Çırpıda Sayılan Bu Olayların Çevre Sorunu Olmasının Yanında Çok Daha Büyük Bir Anlam Taşıdığını, Birer Sağlık, Ekonomi Ve Kalkınma Sorunu Olarak Ortaya Çıktığını Belirten Bakan Kurum, Sözlerine Şöyle Devam Etti:
“İşte Bugün Marmara’da Yaşadığımız Müsilaj Probleminin, Çıkış Sebeplerine Ve Sonuçlarına Baktığımızda Da Aynı Gerçekle Bir Kez Daha Yüzleşiyoruz. Fakat Mutlulukla İfade Etmek Gerekirse Birlik Ve Beraberlik İçerisinde Yürütülen Çok Büyük Bir Gayret Var. Marmara’da Düne Göre Bugün İyiye Gidiş Var. Ülkemizde, Yaklaşık 30 Yıldır, İklim Değişikliğiyle Mücadele Ve Uyum Noktasında, Yaşanan Afetlere Müdahale Noktasında Çok Büyük Bir Müktesebat Var. Dahası, Çok Güçlü Bir Devlet İradesi Var, Millet Desteği Var, Ülke Çapında Bir Seferberlik Şuuru Var. Ortak Duygu, Ortak Şuur, Ortak Mücadele Burada En Büyük Şiarımız.
Van, Elazığ, Malatya Ve İzmir’de Nasıl Seferber Olduysak, Giresun’da Trabzon’da, Rize’de, Düzce’de Sellerde, Heyelanlarda Nasıl Bir Ve Beraber Olduysak, Burada Da Marmara Denizi’mizi Kurtarma Noktasında Aynı Birlik Ve Beraberlik Şuuru İçerisinde Çalışıyoruz. Bu Mücadeleyi İnsani Bir Ödev Ve Doğaya Saygı Olarak Görüyoruz. Hemen Harekete Geçen Çevreye Sevdalı Bir Cumhurbaşkanımız Var, Liderimiz Var. Ben Bu Vesileyle Talimatları Ve Tecrübeleriyle Bu Seferberliğe Liderlik Eden Sayın Cumhurbaşkanımıza Şükranlarımı Sunuyorum.”
Bugün Koordinasyon Kurulunun İlk Toplantısında Marmara Denizi Eylem Planı Kapsamında Yürüttükleri Çalışmaları, Kat Ettikleri Aşamaları Ve Geldikleri Noktayı Müzakere Ettiklerini Aktaran Bakan Kurum, Kurul Üyelerinin Fikirlerini, Önerilerini Aldıklarını, İstişare Ettiklerini, Birazdan Açıklayacakları Eylem Planı Kapsamında Aldıkları Yeni Kararlara Bunları Yansıttıklarını Söyledi.
“ORTAYA KOYDUĞUMUZ ÇALIŞMALARLA SONUÇ ALMAYA BAŞLADIK”
Bakan Kurum, 6 Haziran’da Eylem Planını Açıkladıktan Sonra Başlattıkları Çalışmalarla Yoğun Bir Haftayı Geride Bıraktıklarını Anlatarak, “Hem Ulusal Hem De Uluslararası Alanda İstişarelerimizi Yapıyoruz, Dünyanın Her Yerinden Bilimsel Çalışmaları Yakından Takip Ediyoruz. Yaptığımız Çevrimiçi Toplantılarla, Karşılaştırmalı Analizler Yapıyoruz. Mikrobiyolojik Müdahale Ve Mekanik Yöntemlerle Kalıcı Çözümler Üzerinde Çalıştık, Çalışıyoruz. Geçmişe Baktığımız Zaman Müsilaj Sorunu, Avustralya, Yeni Zelanda’da, Baltık, Adriyatik, Tiren Ve Sicilya Adası’nda Da Yaşanmış. Biz De Aynı Sorunla Mücadele Eden Diğer Ülkeler Gibi Ortak Bir İrade Ortaya Koyarak Hep Birlikte Hareket Ediyoruz. Hamdolsun Aldığımız Hızlı Aksiyonla, Ortaya Koyduğumuz Çalışmalarla Sonuç Almaya Başladık.” Dedi.
Şu Anda Marmara Denizi’ni Ve Kıyıları Denizden, Havadan, Karadan 7/24 Yürüttükleri Çalışmalarla Anlık Takip Ettiklerini, Temizlediklerini Belirten Bakan Kurum, Şu Bilgileri Verdi:
“Uydudaki Görüntülerle Müsilajın Termal Kameralarla Tespitini Yaparak, Yoğunluğun Nerelerde Olduğunu, Hangi Bölgelerde Temizlik Çalışmalarının Yönlendirilmesi Gerektiğini Yaptığımız Günlük Uçuşlarla İHA’larla Uydu Takip Sistemleriyle Havadan Tespit Ettiğimiz Değişimlere Karadan Ekiplerimizi Anında Bölgeye Sevk Etmek Suretiyle Müdahalelerimizi Yapıyoruz. 8 Haziran’da Başlattığımız Türkiye’nin En Büyük Deniz Temizliği Seferberliğimiz İlk Günkü Hızla Ve Azimle Devam Ediyor.
Gerek Bakanlığımızın, Gerek Valiliklerimizin, Gerek Belediyelerimizin, Gerekse İlgili Bakanlıklarımızın Desteğiyle 1550 Personel, 46 Tekne Ve Çok Sayıda Karadan Temizleme Ekipmanıyla Çalışmalarımız Aralıksız Devam Ediyor.
Bugün İtibarıyla İstanbul, Balıkesir, Kocaeli, Yalova, Bursa, Çanakkale, Tekirdağ’da 169 Bölgede Temizlik Faaliyetlerini Yürütüyoruz. 7 Gün Boyunca Yaptığımız Çalışmalarla Toplam 2 Bin 684 Metreküp Müsilajı Topladık. Toplanan Müsilajı, Bakanlığımız Tarafından İzin Verilmiş, Özel Geçirimsizliğe Sahip Düzenli Depolama Alanlarına Göndererek, Bertarafını Sağlıyoruz.”
Bir Yandan Denetimlerin Aralıksız Devam Ettiğini Belirten Bakan Kurum, Şunları Kaydetti:
“Uzun Vadede Yapacağımız Yatırımlardan Önce Bu Denetimler Sayesinde Marmara’daki Kirliliği En Az Seviyeye Getirecek Adımlarımı Atıyoruz. Bu Çerçevede Mevzuata Uymayan Tüm İşletmelere Kapatma Dahil Her Türlü Cezai İşlemi Uyguluyoruz.
Bugün İtibarıyla 7 İlimizde Toplamda 2 Bin 942 Denetim Gerçekleştirdik. Gerek İçişleri Bakanlığımız, Gerek Sahil Güvenlik Komutanlığımız, Gerekse Belediyelerimizle Birlikte Farklı Noktalardan 550 Numune Aldık. Denetimlerimiz Neticesinde Balıkesir’de Bir Gübre Fabrikası, Bir Termal Tesisi, Yine Yalova’da 3 Tersane İşletmesini Kapattık. 55 Tesis, 9 Gemiye, 10 Milyon Lira İdari Para Cezası Uyguladık, Denetimlerimize Gece Gündüz Aralıksız Olarak Devam Ettireceğiz.”
Marmara Denizi’nde Belirledikleri Bölgelerde, Hem Su Altından Hem De Su Üstünden Aldıkları Örneklerle Sürekli Ölçümler Yaptıklarını Anlatan Kurum, Şunları Söyledi:
“Bu Noktaların Her Birinde Denizdeki Oksijen, Azot Ve Fosfor Seviyelerindeki Değişimleri De An Be An Takip Ediyoruz. Bu Bize Neyi Sağlayacak? Azot, Fosfor Seviyesindeki Düşüşü Hedefliyoruz. Hocalarımızın Verdiği Görüşe Göre Denizlerimizdeki Azot Seviyesinin Yüzde 40 Azalması Halinde Marmara Denizi’miz Eski Haline Gelecektir. Deniz Üstünde Ve Altındaki Oksijen Seviyesini Arttırmak Hedeflerimizin Başında Geliyor. Bu Noktada Şu İyi Haberi De Sizlerle Paylaşmak İstiyorum. Müsilajın Tehlikeli Atık Olup Olmadığını Gösteren 5 Metal Elementi Var. Müsilaj Örneklerini, Arkadaşlarımız İncelediler Ve Her Birinin Üzerinden Ayrı Ayrı Testlerini Gerek TÜBİTAK, Gerek ODTÜ, Gerekse İstanbul Üniversitemiz İle Birlikte Araştırmalarını Yaptık.
Yaptığımız İlk Çalışmalar Çerçevesinde Bugün İtibarıyla Müsilajın Tehlikeli Atık Olmadığı Veya Toksik Özellik Göstermediği Tespitini Yaptık. Bu Çalışmalar İlk Test Gruplarımız. Oluşturduğumuz Alt Gruplarla Birlikte Denizlerdeki Canlılara Etkisi, Kirliliğin İnsan Sağlığına Olan Etkisi, Balık Türlerine Olan Etkisi, Denizde Yüzülüp Yüzülmeyeceği Gibi Araştırmaları Da Kurullarımız Bu Çerçevede Yapıyorlar. Sonuçlarını Almaya Müteakip Kamuoyu İle Paylaşacağız. Sağlık Bakanlığımız, ODTÜ, TÜBİTAK Ve Bilim İnsanlarımızla Yürüttüğümüz İleri Analiz Ve Test Çalışmalarımız Devam Ediyor.”
İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülşen Altuğ’un “Marmara Denizi’nden İzole Edilen Bakterilerle” Yaptığı Çalışmayı Takip Ettiklerini Aktaran Bakan Kurum, Bu Tür Çalışmaların TÜBİTAK MAM Bünyesinde Oluşturdukları Alt Kurulda Değerlendirileceğini Söyledi.
Bakan Kurum, Çeşitli Kuruluşlar Tarafından “Deniz Ortamı Dışında Üretilen Mikroorganizmalar” Vasıtasıyla Müsilajın Giderilmesine Dair Çalışmaları İzlediklerini İfade Etti.
‘MARMARA DENİZİ İÇİN BAŞLATTIĞIMIZ BİLİMSEL ÇALIŞMALARI TEMMUZ SONUNA KADAR TAMAMLAYACAĞIZ’
Bakan Kurum, Yürütülen Çalışmalarla Marmara Denizi’nin Bugün Bir Hafta Öncesinden Çok Daha Temiz Olduğunu Söyledi.
Marmara Denizi’nin Su Kalitesini Artırmak, Denizdeki Canlı Yaşamını Korumak İçin 22 Maddeden Oluşan Bir Eylem Planı Ortaya Koyduklarını Anlatan Kurum, Kısa Ve Uzun Vadeli Eylem Planını Hep Birlikte Hayata Geçireceklerini Bildirdi.
Bu Bölgenin Özel Çevre Koruma Bölgesi İlan Edileceğini Hatırlatan Bakan Kurum, Şöyle Konuştu:
“Marmara Denizi İçin Başlattığımız Bilimsel Çalışmaları İnşallah Temmuz Ayı Sonuna Kadar Tamamlayacağız. Koruma Bölge İlanı Çalışmalarımızı Temmuz Ayı İtibarıyla Tamamlamak İstiyoruz. Tabii Bu Çalışmalar, Buradaki Biyoçeşitliliği Korumak Ve Geleceğe Aktarmak İçin De Akdeniz Ve Karadeniz’in Korunmasına Katkı Sağlamak İçin De Çok Önemli Bir Adımdı Bu. Marmara Denizi Koruma Alanımız, Bu Çerçevede Türkiye’nin En Büyük Denizel Koruma Alanı. Yine Dünyada Sayılı Büyüklükte Ve Etrafında 7 Şehrin Olduğu İlk Koruma Alanı Olarak İnşallah Literatüre Geçecektir. Koordinasyon Kurulu İçin De 14 Alt Çalışma Grubu Kurduk. Bunlar Noktasal Kaynaklı Kirliliğin Tespitiyle İlişkili Ki Bu Kirlilikleri Tespit Edeceğiz. İş Programını Bu Kirlilikleri Tespit Ettiğimiz Noktalarda Yoğunlaşmak Suretiyle Hayata Geçireceğiz. Yine Yeni Yapılacak Kentsel Atık Su Arıtma Tesisleri Var.”
KURULACAK ALT ÇALIŞMA GRUPLARI
Kurulacak Diğer Alt Çalışma Gruplarının “Endüstriyel Atıksu Arıtma Tesisleri”, “Yayılı Kaynaklı Kirliliğin Tespiti”, “Teknolojik Ve Biyolojik Mücadele”, “Balıkçılık Faaliyetlerinin Kontrollü Hale Getirilmesi” Olduğunu Anlatan Kurum, “Balıkçılıkla Alakalı Burada Zarar Gören Esnafımıza, Vatandaşımıza Destek Olunma Sürecini Tarım Bakanımız Da Açıkladılar, Bu Süreci Takip Edeceğiz.” Dedi.
Müsilajın Çevre Ve İnsan Sağlığına Etkilerinin Belirlenmesi Amacıyla Da Bir Alt Çalışma Grubu Kurulduğuna Değinen Bakan Kurum, Bu Grubun Da Müsilajın Tüm Etkilerini Araştırarak Vatandaşları Bilgilendireceğini Söyledi.
“Müsilaj Temizleme Çalışmalarının Düzenlenmesi”, “Gemi Kaynaklı Kirliliğin Önlenmesi”, “Deniz İzleme, Denetim”, “Özel Çevre Koruma”, “Bilgilendirme Ve Farkındalık” Ve “İletişim” Başlıklarında Da Alt Çalışma Grupları Olacağını Belirten Kurum, Şöyle Konuştu:
“İletişimi Doğru Yapmak Durumundayız. Tek Elden Yürütmek Zorundayız. Vatandaşımızı Doğru Bilgilendirmek Adına Da İletişim Sürecini De Koordinasyon Kurulunda Kuracağımız Bir Yapı Ve İllerde De Valilik Nezdinde Yürütüyor Olacağız. Eylemlerimizin Çok Daha Etkin, Verimli Ve Hızlı Bir Şekilde Hayata Geçmesi Amaçlanmakta. Valiliklerimiz De Belediyelerimiz De Hocalarımız Da Buradaki Tüm Kurul Üyelerimiz, Kurul Üyelerimizin Dışındaki Yine Hizmet Aldığımız Hocalarımız Var, Üniversitelerimiz Var. Tüm Ekibimizle Birlikte Bu Çalışma Gruplarına Desteklerimizi Sürdüreceğiz Ve 3 Hafta İçerisinde, Marmara Denizi Havzası’nda Yer Alan Tüm Evsel, Kentsel Ve Endüstriyel Atık Su Arıtma Tesislerini Yerinde İzlemeye Devam Edeceğiz. Bu Süreç 7 Gün 24 Saat De Fiilen Devam Edecek. Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığı’mızla Birlikte Özellikle OSB’lerdeki Arıtma Tesislerinin Mevcut Durumu Ve İyileştirme Kapsamında Yapılması Gerekenleri Konuştuk, Belirledik. Bu Çerçevede Marmara Denizi’ne Yapılan Deşarjlara İlişkin De Kirlilik Yüklerini Tespit Edecek Ve İş Planımızı Da Buna Göre Oluşturacağız.”
ATIK SU ARITMA TESİSLERİNE İLİŞKİN ÇALIŞMALAR
Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Bakanlık Olarak 15 Gün İçerisinde Yayımlayacakları Mevzuatla Marmara Denizi Havzası’nda Yer Alan Atık Su Arıtma Tesislerinin Kimyasal Oksijen İhtiyacı Ve Deşarj Standartlarına Yeni Kısıtlamalar Getirdiklerini Bildirdi.
“Marmara Denizi’ne Kirlilik Taşıyan Kaynakların Tamamını Kontrol Altına Almak İçin De Tüm Atık Su Arıtma Tesislerine Sürekli Atıksu İzleme Sistemi Getiriyoruz.” Diyen Kurum, Sözlerini Şöyle Sürdürdü:
“Tesisleri Online Olarak İzleyeceğiz Ve Bu Sistemi Kurmak İçin Yaptığımız Mevzuat Düzenlemesi De Bir Ay İçinde Hayata Geçecek. Su Kalitesine İlişkin İzleme Noktalarımızı 90’dan 150’ye Çıkaracağımızı İfade Etmiştik. Bu Noktada ODTÜ Ve TÜBİTAK MAM İle Birlikte Çalışmamızı Başlattık. İnşallah En Kısa Sürede Atık Suları Takip Edeceğimiz Sistemi, Yine İzleme Noktalarının Sayısını Da Artırmış Olacağız. Arıtılan Atık Suyun Yeniden Kullanımı Çok Önemliydi. Bu Kullanım İçin Gereken İlave Yatırım İhtiyaçlarına Çevre Ve Şehircilik Bakanlık Olarak Biz De Destek Vereceğiz. Türkiye Geneli İçin Hedefler Belirledik. Şu Anda Arıtılan Atık Suların Yüzde 3,2’si Arıtılarak Yeniden Kullanılıyor. 2030’larda Su Kıtlığı Yaşayacağımız Öngörüsüyle 2023’te Yüzde 5’e, 2030 Yılında İse Yüzde 15’e Çıkarma Hedefimiz Vardı. Ancak Marmara Kapalı Bir Deniz Olduğu İçin, Hem De Daha Hızlı Hareket Etmemiz Öngörüsüyle Bu Noktada Miktarını Artırmamız Gerekiyor. Bu Kapsamda Hedeflerimizi 2023 Yılında Yüzde 10’a, 2030 Yılında İse Yüzde 20’ye Çıkardık, Büyüttük. Bu Çerçevede Yatırımlarımızı, Projelerimizi Yapıyor Olacağız.”
HAYALET AĞLAR SORUNU
Bakan Kurum, Tarım Ve Orman Bakanlığı İle Marmara Denizi’ndeki Hayalet Ağların Toplanma Sürecinin Kocaeli’nden Başlatıldığını, Bir Yıl İçerisinde Marmara’daki Bütün Hayalet Ağların Toplanma Sürecinin Devam Edeceğini Söyledi. Kurum, Toplanan Hayalet Ağların, Geri Kazanım Tesislerine Gönderilerek Yeni Ürünlere Dönüştürülmesinin De Sağlanacağının Altını Çizdi.
Gemilerdeki Atık Suların Da Kirlilik Sebebi Olduğunu, Buna Yönelik Denetimlerin Ulaştırma Ve Altyapı Bakanlığı Ve Liman Başkanlığı Tarafından Yürütüleceğini Anlatan Kurum, “Üç Ay İçerisinde Yayımlayacağımız Mevzuat Çerçevesinde De Gerek Tersanelerde Temiz Üretim Teknikleri Gerekse Marmara’ya Giren Teknelere Bu Noktadaki Atık Suların Yönetimi Noktasında Süreci Başlatmış Olacağız.” Dedi.
Bakan Kurum, Tarım Ve Orman Bakanlığının Yapacağı Çalışmaları Da Şöyle Sıraladı:
“Tarım Ve Orman Bakanlığımız Da Küçük Balık Avı, Buradaki Ekolojik Yaşama İlişkin Kısıtlamaları Gerektiği Yerde Denize Balık Bırakılması, Gerekse Deniz Altındaki Biyoçeşitliliğin, Oradaki Canlı Yaşamın, Döngüsel Yaşamın Tekrar Hareketlendirilmesi Adına Balıkçılık Faaliyetlerindeki Kısıtlamadan Tutun Da Burada Midye Yetiştiriciliği Veya Küçük Balıkların Bu Alana Bırakılması Konusunda Çalışmalar Yapacak, Bilim İnsanlarımızla Birlikte. Deniz Çiftçiliği, Deniz Tarımı Gibi Hususların Yer Alacağı Uygulamaları Hayata Geçireceğiz Ve Buna İlişkin De Bir Ay İçerisinde Bu Eylemlerimizi De Sahada İnşallah Görüyor Olacaksınız.”
DENİZ ÇÖPLERİYLE MÜCADELE
“Marmara Hepimizin” Sloganı Kapsamında Deniz Çöpleri İle Mücadelede Kararlı Adımlar Attıklarını Da Belirten Bakan Kurum, Şunları Söyledi:
“Marmara Denizi’ni Esas Alan Ve Karasal Kaynaklı Kirliliği Engelleyecek Bu Bütüncül Çalışma Çerçevesinde Bölgesel Atık Yönetimi Ve Deniz Çöpleri Eylem Planı Oluşturulmasına Yönelik Çalışmalara Başladık. Gerek Dere Ve Nehirlerde Gerekse Deniz Yüzeyinde Ve Kıyıda Deniz Çöplerinin Denize Ulaşmasını Önleyici Tedbirlerimizi Hayata Geçireceğiz. Burada Belediyelerimizle Birlikte Deniz Kirliliği İle Mücadelede İhtiyaç Duydukları Tüm Araç Ve Gereçleri Bir Hafta İçerisinde Bakanlığımıza İletecekler. Gerek Bölgemizden Gerek Türkiye’nin Başka İllerinden Araç Teminini Artırmak Ve Bu Bölgedeki Mücadeleyi Daha Etkin Hale Getirmek İçin Bakanlığımız, Valiliklerimiz Koordinasyonunda Süreci Yürütüyor Olacak. Bu Süreçte Belediyelerimiz İnşallah Bir Ay İçerisinde Sıfır Atık Daire Başkanlıkları Bünyesinde Süreçlerini Takip Edecekler.
Bütün Marmara Bölgesi’nde Kamu Kurum Ve Kuruluşları, Belediyelerimizin, Vatandaşlarımızın, Hiçbir Ayrım Gözetmeksizin Tüm Binalarda Sıfır Atık Sistemini Kuracağız. 7 İlimizin Tamamında, Mahalle Mahalle, Sokak Sokak, Sıfır Atık Uygulamasına Ayırma Sistemleri Kurmak Suretiyle Buradaki Hammaddeleri Geri Dönüşüm Tesislerine Gönderecek Ve Ülkemizin Sanayisine Katkı Sağlayacak Adımları Atacağız. Bu Konuda Da Bakanlığımız Gerek Kompost Tesisleri Noktasında Gerek Atık Getirme Merkezleri Doğrultusunda Desteklerine Yine Devam Edecek. Bu Noktada Yüzde 50 Hibe Desteklerimiz Belediyelerimize Var. Bu Desteklerimizi Yapmak Suretiyle Bu Alandaki Etkin Mücadeleyi Daha Da Etkin Kılacak Adımlarımızı Atmış Olacağız.”
KAMU KURUM VE KURULUŞLARINDA TEMİZLİK ÜRÜNLERİNE DÜZENLEME
Eko-Etiket Sistemi İle Fosfat Ve Petrol Türevi İçermeyen Temizlik Ürünlerinin Satışına Yönelik Destekleri Artıracaklarını Kaydeden Kurum, Ayrıca Kamu Kurum Ve Kuruluşlarında Fosfat Ve Petrol Türevi İçermeyen Temizlik Ürünleri Kullanımını Da Zorunlu Hale Getireceklerini Bildirdi.
Bakan Kurum, Havzada Yer Alan Zeytinyağı İşletmeleri, Zeytinaltı Kara Suyu Ve Peynir Altı Suyuna İlişkin Üretim Teknolojilerinin Dönüştürülmesini Sağlayacaklarını Belirterek, “Bu Kapsamda 15 Gün İçerisinde Valiliklerimiz Tespitlerini Yapacaklar Ve Değişime Yönelik Bu Noktada Biz De Valiliklerimizle Birlikte Süreci Yürüteceğiz. Bakanlık Olarak İşletmelere Maddi Destekler Sağlayacağız.” Dedi.
Tarım Ve Orman Bakanlığının 3 Fazlı Zeytinyağı İşletme Sistemlerine Destek Ve Hibe Verilmesini Durduracağını Belirten Kurum, Soğutma Sistemleri, Termal Tesisler Ve Termik Santrallerin Marmara Denizi’ne Etkilerine Yönelik Araştırma Başlattıklarını Söyledi.
Soğutma Tesislerinin Denize Derin Deşarjına İlişkin Yönetmeliği Değiştireceklerini İfade Eden Kurum, Mevzuat Değişikliğini Bir Ay İçinde Yapacaklarını Bildirdi.
Marmara Denizi Ve Deniz Temizliğine Dair Farkındalık Eğitimi Vereceklerini Anlatan Kurum, “Süreci Tamamen Şeffaf Yönetecek Bir Anlayışla Yürütüyoruz. Milletimiz Bu Noktada Müsterih Olsun. Çanakkale Ve İstanbul Boğazı’nı Beslemiş, Mavi Vatan’ın Kolyesi, Karadeniz, Akdeniz Ve Ege’nin Küçük Kardeşi Marmara’mızı İnşallah Hep Birlikte Kurtaracağız, Marmara’mızı Kaderine Terk Etmeyeceğiz.” İfadelerini Kullandı.
BAKAN KURUM: MARMARA DENİZİ’NDEN 7 GÜNDE 2 BİN 684 METREKÜP MÜSİLAJ TEMİZLENDİ
Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi’nden 7 Günde 2 Bin 684,5 Metreküp Müsilaj (Deniz Salyası) Temizlendiğini Bildirdi.
Kurum, Twitter Hesabından Yaptığı Açıklamada, Marmara Denizi’nde Müsilajla Mücadele Çalışması Kapsamında 8 Haziran’da Başlatılan Deniz Temizliği Seferberliğine İlişkin Bilgi Verdi.
Seferberlik Kapsamında Çalışmaları Her Gün Artırarak Devam Ettirdiklerini Belirten Kurum, “14 Haziran’da Temizlediğimiz 518 Metreküp İle Birlikte Toplamda 2 Bin 684,5 Metreküp Müsilajı Bertarafa Gönderdik.” İfadelerini Kullandı.
7 Günün Sonunda İstanbul’da 629,5, Kocaeli’de 155,5, Bursa’da 123,5, Tekirdağ’da 128, Balıkesir’de 333, Çanakkale’de 251, Yalova’da 1064 Metreküp Müsilajın Temizlendiğini Aktaran Kurum, Şunları Kaydetti:
“Marmara Denizi’mizi Ve Kıyılarımızı Kurtarmak İçin Denetimlerimizi De Hız Kesmeden Sürdürüyoruz. 14 Haziran İtibarıyla Yaptığımız 1438 Denetimde, Gerekli Şartları Yerine Getirmeyen İşletmelere 7 Milyon 552 Bin Lira İdari Para Cezası Uyguladık. Marmara Denizi’ni Koruma Eylem Planımız Kapsamında Müsilaj Temizliğine Hep Birlikte Devam Ediyoruz. Cennet Ülkemiz, Denizimiz Ve Deniz Canlılarımız İçin El Birliğiyle Çalışıyoruz.”
KUR’AN KURSLARI YÜZ YÜZE EĞİTİME 5 TEMMUZ’DA BAŞLAYACAK