DOLAR

32,3521$% 0.25

EURO

35,1177% -0.15

GRAM ALTIN

2.308,43%1,37

ÇEYREK ALTIN

3.973,00%0,24

BİST100

9.079,97%3,10

BİTCOİN

2288387฿%3.00209

ETHEREUM

115188Ξ%1.85712

a

PROFESÖRDEN HAMİLE VE BEBEK BEKLEYENLERE KORONAVİRÜS UYARISI

Üreme Tıbbı ve Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Timur Gürgan, Corona Virüsün Hamilelerden Bebeklere Geçme İhtimali Hakkında Çarpıcı Bilgiler Verdi. Gürkan, Anne Karnındaki Fetüslere Virüsün Bulaşma İhtimalinin Yüzde 20 Olduğunu Belirtirken, Gebeliklerin Yüzde 80’inde Bulaşmanın Gerçekleşmeyeceğini Belirtti. Öte Yandan Gürkan, Tüp Bebek İşlemlerinin Yavaşlatılması Kararı Alındığını Açıkladı.

Prof. Dr. Timur Gürgan, Yaptığı Açıklamada, Corona Virüs Salgınının Dünyada ve Türkiye’de Belirgin Bir Şekilde Baş Gösterdiğini, Sağlık Bakanlığı, Bilim Adamları ve İlgili Sivil Toplum Örgütleriyle Birlikte Son Birkaç Haftadır Çalıştıklarını Bildirdi. Dernek Olarak Bu Konuyla İlgili Benzer Derneklerle Birlikte Bir Karar Aldıklarını ve Bu Kararı Sağlık Bakanlığı’na İlettiklerini Kaydeden Gürgan, “Şöyle Bir Karar Verildi. ‘Tüp Bebek İle İlgili Çalışmalar Yavaşlatılsın ve Belirli Bir Zamandan Sonra Durdurulsun’ Denildi. Çünkü, İlk Olarak Vatandaşımızı, Tedavi Alan Çiftlerimizi ve Personelimizi Bir Noktada Korumak ve Bir Yönden de Yayılmayı Önlemek İstedik” Dedi.

‘TÜP BEBEK İŞLEMLERİNİN YAVAŞLATILMASI KARARI ALINDI’

Gürgan, Türkiye’de Yaklaşık 160 Tüp Bebek Merkezinin Olduğunu, Bu Merkezlerde Her Ay Yaklaşık 5 Bin Tüp Bebek Tedavisinin Yapıldığını Söyledi. Türkiye’nin, Tüp Bebek Tedavisi Konusunda Başarılı Hizmet Veren Ülkelerin Başında Geldiğini Vurgulayan Gürgan, “Örneğin, Bir Çift En Az 5 Kere Tedavi İçin Tüp Bebek Merkezine Gitse, 1 Ayda 5 Bin Tedavi Yapıldığını Düşünürsek Bu En Az 25 Bin Kere Ziyaret Demek. Bu Nedenle Sağlık Bakanlığı’nı da Bilgilendirmemiz Sonucu, Tüp Bebek İşlemlerinin Yavaşlatılması Kararı Alındı. 17 Mart’ta da Bir Genelgeyle, ‘Bunların Tedavileri Yavaş Yavaş Durdurulsun, Tedavi Olan Hastaların Tedavileri Bitirilsin, Yeni Vaka Alınmasın’ Denildi. Bu Bize Göre Gerçekten de Çok Önemli Bir Karardı” Diye Konuştu.

‘GEÇMEME İHTİMALİ YÜZDE 80’

Gürgan, Hamilelere de Corona Virüs İle İlgili Şu Bilgileri Verdi:

“Bir Hafta Öncesine Kadar Olan Vakalardan Bizim Elde Ettiğimiz Veriler, Anneden Bebeğe Virüsün Geçmediği Şeklindeki Verilerdi. Ama Dün ABD ve Çin’den Gelen Son Bilgilere Göre, Bu Virüsün Anneden Bebeğe de Geçebildiğini Öğrendik. Yani Bu Virüsün Anneden, Anne Karnındaki Bebeğe Geçmeme İhtimali Yüksek, Fakat Geçebilir. Bunun Geçmeme İhtimali Yüzde 80. Örneğin Yeni Doğan Bir Bebekte Corona Virüs Pozitif Çıktı ve Hastalandı. Fakat Bebeğin, Yeni Doğan Bakımda Yoğun Bir Tedavisi İle Tedavi Olma Şansı da Var. Zamanında Müdahale Edilen Bebeklerin Hiçbiri Ölmemiş.”

‘ŞÜPHELİ DURUM OLANA KADAR ANNE, BEBEKTEN AYRILMAMALI’

Bebeğin Doğumunun Ardından Ateşinin Olmasından Dolayı Ailelerinin Telaşla Kendilerini Aradığını Söyleyen Gürgan, Şöyle Konuştu:

“Herhangi Bir Şekilde Bebeğe Bakanlar da Corona Virüs Pozitif Çıkan Hastalara Benzer Durumlar Varsa Hemen Bir Sağlık Kuruluşuna Müracaat Etmeli. Bebeğin Çevresindeki O Kişilerden İzolasyon Yapılacak ve Herhangi Bir Pozitiflik Durumunda Tedbirler Alınacak. Annenin Doğum Yapması Ardından Böyle Olası Durumlarda 14 Güne Kadar İzolasyon Görülebiliyor. Ama Bizim Tavsiyemiz Anneyi Çocuktan Ayırmamak. Çünkü İlk Adımda Anne Sütü Bir Bebek İçin Çok Önemli. Hastalık Durumu Kesin Olup da Şüpheli Durumun Ötesine Geçmiş Problemli Olana Kadar Anne Bebekten Ayrılmamalı.”

‘CORONA VİRÜS GEÇİREN GEBELERDE ERKEN DOĞUM OLABİLİYOR’

Gürgan, Erken Gebeliklerde Corona Virüs Geçiren Gebelerdeki Veri Sayısının Şu An Çok Kısıtlı Olduğunu Bildirerek, “İlk 3 Aydaki Veriler Çok Kısıtlı. Ama Eldeki Verilerin Çoğu, Özellikle Gebeliğin Son Zamanlarıyla İlgili. Yani Genellikle 32 Haftadan Sonraki Veriler Elimizde. Bu Verilerden Yola Çıkarak Corona Virüsü Aktif Geçiren Gebelerde Erken Doğum Olabiliyor. Fakat Erken Doğumda da Düşüğe Sebep Olduğuna Dair Veriler Yok. Bazı Vakalarda Enfeksiyona Bağlı Erken Su Gelmesi Olabilir. Biz Verileri ‘Erken Gebelik’, ‘Orta 3 Ay’ ve ‘Son 3 Aya Göre Ayırıyoruz. Bebek Doğduktan Sonra ‘Nasıl Koruyabiliriz’ Diye Çalışıyoruz” İfadelerini Kullandı.

‘CORONA VİRÜS CİNSEL YOLLA BULAŞMIYOR’

Gürgan, Corona Virüsün Şu Anda Cinsel Yolla Kişiden Kişiye Geçmediğinin Bilindiğini Belirterek,

“Bu Virüs Tamamen Havayla, Sarılmakla Yani Dokunmakla Geçmekte. Diğer Virüslerden Farkı Çok Çabuk Yayılıyor Olması. Şu An Bu Virüsün Sperm ve Yumurta Hücrelerine Olumsuz Etki Yaptığı Şeklinde Bir Veri Yok. ‘Virüsü Geçirirseniz Kısırlık Olur’ ya da ‘Erkeğin Spermleri Probleme Girer’ Gibi Söylemler Yanlış Olur.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

‘EBA CANLI SINIF’ UYGULAMASI DEVREYE ALINACAK

HIZLI YORUM YAP