33,2309$% 0.34
36,2864€% 1.28
2.608,03%0,23
4.231,00%0,63
10.473,47%-3,01
1963135฿%-1.9886
91455Ξ%-4.87433
“Türkiye’den KKTC’ye Su Temini Projesi”nin Hattaki Arızanın Giderilmesinin Ardından 6 Ekim’de Yeniden Devreye Girmesiyle, Anadolu Suyu 107 Kilometre Uzunluğundaki Boru Hattıyla KKTC’ye Ulaştırılıyor.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) Su Sorununa Köklü Çözüm Getirmek Amacıyla Hayata Geçirilen “Türkiye’den KKTC’ye Su Temini Projesi” Kapsamında, 2015 Yılından Bu Yana Mersin’deki Alaköprü Barajı’ndan Alınan 236 Milyon 457 Bin Metreküp Su, Dünyada İlk Defa Uygulanan Askılı Boru Sistemiyle Girne’deki Geçitköy Barajı’na Aktarıldı.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Katılımıyla Açılışı Yapılan Ve “Asrın Projesi” Olarak Nitelendirilen Proje, 17 Ekim 2015’te Adanın Uzun Vadeli Su İhtiyacının Karşılanması İçin Hayata Geçirildi.
Proje Kapsamında, Anamur İlçesinde Toros Dağları’nın Eteklerinden Dökülen Dragon Çayı Üzerinde Tesis Edilen Alaköprü Barajı’ndan Alınan Su, Dünyada İlk Kez Uygulanan “Askıda Boru Sistemi” İle KKTC’de Girne Yakınlarındaki Geçitköy Barajı’na 5 Yıl Kesintisiz Olarak İletildi.
6 EKİM’DE YENİDEN SU VERİLMEYE BAŞLANDI
Askıda Boru Sisteminde 8 Ocak’ta Meydana Gelen Teknik Arıza, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) Ve Yüklenici Firmanın 325 Kişilik Ekibinin Çalışmasıyla Onarıldı.
Arızanın Giderilmesinin Ardından 6 Ekim’de Anadolu Suyu Yeniden KKTC Halkıyla Buluşmak İçin Yolculuğuna Başladı.
“HALKIMIZ KKTC’Yİ KENDİ VATANININ BİR PARÇASI OLARAK GÖRÜYOR”
Anamur Kaymakamı Mehmet Nuri Başaran, AA Muhabirine, Anadolu Topraklarındaki Suyun Kesintisiz Olarak KKTC’ye İletilmeye Devam Ettiğini Söyledi.
Askılı Boru Sistemiyle Deniz Geçilerek Su Aktarılan Dünyadaki Tek Projenin Tüm Aşamalarının Titizlikle Yürütüldüğünün Altını Çizen Başaran, DSİ Ekiplerinin Periyodik Aralıklarla Kontroller Gerçekleştiğini Dile Getirdi.
Başaran, Projeyle Birlikte KKTC Halkına Hem İçme Suyu Hem de Sanayi Ve Tarımsal Alanlarda Sulama Desteği Sunulduğunu Vurgulayarak, Şöyle Konuştu:
“Proje, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kardeşliğinin Ve Ana Vatan Olma Duygusunun Bir Yansıması. Anamur Halkı Olarak Böyle Bir Projeye Ev Sahipliği Yapmaktan Büyük Mutluluk Duyuyoruz. Halkımız KKTC’yi Kendi Vatanının Bir Parçası Olarak Görüyor. Aynı Milletin Unsurlarıyız. Aramızda Yaklaşık 70 Kilometrelik Bir Mesafe Var. Dolayısıyla Tarihsel Ve Sosyolojik Olarak Yakınlığımız Ve Kardeşliğimiz Bulunuyor. Bu, Aynı Zamanda Bir Gönül Projesidir. Anamurlular Olarak Burada Yaşayan İnsanlara Ait Olduğunu Değerlendirdiğimiz Suyu Paylaşmaktan Mutluluk Duyuyoruz.”
Anamur Belediye Başkanı Hidayet Kılınç Da Türk Ve KKTC Halkı Arasında Geçmişten Bu Yana Güçlü Bağların Olduğunu İfade Etti.
Kılınç, Projenin Dünyada Eşi Benzeri Olmayan Bir Altyapıya Sahip Olduğunu Belirterek, “KKTC Susuz Kalan Bir Topraktı, İçme Ve Sulama Suyu İhtiyacında Çok Ciddi Sıkıntılar Çekti. Türk Milleti Kardeşlerini Orada Yalnız Bırakmadı. Anamurlu Kendi Suyunu Verdi. KKTC’nin 50 Yıllık Su Sorunu Çözüldü. Bizim İçin KKTC’nin Önemi Büyük. Bu Noktada KKTC’li Kardeşlerimize Gerekli Her Türlü Yardımı Yapmaya Devam Edeceğiz.” Diye Konuştu.
KKTC’YE 236 MİLYON 457 BİN METREKÜP SU ULAŞTIRILDI
Proje Kapsamında Bugüne Dek Anavatandan “Yavru Vatan”A Ulaştırılan Su Miktarı 236 Milyon 457 Bin Metreküpe Ulaştı.
TÜRKİYE’DEN KKTC’YE SU TEMİNİ PROJESİ
Projenin Deniz Geçişi, 80 Bin 151 Metre Uzunluğunda, Deniz Yüzeyinden 250 Metre Derinlikte Ve Askıda Geçiyor. Deniz Geçişi 1600 Milimetre Çapındaki, Yüksek Yoğunluklu Polietilen Boru Hattından Oluşuyor.
Su, Türkiye Tarafında 24 Kilometre, Deniz Geçişinde 80 Kilometre Ve KKTC Tarafında 3 Kilometre Olmak Üzere Toplam 107 Kilometre Uzunluğundaki Boru Hattı Vasıtasıyla KKTC’ye Ulaştırılıyor.
Proje Kapsamındaki Alaköprü Ve Geçitköy Barajları 2014 Yılının Mart Ayında, Deniz Geçişi İse Dünyada İlk Kez Uygulanan Askıda Boru Hattı İle 7 Ağustos 2015’te Tamamlanmıştı.
Askılı Boru Sistemiyle Alaköprü Barajı’ndan Alınan Su, İlk Kez 24 Eylül’de KKTC Tarafında İnşa Edilen Geçitköy Barajı’na İletilmişti.
SAHTE İÇKİYE 10 GÜNDE BÜYÜK DARBE VURULDU