DOLAR

32,5217$% 0

EURO

34,8390% 0.48

GRAM ALTIN

2.428,68%-0,16

ÇEYREK ALTIN

4.078,00%-1,17

BİST100

9.645,02%-0,50

BİTCOİN

2157471฿%-0.20293

ETHEREUM

104351Ξ%0.53603

a
  • Selam Tuzla
  • TUZLA HABERLERİ
  • ÖZEL TUZLA HASTANESİ OP.DR.MEHMET EMİN BORAK,“ENDOSKOPİ, BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR TANI ARACI”

ÖZEL TUZLA HASTANESİ OP.DR.MEHMET EMİN BORAK,“ENDOSKOPİ, BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR TANI ARACI”

Özel Tuzla Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr.Mehmet Emin Borak, Endoskopi Hakkında Merak Edilenleri Yanıtladı. Borak, “Endoskopi, Bizim İçin Çok Önemli Bir Tanı Aracıdır” Dedi.

ENDOSKOPİ NEDİR?

Endoskopi İçi Boş Lümenli Bir Organın, Ucunda Soğuk Işık Kaynağı Ve Kamera Sistemi Olan Özel Cihazlarla İncelenebilmesi İşlemine Verilen Genel Adıdır. İncelenen Organın İsmine Göre Gastroskopi, Kolonoskopi Gibi Özel İsimler Alır.

Yemek Borusu, Mide, Bağırsak Sistemi Hastalıklarının Teşhis Ve Tedavisi Sedasyon Altında, Nadir Gerekli Durumlarda İse Anestezi Eşliğinde Güvenle Yapılmaktadır. Bu İşlem Esnasında Hastalarımız Hiçbir Rahatsızlık Duymamaktadır.

SAYIN BORAK ENDOSKOPİ NEDİR? NASIL YAPILIR?

Endoskopi, Kendine Ait Özel Işık Kaynağı Bulunan Ve Ucundaki Kamera İle Sindirim Sisteminin İncelenmesi İşlemidir. Endoskopla Sindirim Sistemi Organları Gözle İncelenir. Bu İşleme Endoskopi Denir, Bu İşlemin Yapıldığı Alete De Endoskop Adı Verilir. Endoskopiyi Cerrahi Olarak Gastroskopi Ve Kolonoskopi Adı Altında 2 Bölümde İnceleyebiliriz. Gastroskopi İle Bu Işıklı Aletle Midenin Ve Yemek Borusunun, 12 Parmak Bağırsağının İncelenmesini Kapsar. Kolonoskopi, Eğilip Bükülebilen, Yumuşak Işıklı Aletle Kalın Bağırsak İçinde 70 Ve 120 Cm. Kadar Gidilerek Kalın Bağırsağın Totalinin İncelenmesi İşlemidir. Endoskopi, Çok Önemli Bir Tanı Aracıdır.

HANGİ ŞİKAYETLERDE GASTROSKOPİ YAPILIR?

Gastroskopi Genellikle Yutma Güçlüğü Olan Hastalarımızda, Mide Kanamalarında, Ağızda Tekrarlayan Kanamalarda, Tekrarlayan Kusmalarda, Midede Ülser, Tümör Veya Yabancı Cisim Olması Durumunda Uygulanır. Gastroskopi, Direk Gözle İlgilenilen Bir İşlem Olduğu İçin Cerrahide Çok Önemli Bir Olgu Ve Tanı Aracıdır.

GASTROSKOPİ İLE HANGİ HASTALIKLARIN TEŞHİSİ KONUR?

Yemek Borusu, Mide Ve 12 Parmak Bağırsağında Herhangi Bir Hastalık Olursa Gastroskopi İle Biz Bunu Görebiliriz. Mesela Midede Bir Tümör Varsa, Midede Bir Ülser Varsa, Yabancı Bir Cisim Varsa, Midenin Yaygın İltihabi Bir Durumu Varsa Gastroskopi Tanı Olarak Bizim İçin Çok Önemlidir. Aynı Şekilde Yemek Borusunda Da Gastroskopi Bizim İçin Çok Önemli Bir Tanı Aracıdır.

GASTROSKOPİ NASIL YAPILIR? ACILI BİR İŞLEM MİDİR?

Gastroskopi Yapılırken Asla Hastaya Acı Vermez, Sıkıntı Vermez. Özellikle Son Zamanlarda Hastamızın Konforu Düşünülerek Hastalarımıza Anestezik İlaçlar Vererek (Kısa Süreli Olmak Kaydıyla) Endoskopi İşlemini Gerçekleştiriyoruz. Bazı Hastalarımız Anestezik İlaçları İstemeyebilir. İstemediği Zamanlarda Yine Boğazına Lokal Anestezik Maddeler Vererek Yine Bu İşlemi Gerçekleştirebiliyoruz. İşlem Toplam Olarak 3-5 Dakika Sürmektedir.

 Gastroskopiden Önce Midenin Boş Olması Gerekir

HASTA, GASTROSKOPİ YAPTIRMADAN ÖNCE NELERE DİKKAT ETMELİDİR?

Hastalarımızın Gastroskopiden Önce En Az 6 Saat Aç Kalmaları Gerekmektedir. Açlıktan Kastımız, Midenin Boş Olması Gerekir. Gastroskopiden Önce Su Dahil Hiçbir Maddenin Tüketilmemesi Lazım. Midenin Bütününü En İnce Ayrıntısına Kadar İncelemek İçin Midenin Tertemiz Ve Sade Olması Gerekmektedir. Bundan Dolayı Midenin Boş Olması Gerekiyor.

SAYIN BORAK, KOLONOSKOPİ HAKKINDA BİLGİ ALABİLİR MİYİZ?

Bu İşlemde Tıpkı Gastroskopi Gibi Ucunda Işık Ve Kamera Düzeneği Olan İnce Bir Hortum Tarzı Aletle Anal Kanaldan Girilerek Kalın Bağırsağın Tüm Bölümlerini İncelenmesi İşlemidir. İşlem Yaklaşık 20-30 Dakika Sürer.

İşlemden Önce 2 Gün Bağırsak Temizliği İçin Hasta Hazırlanır.

 

 

 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

KÜÇÜK DEV ADAM ŞUAYİP AKMAN MECLİS ÜYESİ OLDU

HIZLI YORUM YAP