33,2309$% 0.34
36,2864€% 1.28
2.608,03%0,23
4.231,00%0,63
10.473,47%-3,01
1963135฿%-1.9886
91455Ξ%-4.87433
İdris Güllüce Kültür Merkezi’nde Düzenlenen Panele Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Tarihçi Yazar Ali Kaya, Araştırmacı Yazar Ahmet Turgut, Araştırmacı Yazar Doç. Dr. Caner Işık, Siyasi Partiler ve Sivil Toplum Kuruluşlarının Temsilcileri İle Vatandaşlar Katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın Okunması İle Başlayan Panelde Açılış Konuşmasını Al-i Aba İlim Eğitim Araştırma Kültür ve Sosyal Dayanışma Vakfı Cemevi Başkanı Mehmet Özdurmaz Yaptı.
ORTADOĞU, KERBELA’DA EKİLEN TOHUMUN ACI MEYVESİNİ BİN YILDIR TOPLUYOR
Al-i Aba İlim Eğitim Araştırma Kültür ve Sosyal Dayanışma Vakfı Cemevi Başkanı Mehmet Özdurmaz, Konuşmasında Şu İfadeleri Kullandı: “Hz. Hüseyin Anlaşıldığında Hürriyet, Özgürlük, Adalet, Sadakat, Hak ve Hakikat Anlaşılır. Anlamak İsteyen Olursa Dindar Olmak, Şuursuz, Hadsiz, Kindar, Sevgisiz, Zulme Karşı Dilsiz, Dirençsiz, İlimsiz, İşlevsiz Bir Kişi Demek Değildir. Burada Bütün İslam Camiasına Düşen Bir Görev Vardır. Tüm Alim ve Fıkıhçılara Düşen Bir Görev Vardır. Maddeye Kul ve Köle Olmuş Müslümanlık Olmaz. Kerbela’da Öyle Bir Tohum Ektiler ki Bunun Meyvesini Çok Acı Toplayacaksınız Denmiştir. Nitekim Bin Yıldır Ortadoğu Bunun Meyvesini Çok Acı Topluyor. Cenab-ı Resulallah “Hüseyin Benim Ümmetimin Meşalesidir” Demişken Işığımızı Söndürdüler.”
KERBELA VAKASI KADAR DERİN VE UZUN SÜRELİ YAS TUTULMAMIŞTIR
Tarihçi Yazar Ali Kaya da Konuşmasında, “Biz Aleviler Kerbela’nın Yasını Tutuyoruz. Tarihte Hiçbir Örneği Bulunamaz. Kerbela Vakası Kadar Derin ve Süreli Uzun Bir Anma ve Yas Tutulmamıştır. Alevi Canlar Muharrem Ayında Karalar Bağlamıştır. Bu Hz. Ali’nin, Hz. Hüseyin’in Sevgisidir. 1400 Yıldan Beri İmam Hüseyin İçin Yas Tutmaktayız.” Dedi.
GÖZYAŞI İDRAKİN YOLUNU AÇACAKTIR
Araştırmacı Yazar Ahmet Turgut, Konuşmasında Kerbela Mateminin Nasıl Yapılması Gerektiğini Vurguladı. Turgut, “Esas Konuşulması, Düşünülmesi, Üzerine İrfan İnşa Edilmesi Gereken Nokta Nasıl Bir Matem Yapılması Gerektiğidir. Marifet Ağlamak Değil Bunu Anlayarak Şuur ve Ahlaka Çevirmektir. İdrakiniz Kilitlendiği Zaman Onu Açmak Gerekir, Gözyaşı İdrakın Yolunu Açacaktır. Zihnimiz İle Kalbimizi Buluşturacaktır. Bilgi İle Duyguyu Biraraya Getirecek Doğru Bilgi İle Samimi Olan Duygu Buluşunca Hikmet, İbret, Ahlak Başlayacaktır. Kerbela’nın 1379. Yıldönümünde Ağlayanımız da Ağlamayanımız da Var. Rabbim Ağlayıp Anlayıp Bunu Yaşamına Dahil Edenlerden Eylesin.” Şeklinde Konuştu.
Araştırmacı Yazar Doç. Dr. Caner Işık da Kerbela Mateminin Tam Anlamıyla Bilinmediğini Söyledi. Işık, Konuşmasında “Kerbela Mateminde Bir Çok Kişinin Samimi Olarak Bunları Bilmiyor Olduğunu Rahatlıkla Söyleyebilirim. Yezitlerin Yezitlik Etmesi, Şeytanların Şeytaniyelik Etmesi, Her Alanda Kargaşa Çıkartarak Müminleri Bir Birlerine Düşürmeye Çalışmasına Fırsat Vermemeliyiz” İfadesini Kullandı.
MANEVİ AÇLIK, MADDİ AÇLIKTAN DAHA BÜYÜK SORUNLAR OLUŞTURUYOR
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı da Panelde Yaptığı Selamlama Konuşmasında İnsanın Manevi Açlığının Maddi Açlığından Daha Büyük Sorunlar Doğurduğuna Dikkat Çekti. Başkan Yazıcı, “Öncelikle Bu Programı Düzenleyen, Emeği Geçen Herkese Yürekten Teşekkür Ediyorum. Muharrem Ayında Yapılan Bu Programlara Her Zaman Katılmaya Çalışıyoruz.
Her Zaman Söylediğim Gibi Bu Programların Sayısı Daha da Arttırılmalı, Anlatılmalı ve Daha İyi Anlaşılması Sağlanmalı. İnsanın Maddi Yönünden Çok Manevi Açlığının da Çok Büyük Sorunlar Oluşturduğunu Biliyoruz. Maneviyatını Kaybetmiş Bir İnsanlık, Çok Kötü Bir Durum Oluşturacaktır. Manevi Hazzı Alamadığımız, Beslenemediğimiz Zamanlarda Manevi Açlığın Sonuçları Kötü Olur. Bu Yüzden Biz İslam Kardeşliği Çerçevesi İçerisinde Mümkün Mertebe Bu Manevi, Ulvi Hazzı Alabilecekleri Ortam ve Mekanları Oluşturmak Konusunda Elimizden Geleni Yapmaya Çalışıyoruz. Biz Aynı Dünyada ve Ahiret Yolunda da Beraber Yürüdüğümüz Kardeşlerimizle de Bu Birlik ve Beraberliğimizi Geliştirmeye, Arttırmaya ve Bunları En İyi Noktaya Getirmeye Çalışıyoruz. Hz. Hüseyin Efendimiz’in Kıyamında Bir Defa Gerçek İnsan Haklarını Görüyorum. Bireysel Hak ve Özgürlükleri Görüyorum, Bir Dava Ahlakını ve Bilincini Görüyorum. Evrensel Değerlerin Ne Olması Gerektiğini, Dünyevi ve Uhrevi Tercihler Açısından Kula Kulluk Edilmemekte Dahil Olmak Üzere Maddiyata, Makama, Mevkiye Hiçbir Zaman Bakmadan Doğruyu Ortaya Koymayı Görüyoruz. Sonrada Hz. Peygamber’i, Kur’an-ı Kerim’i, Ehlibeyti ve Bütün İslami Değerlerin Orada Olduğunu Görüyoruz” Şeklinde Konuştu.
Kerbela Matemi Panelde Konuşmaların Yanı Sıra Kerbela Mersiyeleri İle de Dile Getirildi.
DR. FATMA YAZICI, BÜYÜKLERİMİZİN HAFTASINI ÇOCUKLARLA BİRLİKTE KUTLADI