33,2309$% 0.34
36,2864€% 1.28
2.608,03%0,23
4.231,00%0,63
10.473,47%-3,01
1963135฿%-1.9886
91455Ξ%-4.87433
Baharın Müjdecisi Olan Cemre Düşmesi Gerçekleşti Mi, Cemre Düşmesi Nedir Soruları Vatandaşların Gündeminde. 1 Hafta Arayla Düşen Ve Kelime Anlamı Kor Ateş Olan Cemre Düşmesi İlk Olarak 20 Şubat’ta Havaya Düşecek. Peki İkinci Ve Üçüncü Cemre Düşmesi Ne Zaman, Nereye Düşecek?
Cemre Düşmesi 2020 Tarihleri İlk Cemre Nereye Düştü. Bahar Aylarının Ve Havaların Giderek Isınacağının Müjdesini Veren Cemre Düşmesinin İlki 19-20 Şubat Arasında Gerçekleşecek. 1 Hafta İle Arayla Sırasıyla Havaya, Suya Ve Toprağa Düşecek Olan Cemrelerin İlki Havaya Düşecek. İkincisi 26-27 Şubat’ta Suya, Üçüncü Cemre İse 5-6 Mart’ta Toprağa Düşecek.
Peki Ama Kor Ateş Anlamına Gelen Cemre Düşmesi Nedir, Nasıl Olur?
CEMRELER NE ZAMAN NEREYE DÜŞER: Cemre 19-20 Şubat’ta Havaya, İkinci Cemre 26-27 Şubat’ta Suya Ve Üçüncü Cemre 5-6 Mart’ta Toprağa Düşer. Cemreler Birer Hafta Arayla Düşerek İlkbaharın Gelmesine Neden Olur.
1.Cemre Havaya (19-20 Şubat), 2. Cemre Suya (26-27 Şubat), 3. Cemre (5-6 Mart) Toprağa Düşer.
CEMRE DÜŞMESİ NEDİR: Arapça Kökenli Bir Kelime Olan “Cemre”‘Nin Sözlük Anlamı Kor Yani Ateştir. Halk Arasında İse Sıcaklığın Artması Olarak Bilinir. Cemrenin İlkbahar Başlamadan Hemen Önce 7 Gün Arayla Havaya, Suya Ve Toprağa Sırasıyla Düştüğüne İnanılır. Bu Düşen Cemreler Sayesinde Hava, Su Ve Toprak Isınır.
Halk Arasında Cemre Düşmesiyle Birlikte Hıdırellez Ve Nevruz Kutlamaları Başlamaktadır. Cemre Düşmesi Türk Kültüründe De Önemli Bir Yere Sahiptir. Kültür Ve Edebiyat Alanında Kendine Yer Bulmuştur. Osmanlı Zamanında Divan Şairleri Cemre Zamanlarında Önemli Kişilere Övgü Şiirleri Yazarlardı. Bu Şiirlere ‘Cemreviye’ Denilmektedir.
CEMRE HAKKINDA: Anadolu’da Yaygın Olarak Kullanılan Geleneksel Halk Takviminde Yıl, ”Kasım Günleri” Ve ”Hızır Günleri” Olarak Kış Ve Yaz Diye İkiye Bölünüyor. Kasım Günleri, Miladi Takvime Göre 8 Kasım’da Başlıyor Ve 179 Gün Sonra 5 Mayıs’ta Sona Eriyor. Kasım Günleri, 4 Yılda Bir Şubat Ayı 29 Çektiği Zaman 180 Gün Oluyor. Hızır Günleri İse 6 Mayıs’ta Başlıyor Ve 7 Kasım’a Kadar 186 Gün Sürüyor. Cemrelerin Düşmesi, Kasım Günlerinden Hızır Günlerine, Başka Bir İfadeyle Kıştan Bahara Geçişin Sembolleri Olarak Gösteriliyor.
CEMRE NE ZAMAN DÜŞECEK?
*Birinci Cemre Havaya (19-20 Şubat),
*İkinci Cemre Suya (26-27 Şubat)
*Üçüncü Cemre (5-6 Mart) Toprağa Düşer
CEMRE DÜŞÜNCE NELER OLUR: Cemre, Kelime Karşılığı Olarak Kor Halindeki Ateş Anlamına Gelir. Diğer Bir Anlamı İse, Müslümanların Hac Sırasında Mina Vadisinde Attığı Taşlardan Meydana Gelen Yığındır. Divan Şairlerinin, Cemre Zamanlarında Baharın Gelmesi Dolayısıyla Önemli Kişilere Yazdıkları Övgü Şiirleri De Cemreviye Olarak Bilinir. Meteorolojik Bir Olay Olarak Bilinen Cemre İse Takvimlerde İlkbahardan Önce Birer Hafta Aralıkla Havaya, Suya Ve Toprağa Düştüğü İnanılan Isıtıcı (Isıl) Güç Veya Sıcaklık Yükselmesi Olarak Tanımlanır.
Bazı Kaynaklara Göre, Cemre Sözcüğüyle Adlandırılan Sayılı Günlerin, Takvim Klimatolojisine Nasıl Girdiği Bilinmiyor. Cemrelerin, Yılın 180 Gün Süren Soğuk Yarısı Olarak Ayırt Edilen Kasım Döneminin 100.Gününden Sonra, Sıcaklığın Yükselmesiyle İlgili Gözlem Birikimini, Kora Benzetilen Bir Enerji Kaynağıyla Açıklama Düşüncesinden Kaynaklandığı Söylenebilir.
Birinci Cemrenin 20 Şubat’ta Havaya, İkinci Cemrenin 27 Şubat’ta Suya , Üçüncü Cemre’nin 6 Mart’ta (Artık Yıllarda 5 Mart) Toprağa Düştüğü Varsayılır. İstanbul’da 60 Yıllık Dönem İçin Yapılan Bir Araştırma , Cemrelerin Kıştan Bahara Geçilirken Ortalama Sıcaklık Eğrilerinin Yükselmeye Başladığı Dönemin Başlangıcını Belirledikleri Ve Bu Dönemde Mevsim Normallerinin Üzerindeki Az Ya Da Çok Bir Sıcaklık Artışıyla Çakıştıklarını Ortaya Koymuştur. Cemreler Arasındaki Günlerdeyse, Sıcaklıklarda Az Da Olsa Bir Düşüş Olduğu Saptanmış. Aynı Araştırmaya Göre Her Üç Cemre Dikkate Alındığında, Bir İki Günlük Farklarla Bu Tarihlerde %42 Olasılıkla, İki Cemre Dikkate Alındığındaysa %74 Olasılıkla Belirgin Bir Isınma Gerçekleşmiş. Cemrenin Tıptaki Anlamı İse Halk Arasında Karakabarcık, Kabarcık, Kabarcuki Ateşgöynüğü Ya Da Yanıkara Adlarıyla Bilinen İltihaplı Çıban Olarak Tanımlanıyor.
TOKİ İSTANBUL TUZLA, KURA TARİHİ NE ZAMAN?