DOLAR

32,2583$% 0.25

EURO

35,1339% 0.66

GRAM ALTIN

2.276,08%1,02

ÇEYREK ALTIN

3.961,00%0,63

BİST100

8.806,72%-0,01

BİTCOİN

2223387฿%-0.98932

ETHEREUM

113048Ξ%-1.6179

a

ÖDEV YASAĞINA UYMAYAN ÖĞRETMENİ DÖVEBİLİR MİYİZ?

Son Yıllarda Öğrencilerin ve Velilerin Hoşuna Gidecek Ne Varsa Onu Yaparken, Öğretmenleri Toplum Nezdinde Değersizleştirip Kenara İtiyoruz. Sanki Bakanlığa, Velilere ve Öğrencilere Rağmen Ödev Vermek İçin Can Atan Bir Öğretmen Kitlesi Var. Sanki Ödev, Öğrencinin Değil de Öğretmenin İşine Yarayacak. Sanki Öğretmen, Bir Yolunu Bulup Öğrencisine Ödev Vermeyi Başarırsa, Amacına Ulaşmış Olacak ve Tatile Mutlu Çıkacak.

Her Yarıyıl Tatili Yaklaşırken Ödev Konusu Tartışılır, Sonunda Yetkililer Arzı Endam Ederek, Öğrencileri, Öğretmenlerin Elinden Kurtarmış Kahraman Edasıyla Boy Gösterir, Ödevin Yasaklandığını ve İlgili Genelgenin Yenilendiğini Söyleyerek Bütün Puanları Toplar ve Böylece Ülkemizin Köklü Bir Eğitim Problemi Daha Çözüme Kavuşmuş Olur. Öğretmenler Mağlup ve Üzgün; Yetkililer, Öğrenciler ve Veliler Muzaffer ve Mutludur Artık.

Yıl İçinde Çok Ödev Veren Öğretmen Makbulken ve Veliler Tarafından El Üstünde Tutulurken Söz Konusu Yarıyıl Tatili Olunca Ne Değişiyor? Kimsenin Aklına, Bu Tartışmalar Hangi Yaş Grubu İçin Yapılıyor Diye Bir Soru Bile Gelmiyor. Bu Tartışmalar, Sanki İlkokul Öğrencileri Hatta Sadece Birinci Sınıflar İçin Yapılıyor Gibi Bir Kanaat Üzerinden Yürüyor. Sınavlara Hazırlanan Sekiz ve On İkinci Sınıf Öğrencilerini, Hatta Ara Sınıflardaki Ortaokul ve Lise Öğrencilerini, Velilerin Sınavlara Hazırlarken Ne Hallere Soktuğunu Bilmiyormuşuz Gibi Tartışıyoruz da Tartışıyoruz, Bir Kandırmacadır Gidiyor.

Ödevi İrdelediğimiz Kadar Aileler; Çocuklarımıza Kendi Sorumluluklarını Üstlenmeleri Konusunda Nasıl Yaklaşıyoruz, Hangi Sorumlulukları Verebiliyoruz, Günümüzde Çocuklarımızın Problemi Nedir, Uzmanlar ve Eğitimciler Bu Konuda Neler Söylüyor, Araştırma Bulguları Nedir Diye Kafa Yorsalar, Ödev Tartışmasının Ne Kadar Anlamsız ve Gereksiz Olduğunu Göreceklerdir. Anne Babaya Bağımlı, Bütün Aile Etrafında Pervane Olmuş, Sorumluluk Duygusunun Gelişmesi İçin Fırsat Oluşturulmamış, Bir Dediği İki Edilmeyen Çocuğa, Yarıyıl Tatilinde Ödev Versen Ne Olur Vermesen Ne Olur?

Eğitime Dair Tartışmalarımız Maalesef Hepsi Bu Türden Tartışmalar. Kamuoyunun Duyarlı Olduğu Böyle Dönemlerde, Eğitim Diye Derdi Olanlara Düşen Görev, Popülist Davranarak Şirin Görünmek Değil, Problemin Kaynağını, Konunun Özünü, Bilimsel Verilere Dayalı Ortaya Koyarak, Ülke Ve İnsanlık Yararına Katkı Sunmak, Yön Vermek Olmalıdır. Hep Kolay Olanı, Beğeni Toplayanı Yaparak Sadece Kendimizi Kandırmış, Ekibimizin Motivasyonunu Bozmuş Oluruz.

Özetle Günümüzde Çocuklarımızın Şehir Hayatından, Sosyal Medyadan, Bilinçsiz Ebeveyn Davranışlarından, Eğitim Yöntem Ve Tekniklerimizden, Sadece Akademik Başarıya Odaklanmış Eğitim Sistemimizden Kaynaklı; İnisiyatif Alma, Girişimde Bulunma, Kendi Kendine İş Yapabilme Yetersizliği Problemi Var.

Dinlenmek Bir İhtiyaçtır. Her Bireyin, Öğrenci De Olsa Kendi Sorumluluğunu Taşıyabilmesi Önemli Bir Haslettir. Ödev Konusunda, En Doğru Kararı Verecek Olan, Öğrencisini En İyi Tanıyan Kişi Olarak Öğretmendir. Öğretmen, Yarıyıl Tatilinde Vereceği Ödev Veya Çalışmayı, Yıl İçinde Verdiği Ödevlerden Farklı Planlamaya En Yetkin Kişidir. “Ödevi Yasakladım, Bol Bol Kitap Okuyun.” Deyince De Farkında Olmadan Ödev Vermiş Oluyorsunuz. Ödev, Şu Kadar Problemi Çözün, Şu Parçanın Özetini Çıkarın, Şu Konuda Kompozisyon Yazın, Günde Şu Kadar Test Sorusu Çözün Demek Değildir. Gezmek, Akraba Ziyareti Yapmak, Resim Çekmek de Bir Öğretmenin Vereceği Ödev Olabilir.

Korkarım Bu Tartışma Gelecek Yıllarda Böyle Devam Ederse Veliler: “Çocuklarımıza Ödev Veren Öğretmeni Dövebilir Miyiz?” Diye ALO 147’yi Arayarak Bakanlıktan İzin İsteyecekler. Abartmayalım, Oluşan Kamuoyu Duyarlılığını Fırsat Bilerek Velileri Doğru Bilgilendirelim ve Doğru Yönlendirelim.

TALAT YAVUZ

EĞİTİM BİR SEN İSTANBUL 4 NO’LU ŞUBE BAŞKANI

 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

ZÜBEYDE’NİN YÜZÜNÜ BİR KEZ DAHA GÜLDÜRDÜLER

HIZLI YORUM YAP