DOLAR

32,3521$% 0.25

EURO

35,1177% -0.15

GRAM ALTIN

2.308,43%1,37

ÇEYREK ALTIN

3.973,00%0,24

BİST100

9.079,97%3,10

BİTCOİN

2288387฿%3.00209

ETHEREUM

115188Ξ%1.85712

a

SICAKLIKLAR 50 YIL SONRA ‘YAŞANAMAYACAK SEVİYEDE’ OLABİLİR

Sera Gazı Emisyonlarının Azaltılmaması Durumunda, 50 Yıl Sonra Sıcaklıkların İnsanlığın Üçte Biri İçin “Yaşanamayacak Seviyede” Olacağı Tahmin Ediliyor.

Çin, ABD ve Avrupa’daki Bilim İnsanları Tarafından Hazırlanan ve Ulusal Bilimler Akademisi’nin Dergisinde Yayımlanan Araştırmaya Göre, Dünya Genelinde Sera Gazı Emisyonlarındaki Artışın Devam Etmesi, İnsanlığı Daha Önce Görülmemiş Bir Krizle Karşı Karşıya Bırakabilir.

Araştırmaya Göre, İnsan Etkisiyle Oluşan Sera Gazı Emisyonlarının Artışı Sonucunda Ortalama Bir Kişinin Yaşadığı Sıcaklık 2070 Yılında 7,5 Derece Artacak.

Bu Durum, 50 Yıl Sonra Dünyadaki Tahmini Nüfusun Yaklaşık Yüzde 30’unun, Sıcaklığın Ortalama 29 Derece Olduğu Bölgelerde Yaşaması Anlamına Geliyor. Söz Konusu İklim Koşullarına Sahip Tek Yerin Küresel Kara Yüzeyinin Yalnızca Yüzde 0,8’ini Oluşturan Sahra Çölü’nün Sıcak Bölgeleri Olduğu Dikkate Alındığında, Sera Gazı Emisyonları Azaltılmazsa 2070 Yılında, Gezegenin Kara Yüzeyinin Yüzde 19’u Bu İklim Koşullarında Olacak.

“TEK ÇÖZÜM EMİSYONLARIN HIZLA AZALTILMASI”

Araştırmaya Göre, Sera Gazı Emisyonlarının Hızla Azaltılması Söz Konusu Sıcak Koşullara Maruz Kalacak İnsan Sayısını Yarıya İndirebilir.

Çalışmanın Koordinasyonunu Sağlayan Araştırmacılardan Wageningen Üniversitesi Profesörü Marten Scheffer, Araştırmanın Sonuçlarının İklim Değişikliğinin de Yeni Tip Koronavirüs (Kovid-19) Salgınına Benzer Şekilde Dünyayı Değiştirebileceğine Dikkati Çekerek, Şunları Kaydetti:

“Değişimin Hızı Daha Yavaş Şekilde Ortaya Çıkabilir. Ancak Küresel Salgından Farklı Olarak, Gezegenin Büyük Bölümünün Hayatta Kalmanın Zor Olduğu Seviyelerde Isınması ve Tekrar Soğuyamamaması Nedeniyle Krizin Sonlanmasını Sağlayacak Bir Çözüm Bulunamayabilir. Bu Durum, Yıkıcı Nitelikteki Doğrudan Etkilerinin Yanı Sıra Toplumların Oluşabilecek Yeni Küresel Salgınlar Gibi Krizlerle Başa Çıkma Kapasitesini de Azaltıyor. Bunun Gerçekleşmesini Engelleyebilecek Tek Çözüm Emisyonların Hızla Azaltılmasıdır.”

Exeter Üniversitesi Küresel Sistemler Enstitüsü Direktörü Ve İklim Uzmanı Tim Lenton İse Küresel Isınmanın Engellenmesiyle Olası Etkilerin Büyük Ölçüde Azaltılabileceğine İşaret Ederek, “Senaryolarımız, Mevcut Seviyenin Üzerinde Gerçekleşen Her Bir Derecelik Isınmanın, Bir Milyar İnsanın Sıcaklığın Dayanılamayacak Seviyenin Üzerine Çıktığı İklim Koşullarında Yaşaması Anlamına Geldiğini Gösteriyor. Günümüzde, Sera Gazı Emisyonlarının Önüne Geçmeyi Yalnızca Parasal Terimlerle Değil, İnsani Değerlerle İfade Edebilmemiz Önem Arz Ediyor.” Değerlendirmesinde Bulundu.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

YÖK’TEN ‘YKS’YE GİRECEK ÖĞRENCİLERİ SEVİNDİRECEK KARARLAR’

HIZLI YORUM YAP