DOLAR

32,5217$% 0

EURO

34,8390% 0.48

GRAM ALTIN

2.428,68%-0,16

ÇEYREK ALTIN

4.078,00%-1,17

BİST100

9.645,02%-0,50

BİTCOİN

2157471฿%-0.20293

ETHEREUM

104351Ξ%0.53603

a

ÖZEL TUZLA HASTANESİ OPR.DR.İBRAHİM BAYRAKTAR GENİZ ETİ VE BADEMCİK NE ZAMAN GEREKLİ?

Burun-Boğaz Enfeksiyonlarının Sık Görüldüğü Kış Mevsimine Girdiğimiz Bu Dönemde, Geniz Eti ve Bademciklerle İlgili Merak Edilen Soruları Özel Tuzla Hastanesi KBB Uzmanı Op. Dr. İbrahim Bayraktar’a Yönelttik.

SAYIN BAYRAKTAR, GENİZ ETİ VE BADEMCİK NEDİR?

Geniz Eti, Burun Boşluklarının Arka Tarafında Geniz Dediğimiz Bölgede Bulunan Karnabahar Görünümünde Bir Yapıdır. Bademcik İfadesi İle Kastettiğimiz İse Yutak Bölgesinde Yerleşimli, Ağız Açıldığında Görülebilen İki Adet Yumurta Şeklindeki Oluşumdur. Aslında Hepsi Üst Solunum Yolunda Bulunan Lenfoid Sistemin Parçasıdır. 

SAYIN BAYRAKTAR, GENİZ ETİ VE BADEMCİK NEDEN VARDIR? GÖREVLERİ NEDİR?

Bunlar Esas Olarak Vücudumuzun Savunmasıyla Görevli Yapılardır. Doğumdan İtibaren Mevcutturlar. 2-10 Yaş Arası En Aktif Dönemleridir. Ergenlikten Sonra İşlevleri Azalır. Geniz Eti Genellikle Kaybolur Bademcikler de Küçülür.

SAYIN BAYRAKTAR, SAVUNMA GÖREVLERİ VARSA AMELİYAT İLE ALINMALARI VÜCUT SAVUNMASINI OLUMSUZ ETKİLEMEZ Mİ? BURADA BİR ÇELİŞKİ YOK MU?

Bu, Çok Sık Sorulan ve Ameliyat Önerilen Hastalarda ve Hasta Yakınlarında En Çok Tereddüt Yaratan Husustur. Aslında Cevap Nettir: Yapılan Bilimsel Çalışmalar Göstermiştir ki Geniz Eti ve Bademcikleri Alınan Hastalarla Alınmayanlar Arasında Hastalık Sıklığı Açısından Anlamlı Bir Fark Yoktur. Çünkü Geniz Eti ve Bademcikler Alındığında Yine Boğaz Bölgesinde Yer Alan Diğer Lenfoid Dokular Savunma İşlevini Görmeye Devam Etmektedir. Kaldı ki Ameliyat Kararı Verilen Hastalarda Geniz Eti ve Bademcikler Zaten Yarardan Çok Zarar Verici Bir Durumdadırlar.

SAYIN BAYRAKTAR, HANGİ DURUMLARDA AMELİYAT GEREKMEKTEDİR?

Bu Konu Tartışmalıdır ve Net Bir Fikir Birliği Yoktur. Hastanın Yaşına, Yakınmalarına, Beklentilerine Göre; Çocuksa Ailesi İle Konuşarak Karar Vermek En Doğrusudur. En Sık Ameliyat Sebebi, Sık Boğaz Enfeksiyonu Geçirmektir. Burun Tıkanıklığı, Horlama, Uykuda Nefes Kesilmesi, Sık Orta Kulak İltihabı Geçirmek, Kulakta Sıvı Toplanması ve Buna Bağlı İşitme Kaybı, Diş Kapanış Problemleri, Kafa-Yüz Gelişim Bozuklukları, Bademcik Taşları ve Ciddi Ağız Kokusu, Bademcik Apsesi Geçirmek Diğer Sık Görülen Ameliyat Nedenleridir.

İLGİLİ YAŞ SINIRLAMASI VAR MIDIR? HANGİ YAŞ AMELİYATA UYGUNDUR?

Yaş Engeli Yoktur. Bu Ameliyatlar Her Yaşta Yapılabilir. Ancak 1,5-2 Yaşından Önce Ameliyat Gerektiren Sorunlara Pek Rastlanmadığından Ameliyat Kararı da Çok Nadirdir. Benim 25 Yıllık Meslek Hayatımda Ameliyat Ettiğim En Küçük Hastam 16 Aylıktı. Boğulacak Derecede Solunum Güçlüğü Yaşadığından Geniz Etini Almak Zorunda Kaldım. Genel Olarak Bu Gibi Zorunlu Durumlar Dışında Ameliyatları 3-4 Yaşından Sonra Yapmaktayız.

SAYIN BAYRAKTAR, AMELİYATTAN SONRA GENİZ ETİ VE BADEMCİKLERİN TEKRAR BÜYÜMESİ MÜMKÜN MÜDÜR?

Bu da Önemli Bir Tereddüt Konusudur. Bademcikler, Yumurta Gibi Kapsüllü Olduğundan Tamamen Çıkarılır ve Tekrar Büyümeleri Söz Konusu Değildir. Geniz Eti, Karnabahar Gibi Olduğundan, Sınırları Net Olmadığından 3-4 Yaşından Önce Alındığında Bazen Tekrar Büyüyebilmektedir. Çocuğun Alerjik Yapılı Olması, Dokunun Yetersiz Çıkarılması Tekrar Büyümenin Diğer Nedenleridir. Ancak Büyük Bir Geniz Etinden Dolayı Boğulacak Ölçüde Solunum Güçlüğü Çeken Bir Çocuğu, Geniz Etinin Tekrar Büyüme Olasılığını Düşünerek Ameliyat Etmemek Kesinlikle Çocuğun Lehine Bir Karar Değildir.

SAYIN BAYRAKTAR, TIBBEN GEREKTİĞİ HALDE AMELİYAT OLMAYAN HASTALAR NE GİBİ SORUNLAR YAŞAYABİLİR?

İhmal Edilen Geniz Eti Büyümesine Bağlı Ciddi Burun Tıkanıklığı Olan Bir Çocuk İçin En Büyük Tehlike, Cor Pulmonale Dediğimiz Kalp Büyümesidir. Sık Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Geçirmek, Sık Orta Kulak Enfeksiyonu Geçirmek, Kulakta Sıvı Toplanmasına Bağlı İşitme Bozukluğu, Ağız-Dişçene Sorunları Diğer Sık Gelişen Sorunlardır. Tekrarlayan Bademcik Enfeksiyonlarının En Olumsuz Sonucu İse Kalbin, Eklemlerin ve Böbreklerin İltihaplanabilmesidir. Mesela Operasyon Gerektiren Kalp Kapakçığı Hastalıklarının En Sık Sebeplerinden Biri İhmal Edilmiş Bademcik Enfeksiyonlarıdır.

SAYIN BAYRAKTAR, AMELİYATLAR RİSKLİ MİDİR? KANAMA ORANI NEDİR?

Ameliyat Öncesi Yeterli Bir Değerlendirme Yapıldığında Diğer Ameliyatlardan Daha Fazla Bir Riski Yoktur. Kanama Olasılığı Yüzde 1’in Altındadır.

SAYIN BAYRAKTAR, AMELİYATLAR AĞRILI MIDIR?

Hem Çocuklarda Hem de Yetişkinlerde Genel Anestezi Uyguladığımız İçin Hastaların Ameliyat Esnasında Ağrı Duyması Söz Konusu Değildir. Geniz Eti Ameliyatı Sonrası Neredeyse Hiç Ağrı Olmaz. Çocuklar Ertesi Gün Bile Okula Gidebilir. Bademcik Ameliyatı Sonrası Bir Süre Ağrı Sorunu Olmaktadır. Çünkü Boğazın Anatomik Yapısını Bozmamak İçin Yara Dikiş İle Kapatılmamaktadır. Açık Yara Nedeniyle Çocuklarda 4-5 Gün, Yetişkinlerde 7-10 Gün Kadar Ağrı Sürebilmektedir. Elbette ki Ameliyat Sonrası Ciddi Bir Ağrı Tedavisi Yapmak Hastanın Konforu İçin Önemlidir ve Hekimin Bu Konuda Duyarlı ve Titiz Olması Önemlidir.

SAYIN BAYRAKTAR, OPERASYON SONRASI BESLENME NASILDIR?

Geniz Eti Ameliyatı Sonrası İlk Gün Hariç Özel Bir Diyet Gerekmez. Bademcik Ameliyatı Sonrası İse 10 Gün Kadar Özel Diyet Gerekir. Bunu Zaten Hastaya Liste Olarak Veriyoruz.

SAYIN BAYRAKTAR, AMELİYAT TEKNİKLERİ NELERDİR? ARALARINDA BİR FARK VAR MIDIR? SİZ NEYİ TERCİH EDİYORSUNUZ?

Klasik Bistüri-Makas Cerrahisi Dışında Diatermi, Radyofrekans, Mikrodebrider vb. Yöntemler Vardır. Ancak Aralarında Anlamlı Bir Fark Yoktur. 25 Yıllık Bir Cerrah Olarak Bütün Teknikleri Denedim. Birçok Meslektaşım Gibi Ben de Günümüzde En Çok Tercih Edilen Klasik Bistüri-Makas Cerrahisinde Karar Kıldım. Tekniğimden ve Sonuçlarımdan Memnunum.

SAYIN BAYRAKTAR, SON OLARAK BU AMELİYATLA İLGİLİ KAYGILARI OLANLARA NASIL BİR MESAJ VERMEK İSTERSİNİZ?

Bütün Ameliyat Kararları Bir Muhasebe İşidir. Vücudumuzdaki Her Organımızın Belirli Görevleri Vardır. Nasıl ki Safra Kesesi, Böbrek, Dalak Gibi Organlarımız Rahatsızlandığında ve Artık Görevlerini Yapamayıp Vücudumuza Yük Olduklarında Ameliyatla Alınmaları Gerekiyorsa Geniz Eti ve Bademciklere Bakışımız da Aynıdır. Artık Yarardan Çok Zarar Verdiklerine Kanaat Getiriyorsak Alınmalarını Öneriyoruz. Son Söz Olarak Şunu Söylemek İsterim. Doğru Karar Verildiğinde Geniz Eti ve Bademcik Ameliyatı Son Derece Yararlı, Hastayı ve Ailesini Ciddi Oranda Rahatlatan ve Riski Düşük Bir Ameliyattır.

 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

ULUBEYLİLER FEDERASYONUN TEMELİ TUZLA’DA ATILDI

HIZLI YORUM YAP