33,2309$% 0.34
36,2864€% 1.28
2.608,03%0,23
4.231,00%0,63
10.473,47%-3,01
1963135฿%-1.9886
91455Ξ%-4.87433
Yükseköğretim İle Sağlıkta Şiddetin Önlenmesine Yönelik Düzenleme Ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda Kabul Edildi.
Sağlıkta Şiddetin Önlenmesine Yönelik Düzenleme İle Kovid-19 Salgını Nedeniyle Yapılamayan Eğitimlerin Telafisine İlişkin Düzenlemeyi De İçeren Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda Kabul Edildi.
Kanunun Maddeleri Dünkü Oturumda Kabul Edilmiş, Tümünün Oylaması Bugüne Bırakılmıştı.
Kanuna Göre, Yükseköğretim Denetleme Kurulunun Üyeliklerinde Boşalma Olması Halinde Eylülde Seçim Yapılması Ve Seçilen Üyelerin Ocakta Göreve Başlamasına İlişkin Hüküm Yürürlükten Kaldırılıyor.
Üniversiteler Arası Kurulca Belirlenen Takvime Göre, Yılda İki Kez Yapılabilen Doçentlik Başvuru Sayısı Artırılarak Bekleme Süresi Azaltılacak. Doçentlik Sınavında Değerlendirmeye Esas Alınan Raporlar, Jüri Üyelikleri, Jüri Ve Başvuru Sonucu, Elektronik Ortamda İlgililerin Erişimine Açılacak.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Tarafından Belirlenen Uzmanlık Alanlarına Başvuracak Olanlar Hariç, Öğretim Görevlisi Kadrosuna Başvuracak Adaylarda, En Az Tezli Yüksek Lisans Derecesine Sahip Olma Ve 35 Yaşından Büyük Olmama Şartı Aranacak.
Yükseköğretim Kurumlarının Uygulamalı Birimlerinde Görev Yapan Ve Kanunla Kadroları Öğretim Görevlisi Kadrolarına Dönüştürülen Uzman, Çevirici, Eğitim Öğretim Planlamacısı Öğretim Elemanlarına Ders Verme İmkanı Sağlanacak.
Açıköğretim Öğrencileri, Katkı Payı Veya Öğrenim Ücretini Ödemesi VeHer Dönem Başında Kaydını Yenilemesi Şartıyla Öğrencilik Haklarından Yararlanacak. Üst Üste Dört Dönem Bu Koşulları Yerine Getirmeyen Öğrencinin İlgili Programdan İlişiği Kesilecek.
Yükseköğretim Kurumlarında Görevli Öğretim Elemanlarının Tabi Olduğu Disiplin Hükümleri, Konu Hakkındaki Anayasa Mahkemesi Kararları Da Dikkate Alınarak Bilimsel Özerkliğe Uygun Ve Günün İhtiyaçları Doğrultusunda Yeniden Düzenleniyor. Ayrıca Yükseköğretim Kurumlarında Görevli Öğretim Elemanı Dışında İş Sözleşmesiyle Çalışan Personel Hakkında İş Kanunu, Memurlar Hakkında Devlet Memurları Kanunu’nun Uygulanmasına Yönelik Düzenleme De Yer Alıyor.
Kanunla, Rektörlüğe Bağlı Birimlerde Görev Yapan Akademik Personel Ve Daire Başkanı Kadrosunun Dengi Ve Üstü Kadrolarda Bulunan Personel İle Memurlar İçin Yetkili Disiplin Kurullarının Teşkili Düzenleniyor.
Rektör Tarafından Verilen Uyarma Ve Kınama Cezalarına Karşı İtiraz, Üniversite Disiplin Kuruluna Yapılacak. Uyarma Ve Kınama Disiplin Cezalarına Karşı İtiraz Başvurusunun Yapılacağı Disiplin Kurullarının Oluşumu Ve Yönetimi Yeniden Belirleniyor.
ULUSAL VE ULUSLARARASI PROJELERE FİNANSMAN DESTEĞİ
Hazine Ve Maliye Bakanlığı İle Strateji Ve Bütçe Başkanlığının Uygun Görüşü İle YÖK Tarafından Çıkarılacak Yönetmelik Uyarınca, Üniversitelerin Ulusal Veya Uluslararası Kuruluşlar Tarafından Desteklenen Projelerine, Toplam Proje Bedelinin Yüzde 30’unu Aşmamak Kaydıyla Kaynak Aktarılabilecek, Bilimsel Araştırma Projelerine Hakem Değerlendirmesi Yapan Alan Uzmanlarına Ücret Ödenebilecek.
Ayrıca Rektör, Rektör Yardımcısı Ve Genel Sekreterlere, Döner Sermaye Gelirleri Dışında Üniversitenin; Teknokent, Teknopark, Teknoloji Transfer Ofisi, İktisadi İşletmeler Ve İştirakleri Gibi Gelir Getirici Müesseseler Ve Birimleri Sebebiyle Ayrıca Huzur Hakkı, Yönetici Payı, Koordinatörlük, Danışmanlık Ve Benzeri Ücretler Ödenmeyecek.
Vakıf Yükseköğretim Kurumlarında Çalışan Öğretim Elemanlarının Mali Hakları, Devlet Yükseköğretim Kurumlarında Çalışan Emsalleriyle Eşitlenecek.
Vakıf Yükseköğretim Kurumları Ön Lisans, Lisans, Tezli Yüksek Lisans Ve Doktora Düzeyindeki Her Bir Diploma Programında Öğrenim Gören Öğrencilerden; İlgili Programın En Yüksek Merkezi Yerleştirme Puanına Sahip En Az Yüzde 15’i Kadar Öğrenciyi, Söz Konusu Programın Öğrenim Süresi Boyunca Ücretsiz Okutmakla Yükümlü Olacak. Bu Öğrencilerden Eğitim Ve Öğretim Süreçlerine İlişkin Ücret Talep Edilmeyecek. Tezli Yüksek Lisans, Doktora Ve Özel Yetenek Sınavı İle Öğrenci Alan Programlarda En Yüksek Yerleştirme Puanı Sıralaması Dikkate Alınacak.
VAKIF ÜNİVERSİTELERİNE İLİŞKİN DÜZENLEME
Vakıf Yükseköğretim Kurumunun Faaliyet İzninin Kaldırılması, Kurucu Vakfın Tüzel Kişiliğini Etkilemeyecek. Öğrenciler, Bursluluk Durumları Gözetilmek Şartıyla Eğitim-Öğretim Ücretlerini Garantör Üniversiteye Ödemeye Devam Edecek.
Faaliyet İzni Kaldırılan Vakıf Yükseköğretim Kurumu Adına, Mülkiyeti Hazineye Ait Veya Devletin Hüküm Ve Tasarrufu Altında Olan Taşınmazlara İlişkin Tesis Edilen İrtifak Hakları, Verilen Kullanma İzinleri İptal Edilecek. Bu Taşınmazlar İle Fiilen Kullanılan Taşınmazlar Aynı Amaçla Kullanılmak Üzere Garantör Üniversiteye Tahsis Edilecek.
Vakıf Yükseköğretim Kurumunun Muaccel Ve Kısa Vadeli Borçlarını, Toplam Yıllık Eğitim Ve Öğretim Gelirleriyle Veya Mevcut Mal Varlığıyla Ödeme İmkanının Bulunmadığının Hazine Ve Maliye Bakanlığının Görüşü Ve YÖK’ün Kararıyla Tespit Edilmesi Halinde, Faaliyet İzni Geçici Olarak Durdurulacak.
Vakıf Yükseköğretim Kurumunun Faaliyet İzninin Kaldırılması Halinde, Kurucu Vakfa Atanan Kayyımın Görevi Sona Erecek.
Faaliyet İzni Geçici Durdurulan Vakıf Yükseköğretim Kurumunun, Eğitim-Öğretim Faaliyetleri İçin Mülkiyetinde Yeterli Taşınmazı Bulunmadığının Veya Mevcut Mal Varlığıyla Eğitim-Öğretim Faaliyetlerini Sürdüremeyeceğinin Garantör Üniversite Tarafından Tespiti Ve YÖK Tarafından Onaylanması Halinde, Faaliyet İzni Kaldırılacak.
Yükseköğretim Kanunu’nda, Vakıf Yükseköğretim Kurumlarına Devlet Yardımı Yapılmasını Da İçeren Düzenleme Yürürlükten Kaldırılıyor.
VAKIF ÜNİVERSİTELERİ, GELİRLERİNİN TOPLAMININ YÜZDE 2’SİNİ TEMİNAT AYIRACAK
Devlet Yükseköğretim Kurumlarında Yalnızca Ar-Ge Faaliyetlerinde Bulunmak Veya Öğretim Üyelerinin Yürüttükleri Ar-Ge Kapsamındaki Projelere Yardımcı Olmak İçin İstihdam Edilen Doktoralı Araştırmacılara Ödenecek Ücrete Esas Gösterge Rakamı, 40 Binden 60 Bine Yükseltilecek.
Araştırma Görevlisi Kadrolarına Atanıp Tezli Yüksek Lisans Eğitimini Tamamlamış Olanların, Alanıyla İlgili Doktora Veya Sanatta Yeterlilik Eğitimlerine Başlamaları İçin Kadrolarıyla İlişikleri En Fazla 6 Ay Daha Devam Edecek.
Vakıf Üniversitesi Öğrencilerinin Eğitimlerinin, İlgili Vakıf Yükseköğretim Kurumunun Faaliyet İzninin Geçici Olarak Durdurulması Ya Da Kaldırılması Durumunda Tamamlattırılmasında Kullanılmak Amacıyla; Vakıf Yükseköğretim Kurumu, Her Yıl Öğrenci Gelirleri Toplamının Yüzde 2’sini, Bir Kamu Bankasında Kendi Adına Açılan Hesaba Teminat Olarak Aktaracak.
Kamu Ve Özel Sağlık Kurum Ve Kuruluşlarında Görev Yapan Sağlık Personeline Karşı Görevleri Sebebiyle İşlenen, Türk Ceza Kanunu’nda Yer Alan Kasten Yaralama, Tehdit, Hakaret Ve Görevi Yaptırmamak İçin Direnme Suçlarında İlgili Kanunlara Göre Tayin Edilecek Cezalar Yarı Oranında Artırılacak.
Kovid-19 Salgını Nedeniyle Yapılamayan Eğitimlerin Telafisine İlişkin Düzenleme İle Sağlıkta Şiddetin Önlenmesine Yönelik Düzenlemeyi De İçeren Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda Kabul Edildi.
Kanuna Göre, Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) Devlet Yükseköğretim Kurumlarında Kalkınma Planları Hedefleri Doğrultusunda, Bilimsel Ve Teknolojik Gelişmeye Katkı Sağlayacak Nitelikte Ar-Ge Faaliyetleri İçin Bir Koordinatör Yükseköğretim Kurumunun Bünyesinde, Birden Fazla Yükseköğretim Kurumunun İş Birliğiyle Ortak Uygulama Ve Araştırma Merkezi Kurulabilecek. Aynı Ad, Görev Ve Misyonla Kurulacak Ortak Uygulama Ve Araştırma Merkezi Sayısı 2’den Fazla Olamayacak.
Ortak Uygulama Ve Araştırma Merkezlerinin Kuruluş Ve İşleyişine İlişkin Usul Ve Esaslar, Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Hazine Ve Maliye Bakanlığı İle Strateji Ve Bütçe Başkanlığının Görüşü Alınarak Yükseköğretim Kurulu Tarafından Çıkarılan Yönetmelikle Belirlenecek.
Açıköğretim Hizmeti Veren Yükseköğretim Kurullarının Döner Sermaye İşletmelerinin Açıköğretim Fakültelerine Ait Alt Hesaplarında Oluşan Gelirler, Münhasıran Bu Faaliyetlerin Gerektirdiği Giderlerde Kullanılacak. Bu Hesaplarda Üçer Aylık Dönemler İtibarıyla Oluşacak Gelir Fazlalarının Yüzde 80’i, Her 3 Ayda Bir, İzleyen Ayın 15’ine Kadar YÖK Başkanlığı Muhasebe Birimi Hesabına Aktarılacak. Aktarılan Bu Tutar, Başkanlık Bütçesine Kaydedilecek Ve Devlet, Yükseköğretim Kurullarına Kaynak Aktarmak Suretiyle Doktoralı Bilim İnsanı Ve Araştırmacı Yetiştirilmesi İçin Kullanılacak. Devlet Üniversitelerinde Bulunan, YÖK Tarafından Belirlenecek Öncelikli Alanlarda Yapılan Doktora Programlarındaki Öğrencilere, Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs Kredi Verilmesine İlişkin Kanun’a Tabi Olmaksızın Burs Verilebilecek. Söz Konusu Düzenleme 1 Ocak 2021’de Yürürlüğe Girecek.
Öğretim Üyelerinin 75 Yaşına Kadar Çalışabilmelerine İmkan Sağlayan Kanunda Yer Alan Üniversitelerin Arasına Kafkas Üniversitesi Ve Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi De Eklendi.
Vakıf Yükseköğretim Kurumlarında Görev Yapan Ve En Az 15 Yıl Mesleki Kıdemi Olan Öğretim Üyelerine, Hususi Damgalı Pasaport Verilecek.
TELAFİ EĞİTİM DÜZENLEMESİ
Milli Eğitim Temel Kanunu’nda Yapılan Değişiklikle, Öğretmenlerin İzinleri Ve Tatilleri Düzenlendi. Buna Göre Öğretmenler, Yaz Tatili İçinde Aralıksız 2 Ay İzinli Olacak Ancak Bu 2 Aylık İzin Sürelerine Dokunulmadan Kalan Tatil Zamanlarında Yönetmelikte Saptanacak Meslekle İlgili Çalışmalara Katılmakla Yükümlü Olacaklar.
Rehberlik Öğretmenleri; Tercih Danışmanlığı, Alan Ve Ders Seçimi, Öğrenci Tanılama Sürecine Bağlı Olarak Yapılacak Çalışmalarda İhtiyaç Duyulması Halinde İzin Ve Tatil Dönemlerinde De Görevlendirilebilecek. Bu Durumda Rehberlik Öğretmenlerinin İzinleri Bir Aydan Az Olamayacak.
İlçe, İl Veya Ülke Genelinde Genel Hayatı Etkileyen Salgın Hastalık, Doğal Afet, Elverişsiz Hava Koşulları Gibi Nedenlerle Eğitim Öğretim Faaliyetinin 2 Haftadan Fazla Süreyle Yapılamaması Halinde Uygulanacak Telafi Programlarının Ders Yılı İçinde Tamamlanamadığı Durumlarda, Yaz Tatilinde Yapılacak Eğitim Ve Öğretim Faaliyetleri Nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığınca Öğretmenlerin İzinleri Kısaltılabilecek. Bu Durumda Öğretmenlerin İzinleri Bir Aydan Az Olamayacak.
Kendilerine İkinci Görev Olarak Okul/Kurum Yöneticiliği Verilenler Ve Yüz Yüze Eğitim Yapılmayan Eğitim Kurumlarında Görevli Öğretmenler İle Bakanlık Merkez Teşkilatı Ve İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinde Görevlendirilen (Yöneticilik Dahil) Öğretmenler, Yıllık İzinlerini Devlet Memurları Kanunu Hükümlerine Göre Kullanacak.
Okul Müdürleriyle Müdür Yardımcıları, Tatil Aylarında Okul İşlerini Ayarlamak Ve Düzenlemek Şartıyla Sırayla İzinlerini Kullanacak.
ANKARA BİLİM ÜNİVERSİTESİ KURULUYOR
Ankara’da, Türkiye Verimlilik Vakfı Tarafından Yükseköğretim Kanunu’nun Vakıf Yükseköğretim Kurumlarına İlişkin Hükümlerine Tabi Olmak Üzere, Kamu Tüzel Kişiliğine Sahip Ankara Bilim Üniversitesi Adıyla Vakıf Üniversitesi Kuruluyor. Bu Üniversite, Rektörlüğe Bağlı Olarak Mühendislik Ve Mimarlık Fakültesinden, Güzel Sanatlar Ve Tasarım Fakültesinden, İnsan Ve Toplum Bilimleri Fakültesinden Oluşacak.
Kocaeli’nde, Avrupa Eğitim Vakfı Tarafından Yükseköğretim Kanunu’nun Vakıf Yükseköğretim Kurumlarına İlişkin Hükümlerine Tabi Olmak Üzere, Kamu Tüzel Kişiliğine Sahip Kocaeli Sağlık Ve Teknoloji Üniversitesi Adıyla Bir Vakıf Üniversitesi Kuruluyor. Bu Üniversite, Rektörlüğe Bağlı Olarak Diş Hekimliği Fakültesinden, Sağlık Bilimleri Fakültesinden, Mühendislik Ve Doğa Bilimleri Fakültesinden, Lisansüstü Eğitim Enstitüsünden Ve Avrupa Meslek Yüksekokulundan Oluşacak.
Kocaeli Sağlık Ve Teknoloji Üniversitesi Rektörlüğüne Bağlanan Avrupa Meslek Yüksekokulunda Halen Öğrenimlerini Sürdüren Öğrenciler Ve Öğretim Elemanları İle Avrupa Meslek Yüksekokulunun Mal Varlığı, Adı Geçen Üniversiteye Devredilecek.
İkinci Lisansüstü Öğretime Kabul Edilecek Öğrencilerin Ödeyecekleri Öğrenim Ücretini, Maliyetleri Dikkate Alarak YÖK Tarafından Belirlenecek Üst Limiti Aşmamak Şartıyla İlgili Üniversite Veya Yüksek Teknoloji Enstitüsü Yönetim Kurulu Tespit Edecek.
CEZALAR YARI ORANINDA ARTIRILACAK
Kamu Ve Özel Sağlık Kurum Ve Kuruluşlarında Görev Yapan Sağlık Personeli İle Yardımcı Sağlık Personeline Karşı, Görevleri Sebebiyle İşlenen, Türk Ceza Kanunu’nda Yer Alan Kasten Yaralama, Tehdit, Hakaret Ve Görevi Yaptırmamak İçin Direnme Suçlarında, İlgili Kanunlara Göre Tayin Edilecek Cezalar Yarı Oranında Artırılacak.
Söz Konusu Suçlarda, Türk Ceza Kanunu’nda Yer Alan Hapis Cezasının Ertelenmesi Hükümleri Uygulanmayacak.
Şiddetin Vuku Bulduğu Sağlık Kuruluşunda, Faile Veya Yakınına Mağdurun Verdiği Hizmeti Verebilecek Başka Sağlık Personeli Ve Yardımcı Sağlık Personeli Bulunması Halinde, Hizmet İlgili Diğer Personel Tarafından Verilecek.
SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA: TÜRKİYE’DE 4. HAFTADA VAKA ARTIŞ HIZI DÜŞÜŞE GEÇTİ