33,2309$% 0.34
36,2864€% 1.28
2.608,03%0,23
4.231,00%0,63
10.473,47%-3,01
1963135฿%-1.9886
91455Ξ%-4.87433
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Bir İnaktif Virüs Aşısının Temini İçin Sözleşme İmzalamış Durumdayız. Bir mRNA Aşısı İçin de Görüşmelerimiz Devam Ediyor.” Dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Yeni Tip Koronavirüs (Covid-19) İle İlgili Sözleşme Yapılan Aşının İlk Kısmının Türkiye’ye 11 Aralık’tan Sonra Gelmesinin Beklendiğini, İlk Aşamada Sağlık Çalışanları, 65 Yaş Üstü İle Yaşlı, Engelli ve Korumaevlerinde Kalanlar ve Kalabalık Yerlerde Yaşayanların Aşılanacağını Bildirdi.
Bakan Koca, Bakanlık Bilkent Yerleşkesi’nde Video Konferans Yöntemiyle Gerçekleştirilen Toplantı Sonrasında Yazılı Açıklama Yaptı.
Türkiye’de Seçkin Bilim İnsanlarından Oluşan Bilim Kurulu Üyelerinin Hiçbir Karşılık Beklemeksizin Yoğun Çalışmalarının Bu Sürecin Yönetilmesinde Önemli Katkı Sağladığını Belirten Koca, Kurulun Düzenli Olarak Toplandığını, Bilimsel Gelişmeleri ve Ortaya Çıkan Yeni Durumları Değerlendirdiğini, Bilim İnsanlarının Korunma, Tanı, Takip ve Tedavi Konularında Görüşlerini Paylaştığını, Rehberler, Kılavuzlar ve Algoritmalar Hazırlayarak Mücadeleye Yol Gösterdiğini Aktardı.
Koca, Türkiye’nin de İçinde Olduğu Birçok Ülkenin Aşı Geliştirme Çalışmaları İçin Tüm Bilimsel Birikim ve Maddi Kaynaklarını Seferber Ettiğini, Salgına Karşı Daha Etkili Bir Korunma Sağlayabilmek İçin Çaba Gösterdiğini Vurguladı.
“AŞILAR GELDİĞİNDE HALK SAĞLIĞI VE TİTCK LABORATUVARLARI TARAFINDAN İNCELEME YAPILACAK”
Daha Önce Kamuoyu İle Paylaşıldığı Gibi Farklı Aşı Çalışmalarını Yakından Takip Ettiklerini, Olabilecek En Erken Dönemde, Etkili ve Güvenli Olduğu Kanıtlanmış Aşılara Ulaşmak İçin Çalışmaları Sürdürdüklerini Belirten Koca, “Bir İnaktif Virüs Aşısının Temini İçin Sözleşme İmzalamış Durumdayız. Bir mRNA Aşısı İçin de Görüşmelerimiz Devam Ediyor.” İfadesini Kullandı.
Koca, Önümüzdeki Günlerde Uygulamaya Başlanacak Aşılar İle Salgına Karşı Korunmada Daha Fazla Güçlenileceğini ve Diğer Tedbirlerle Başarılı Sonuçlar Almanın Mümkün Olacağına İşaret Ederek, Şu Değerlendirmelere Yer Verdi:
“Aşılar Konusunda Bilimsel Gerçeklikten Uzak Tartışmalar, Kazanmayı Umduğumuz Mücadelede Gücümüzün Kırılmasından Başka Fayda Sağlamamaktadır. Gerek Bilim İnsanlarımız, Gerek Bakanlığımız Aşının Menşei İle Değil, Güvenliliği ve Etkililiği İle İlgilenmektedir. Bu Nedenle Aşılar Konusunda Verilecek Kararları ve Atılacak Somut Adımları, Geliştirilen Aşıların Kısa ve Uzun Dönem Güvenliliği İle Etkililiği Belirleyecektir.”
Sağlık Bakanı Koca, Şu Anda Teminine En Yakın Olunan Üç Aşıdan Birisi Olan, Sözleşme İmzaladıkları Aşı İle Türkiye’de Geliştirilen Aşılardan İlk Klinik Çalışmalara Ulaşan Aşının “İnaktif” Diye Bilinen Aşılar Olduğunu Belirterek, “İnaktif Aşılar, Farklı Hastalıklar İçin Uzun Yıllardır Ülkemizde Uygulanmakta Olan ve Uzun Dönem Güvenlilikleri Bilinen Aşılardır. Aşıların Temini Sonrasında Uygulanmasına Yönelik Olarak Lojistik İmkanlarımız ve Altyapımız Hazır Durumdadır.” İfadelerini Kullandı.
Temin Etmek Üzere Oldukları Diğer Aşının İse mRNA Aşısı Olduğunu Bildiren Koca, Bu Aşının Genetik Yoldan Etki Eden ve Daha Kısa Sürede Üretilebilen Bir Aşı Olduğu Kaydetti.
Koca, Mrna Aşılarının İnsanlarda Yeni Uygulanan Bir Teknoloji İle Hazırlandığına Dikkati Çekerek, Çalışmalarda Kısa Dönem Başarılı Sonuçlar Alındığını, Türkiye’nin Standartlarına Uygun Olabilecek Diğer Alternatif Aşılar İçin de Görüşmelerin Devam Ettiğini İfade Etti.
Bakan Koca, Şunları Kaydetti:
“Sözleşme Yaptığımız Aşının İlk Kısmının Türkiye’ye 11 Aralık’tan Sonra Gelmesi Beklenmektedir. Aşılar Geldiğinde Öncelikle Uluslararası Akredite Halk Sağlığı ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Laboratuvarları Tarafından, Ülkemize İthal Edilen Tüm Aşılarda da Uygulanmakta Olan İncelemeler Yapılacaktır. Bu İncelemelerde Aşının Güvenlilik Testlerinin Olumlu Çıkması ve Sonuçlanmakta Olan Faz 3 Çalışmalarının Erken Sonuçlarının Açıklanmasını Takiben Veriler, TİTCK Tarafından Değerlendirilecek ve Ülkemiz Standartlarına Uygun Bulunduğu Takdirde Erken Kullanım İzni Verilecektir. Aşıların Uygulanmasına Bu Aşamadan Sonra Geçilecektir.”
Ülke Olarak Önceden Hazırlıklı Olmanın Gayreti İçinde Olduklarını Vurgulayan Koca, Bilim Kurulunun Aşılama Stratejisi Üzerindeki Çalışmaları Yürüttüğünü, Riskli Grupların Tespiti ve Önceliklendirilmesi, Yoğun Hasta Yükü Altında Tüm Enerjisini Harcamakta Olan Sağlık Personelinin Aşılama Kampanyasında Yeniden Organizasyonu, Lojistik Yönetimi Dahil Detaylı Bir Planlama Yapıldığını Aktardı.
Koca, Aşı Dağıtım Planlamasında DSÖ Tarafından Dikkat Çekilen İnsan Hakları, Eşitlik, Adalet ve Meşruiyet Çerçevesinde Bir Dağıtım Çerçevesinin Oluşturulmasına Çalışıldığını İfade Ederek, Bu Çerçevenin Temelini Oluşturan Etik İlkeler Arasında Maksimum Fayda Sağlanması, Sağlık Eşitsizliklerinin Azaltılması, Aşının Adil, Şeffaf ve Kanıta Dayalı Dağıtılmasının Sağlanmasının Bulunduğunu Vurguladı.
“AŞILAMA ÇALIŞMALARI DÖRT AŞAMADA YÜRÜTÜLECEK”
Bilim Kurulunca Çeşitli Nüfus Grupları Arasında Enfeksiyon Kapma, Ölüm Oranı, Olumsuz Toplumsal Etki Riski Gibi Unsurlarının Göz Önüne Alınarak Genel Önceliklerin Belirlendiğini İfade Eden Koca, Şu Bilgileri Paylaştı:
“Bu Önceliklere Göre Aşılama Çalışmalarının Dört Aşamada Yürütülmesi Planlanmaktadır. İlk Aşamada Sağlık Çalışanları, 65 Yaş Üstü Vatandaşlarımız İle Yaşlı, Engelli, Koruma Evlerinde Kalanlar Gibi Toplu ve Kalabalık Yerlerde Yaşayan Yetişkinler Aşılanacaktır.
İkinci Aşamada, Toplumun İşleyişi İçin Gerekli Sektörlerde ve Yüksek Riskli Ortamlarda Bulunan ve Kritik İşlerde Çalışan Kişiler İle 50 Yaş ve Üzeri En Az Bir Kronik Hastalığı Bulunan Kişiler Aşılanacaktır.
Üçüncü Aşama, 50 Yaş Altı En Az Bir Kronik Hastalığı Bulunan Vatandaşları, Genç Yetişkinleri, İlk İki Grupta Yer Almayan Sektör ve Mesleklerde Çalışanları Kapsamaktadır. Dördüncü ve Son Aşamada İse İlk Üç Grubun Dışında Kalan Tüm Bireyler Aşılanacaktır.
Gelişmeler Beklediğimiz Yönde Olumlu Seyrederse Türkiye, Dünyada Aşılama Çalışmalarına Erken Dönemde Başlayan İlk Ülkelerden Biri Olacaktır Ancak Aşının Mücadele Gücümüzü Artıracağını; Kısıtlamalara ve Mevcut Tedbirlere Hassasiyetle Uymamız, En Küçük Bir İhmale Fırsat Vermememiz Gerektiğini Hatırlatmak İsteriz. Normal Hayatımıza Dönebilmenin Anahtarı Ülke Olarak Birlikte Davranmamıza, Bütün Tedbirleri Hep Birlikte Titizlikle Uygulamamıza Bağlıdır.”
TÜRKİYE’DE SON 24 SAATTE 31 BİN 923 KİŞİNİN COVİD-19 TESTİ POZİTİF ÇIKTI, 193 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ