DOLAR

32,3521$% 0.25

EURO

35,1177% -0.15

GRAM ALTIN

2.308,43%1,37

ÇEYREK ALTIN

3.973,00%0,24

BİST100

9.079,97%3,10

BİTCOİN

2288387฿%3.00209

ETHEREUM

115188Ξ%1.85712

a

SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI VARANK: İLAÇ ENDÜSTRİSİ SAVUNMA SANAYİSİ KADAR ÖNEMLİ

Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Varank, Kovid-19 Tedavisinde Kullanılan Favipiravir İlacının Yerli Sentezi Olan Favicovir’in Tüm Türkiye’de Hastalara Verildiğini Belirterek, “İlaç Endüstrisinin Savunma Sanayisi Kadar Önemli Olduğuna İnanıyoruz.” Dedi.

Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığından Yapılan Açıklamaya Göre Bakan Mustafa Varank, Yeni Tip Koronavirüse (Kovid-19) Karşı Kısa Bir Sürede Yerli İmkanlarla Sıfırdan Sentezlenen Ve Tedavide Kullanılmaya Başlanan İlacın Üretildiği Atabay Kimya’nın Gebze’deki Fabrikasını Ziyaret Etti.

Varank’a Ziyaretinde Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Ve İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır, Atabay Kimya Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeynep Atabay Taşkent İle Fabrika Direktörü Şahin Gürsel Eşlik Etti.

“ŞU ANDA İLAÇ TÜM TÜRKİYE’DE HASTALARIMIZA VERİLİYOR”

Açıklamada Görüşlerine Yer Verilen Bakan Varank, Kovid-19 Tedavisinde Kullanılan Favipiravir Etken Maddeli İlacın Üretilmesiyle Kamuoyunun Gündemine Gelen Atabay İlaç’ın Favicovir İsmiyle Bunu Ruhsatlandırdığını İfade Etti.

Kovid-19 Tedavisinde Dünyada Uygulanan Birkaç Yöntem Olduğuna Değinen Varank, Şunları Kaydetti:

“Favipiravir Etken Maddesi De Bu Hastalığın Tedavisinde Çok Yoğun Bir Şekilde Kullanılıyor. Biz Bu İlacı Japonya Ve Çin’den İthal Ediyorduk. Kovid-19 Türkiye Platformu’nda Aşı Geliştirme Çalışmaları Yapılırken Bu İlacın Türkiye’de Sıfırdan Sentezlenmesi Yani Etken Maddesinin İthalatına İhtiyaç Duymadan Sentezlenmesi Gündeme Gelmişti. Mustafa Güzel Hocamız, Zeynep Hanım İle Bu İlacı Sıfırdan Sentezleyerek Üretebileceklerini Söylediler. Bilim İnsanlarımızın Büyük Gayretiyle Bu İlaç Sıfırdan Sentezlendi. İlaç Haline Getirildi, Sağlık Bakanlığımız Ruhsatlandırdı. Şu Anda Bu İlaç Tüm Türkiye’de Hastalarımıza Veriliyor.”

YENİ PROJELER YOLDA

Varank, Ziyaret Sırasında TÜBİTAK Tarafından Başlatılan Stajyer Araştırmacı Burs Programından (STAR) Faydalanan Öğrencilerle De Karşılaştığını Aktararak, “Atabay İlaç’ın Mustafa Hoca İle Çalıştığı Farklı Projeler Var. Sıfırdan Sentezlemek İstedikleri Başka Projeler Var. Hepsinin Takibini Kovid-19 Türkiye Platformu Ve Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığı Olarak Yapıyoruz.” Dedi.

İlaç Sektörünün Küresel Düzeydeki Önemine İşaret Eden Varank, “Bu Tesiste Biyoteknolojik İlaçlar Da Üretiliyor. Atabay İlaç, İlaç Ham Maddesi Konusunda Uzun Yıllardır Faaliyette Olan Bir Firmamız. İlaç Endüstrisinin Savunma Sanayisi Kadar Önemli Olduğuna İnanıyoruz. Bu Endüstriyi Stratejik Olarak Destekliyoruz.” Değerlendirmesinde Bulundu.

Bakan Varank, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezinin (TÜBİTAK MAM) Atabay İlaç İle Birkaç Projeyi Aynı Anda Yürüttüğünü, Biyoteknolojik Ve Bitkisel Temelli İlaç Projelerinin Bunlar Arasında Yer Aldığını Kaydetti.

Atabay İlaç’ın Dünyada En Kaliteli Parasetamol Üreticilerinden Olduğuna Dikkati Çeken Varank, Şu İfadeleri Kullandı:

“Ürettikleri Kapasitenin Yüzde 70-80’ini İhraç Ediyorlar. Ham Madde İle İlaç Endüstrisinde Söz Sahibi Olmak, Yurt Dışına Bağımlı Olmamak Da Önemli. Atabay İlaç, Bu Konularda Oldukça Kabiliyetli. Birçok İlacın Ham Maddesini Kendisi Üretebiliyor, Parasetamolde De Dünyada Söz Sahibi Firmalardan Bir Tanesi.”

FAVİPİRAVİR HAM MADDESİNİN ÇALIŞMASINA 2014’TE BAŞLANDI

Atabay İlaç Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeynep Atabay Taşkent De Desteği Nedeniyle Bakan Varank’a Teşekkür Ederek, Şu Bilgileri Paylaştı:

“Favipiravir Ham Maddesinin Çalışmasına Aslında 2014’te Başladık. TÜBİTAK Desteği, Mustafa Hocamız İle İş Birliği İçinde İlacı En Hızlı Ve En Kaliteli Şekilde Sentezledik Ve Piyasaya Sunduk. Ruhsatlandırma Aşamasını Başarıyla Tamamladık. Şimdiye Kadar 250 Bini Aşkın Kutuyu Halk Sağlığı Genel Müdürlüğüne Teslim Ettik. Devletimiz, Halk Sağlığı Ve Hastaneler Üzerinden İlacı Halkımıza Sunuyor.”

Atabay Kimya Fabrika Direktörü Şahin Gürsel De 1970 Yılından Bu Yana İlaç Ham Maddesi Sentezlediklerini Belirtti.

Parasetamolun Lider Bir Ham Madde Olduğunu Belirten Gürsel, “Senede 4 Bin Ton Ham Madde Üreterek Bütün Dünyaya İhraç Ediyoruz. Şu Anda Da Antiviral Oseltamivir Ve Favipiravir Üretiyoruz. Bakanımızın Bizi Ziyaretinden Çok Memnun Olduk. Bu, Bizim Motivasyonumuzu Arttıracak.” Dedi.

Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, TÜBİTAK, İstanbul Medipol Üniversitesi Ve Atabay İlaç İş Birliğiyle Kovid 19’un Tedavisinde Kullanılan Ve Etkin Sonuçlar Veren Favipiravir İsimli İlacın Sıfırdan Yerli Sentezi Favicovir, Haziran Ayında Üretime Hazır Hale Geldi.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

71 İLDE YERLİ BAZ İSTASYONU ULAK’TAN ‘ALO’ DENİLİYOR

HIZLI YORUM YAP