DOLAR

32,2583$% 0.25

EURO

35,1339% 0.66

GRAM ALTIN

2.276,08%1,02

ÇEYREK ALTIN

3.961,00%0,63

BİST100

8.806,72%-0,01

BİTCOİN

2223387฿%-0.98932

ETHEREUM

113048Ξ%-1.6179

a

MEVLİD KANDİLİ NE ZAMAN?

Hz. Muhammed (S.A.V.)’İn Doğumunun 1447. Yıldönümü Olan Mevlid Kandili, Yine Her Sene Olduğu Gibi Dualarla İdrak Edilecek. Hz. Peygamber, Kamerî Aylardan Rabîu’l-Evvel Ayının On İkinci Pazartesi Gecesi Mekke’de Dünyaya Gelmiştir. Mevlüd Kandili Nedir ve Neden Önemlidir Sorusunun Yanıtı İse Bu Kandilin Hazreti Muhammed’in Doğduğu Gece Olmasıdır. Mevlit Kandili Dualarla ve Namaz Kılınarak İbadetle Geçirilmelidir. Peki Mevlid Kandili Nedir? 2019 Mevlid Kandili Ne Zaman Kutlanacak? İşte 2019 Mevlid Kandili Tarihi… Mevlid Kandili 2019 8 Kasım Cuma Gecesi Kutlanacak. Sizler İçin Mevlid Kandili’nin Önemi İle Bu Gecede Yapılacak İbadetleri Biraraya Getirdik.

Mevlid Kandili İçin Geri Sayım Başladı. Doğum Zamanını İfade Eden Mevlid, İslam Peygamberi Hz. Muhammed’in Doğduğu Geceyi Nitelemektedir. Tarih Olarak Kesinlik Bildirilmese de Hz. Muhammed’in Rebiülevvel Ayının On İkinci Gecesinde Doğduğu Bilinmektedir. Peki 2019 Mevlid Kandili Ne Zaman? İşte Detaylar…

Mevlid Kandili Ne Zaman 2019 Dini Günler Takvimi Diyanet.gov.tr’de Yayınlandı. Mevlid Kandili 8 Kasım 2019 Cuma Günü Kutlanacak. Peki Mevlid Kandili Neden Önemli ,Mevlid Kandilinde Nasıl Dua Edilir, Kandil Gecesine Özel Namaz Var Mıdır, Hz. Muhammed Mevlid Kandilinde Nasıl Dua Ederdi?

MEVLİD KANDİLİ NE ZAMAN?

Hicri Takvime Göre Rebiülevvel Ayının On İkinci Gecesi Olarak Bilinen Mevlid Kandili, Hz. Muhammed (S.A.V)’İn Doğduğu Geceyi İçinde Barındıran Bir Aydır. Bu Sene Mevlid Kandili, 8 Kasım Cuma Günü İdrak Edilecek. Mevlid Kandili’nde Peygamberi Anlamaya Yönelik Etkinlikler Düzenlenir, Camilerde Namazlar Kılınır, Dua Edilir ve Kur’an-I Kerim Okunur. Türkiye’de Osmanlı Padişahı 2. Selim’den Bu Yana Mevlid Kandili Kutlama Etkinliklerinde Cami Minarelerinde Kandil Yakılmasıyla Kandil Adını Almıştır.

MEVLİD KANDİLİNDE YAPILMASI GEREKENLER

TÖVBE ETMEK: Bu Mübarek Gece Kusur ve Günahlarımızdan Tövbe ve İstiğfarda Bulunmalıyız. En Azından Bir Tesbih “Estağfirullah” Demeliyiz. Diğer Kutlu Zamanlar Gibi Mevlid Gecesi de, Özümüze Dönerek Gaflet İçinde Geçen Günlerimizi Sorgulama, Unutarak ve Bilmeyerek İşlediğimiz Hatalara Tövbe Edip Bağışlanma Dileme, Kendimizi ve İrademizi Yenileme Zamanıdır. Tövbe, İşlediğimiz Hatalardan Dolayı Yüce Mevla’nın Huzurunda Mahcubiyet ve Pişmanlık Duyma, Günahlara Bir Daha Dönmemek Üzere Yüz Çevirme, Hayatımızda Yeni ve Tertemiz Bir Sayfa Açmaya Karar Verme Demektir. Tövbe, Günahla Kirlenen Ruhumuzu Yıkamanın ve Yeniden Dirilişin İfadesidir.

SALAT Ü SELÂM OKUMAK: Peygamberimiz (S.A.V.)’E Hiç Olmazsa Bir Tesbih Salat ü Selâm Okumalıyız. Can ü Gönülden, “Es-Salatü Ve’s-Selamü Aleyke Ya Resûlallah” Demeliyiz.

KUR’AN-I KERÎM OKUMAK VEYA DİNLEMEK: Böyle Mübarek Bir Gecede Yapacağımız İbadetlerin En Önemlisi Kur’an-I Kerim’i Okumak, Dinlemek ve Anlamı Üzerinde Düşünmektir. Çünkü Kur’an-I Kerîm Cenâb-I Hakk’ın İnsanlığa Son Mesajıdır. O’nun İyi Anlaşılması ve Uygulanması Halinde İnsanlık Mutlu Olacaktır. Ondört Asırdan Beri Okunan Kur’an, İnsanı Dinamizme Çağıran, Aklın ve Gönlün Şifa Kaynağı, İlim ve İrfan Menbaıdır. O, Anlaşılmak ve İnsanlığa Rehber Olmak İçin Gönderilmiştir. Bu İtibarla Sadece Okumayı Öğrenmekle ve Okumakla Yetinilmeyip İçeriğinin de Bilinmesi, Kur’an’ın Ne Anlattığının Kavranılması, Hatta Onun Kendi Hayatımıza da Yansıtılması Gerekir.

PEYGAMBER (S.A.V.) EFENDİMİZİN HAYATINI VE AHLAKINI OKUYUP İYİCE ANLAMAK: Mevlid Gecesini İdrak Edip İhya Ederken Bir de Şu Hususu İyice Tefekkür Etmemiz Gerekir. Mevlid Gecesi Neden Mübarek, Büyük Bir Gece Oldu? Evet Neden? Çünkü Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimiz Bu Gece Dünyayı Şereflendirdi de Ondan… O Halde Bu Mübarek Gecede Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimiz İle Olan İlgi ve Alâkamızı, Münasebetimizi İyice Gözden Geçirmemiz Gerekiyor. Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimizin Sünnetin Şahsi Hayatımıza, İş Hayatımıza ve Ev Hayatımıza Uygulayabiliyor Muyuz?

ALLAH TEÂLÂ’YA TAM BİR HUŞU İÇİNDE DUA VE NİYAZDA BULUNMALIYIZ: Çünkü Dua, Rahmet Kapılarının Anahtarı, Kulluğun Ruhu ve İbadetin Özüdür. Yalnızlaşan İnsanın Sınırsız ve Sonsuz Kudret Sahibi Olan ALLAH’ın Azameti Karşısında Aczini Kabullenmesi, O’na Sığınması ve O’na Yakarması, Ne İsteyecekse O’ndan İstemesidir. İnsanın Yaratıcısına Yaklaştığı En Vasıtasız Andır. Dua, Sınırlı, Sonlu ve Aciz Varlık Olan İnsanın, Sınırsız ve Sonsuz Kudret Sahibi Rabbi İle Kurduğu Bir Köprüdür, Mevlid-İ Mutlak’ı İmdada Çağırmasıdır. Dua, Kulluk Esprisi İçinde ve Sıradan İsteme Anlamlarının Ötesinde, ALLAH Teâlâ’nın Rablık ve İlahlık Hakikatine En Köklü Bir Sığınma Hadisesidir.

NAMAZ KILMAK: Mevlid Gecesi ve Gündüzündeki Namazları Cemaatle Kılmaya Son Derece Gayret Göstermelidir. Kaza Namazı Bulunan Kimseler, Bu Namazlarını Kaza Etmeye Çalışmalıdırlar. Üzerinde Namaz Borcu Olan Kimsenin Bu Gecede Hiç Olmazsa Bir Günlük Namaz Kaza Etmesi Uygun Olur. Böylece Hem Borcunu Öder Hem de Geceyi İhya Etmiş Olur. Tekellüf Yani Zorakilik-Bitkinlikten Kaçınılmak Sûretiyle Nafile Namaz da Kılınmalıdır. Mevlid Gecesi Namazının Muayyen Bir Şekli Yoktur. Mümkünse, Kandil Gecesi Olması Sebebiyle Tesbih Namazı Kılınır. Secde Ayetleri Okunup, Secdeler Yapılır. Dua Edilir.

Mevlid Gecesi Gündüzünde, Bizden Dua Bekleyen Yakınlarımızın Kabirleri Ziyaret Edilmeli: Ruhlarına Kur’an-ı Kerim Okumalı, Dua Etmeli, Onlar İçin de ALLAH Teâlâ’dan Afv ü Mağfiret Dilemeli, Böylelikle Ruhları Şad Edilmelidir. Ayrıca Peygamberimiz (S.A.V.)İn, Ashabın, Tabiinin, Diğer Büyüklerimizin, Akrabalarımızın Özellikle Analarımızın, Babalarımızın… Kısacası Bütün Müslümanların Ruhlarına Kur’an-ı Kerim Okunmalıdır.

Mevlid Gecesi ve Gündüzünde Fakir Fukarayı, Yetim ve Kimsesizleri Görüp Gözetmek, İhtiyaç İçerisinde Kıvranan Din Kardeşlerimizin Yardımlarına Koşmak, Onlara İmkanlar Ölçüsünce Tasaddukta Bulunmak Mutlaka Yapmamız Lâzım Gelen Bir Husustur. Çünkü Cenab-I Hak:”ALLAH Teâlâ Sana İhsan Ettiği Gibi Sen de Başkalarına İhsan Et.” (Kasas Sûresi: 77) Buyurmaktadır. Ebu’d-Derda (R.A.)den Rivayete Göre Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimiz: “Fakirleri Kollayıp Gözetiniz. Çünkü Siz Aranızdaki Fakirler Sayesinde (Onların Duası Bereketi İle) Rızıklandırılıyor ve ALLAH Teâlâ’dan Yardım Görüyorsunuz,” (Ebû Davud, Cihad: 70, Tirmizi, Cihad: 24, Nesei, Cihad: 43, A.B.Hanbel, 5/198) Buyurdu.

MEVLİD KANDİLİ ÖNEMİ NEDİR

Mevlid Kandili Hz. Muhammed (S.A.V)’İn Doğum Günü Olması Sebebiyle İslam Alemi İçin Önemlidir. İslam Dinindeki En Hayırlı Gecelerden Biri Kabul Edilir. Çok Özel Bir Gece Olduğu İçin Mevlid Kandili’nde Yapılan Duaların Kabul Olunduğuna İnanılır. Haliyle de O Gecenin Bol Bol Dua Edilerek ve İbadetle Geçirilmesi Tavsiye Edilir.

MEVLİD KANDİLİ DUASI VE NAMAZI NASIL KILINIR

Mevlid Kandili Gecesinde Edilen Dualar Kabul Olur. Kandil Gecesi 4 Rekat Tesbih Namazı Kılabilirsiniz. Mevlid Kandili Duası İle Kandil Namazının Kılınışı, Nasıl Niyet Edildiğini Saat Kaçta Kılmanız Gerektiğini Aşağıda Bulacaksınız.

Mevlid Kandili’nde Kimin Bir Dileği Varsa Akşam Namazını Kılıp Yerinden Kalkmadan 40 Kere Fatiha Süresini Okuyup Ardından Şu Duayı Ederse Kabul Olunur.

-“Allah’ım ! Senin İlmin Benim İsteğime Yeterlidir. Fatiha Hürmetine Dileklerimi İhsan Eyle. Senin Keremin Bana Kafidir. Kereminle Muamele Eyle. Fatiha Hürmetine Gönlümde Olanı Meydana Getir Allah’ım!”

Bu Duadan Sonra Kişi Dileğini Yaradan da İsteyebilir.

Mevlid Kandilinde Kılınması Önerilen Tesbih Namazı Vardır. Kandil Namazına İse Şöyle Niyet Edilerek Kılınır;

Yâ Rabbî, Niyet Eyledim Rızâ-İ Şerîfin İçin Tesbih Namazına. Yâ Rabbî, Bu Gece Teşrifleriyle Âlemleri Nûra Garkettiğin Sevgili Habîbin, Başimızın Tâcı Resûl-İ Zîşân Efendimiz Sallallahu Aleyhi Wesellem’in Hürmetine ve Bu Geceki Esrârın Hürmetine Ben Âciz Kulunu da Afv-I İlâhîne, Feyz-İ İlâhîne Mazhar Eyle. Allâhü Ekber”

TESBİH NAMAZ KAÇ REKATTIR

Günahların Affına Vesîle Olan Tesbih Namazı 4 Rekat Olarak Kılınır. Bu Namazı Kılabilmek İçin Şu Tesbihi Ezbere Bilmek Gerekir. Tesbih Namazında Her Rekatte Okunan Tesbih Adedi 75’dir. Dört Rek’atte 300 Tesbih Okunmuş Olur.

سُبْحَانَ اللهِ وَالْحَمْدُ ِللهِ وَلاَ اِلهَ اِلاَّ اللهُ وَاللهُ اَكْبَرُ وَلاَ حَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ اِلاَّ بِاللهِ الْعَلِىِّ الْعَظِيمِ

“Sübhânallâhi vel-hamdü lillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azıym”

TESBİH NAMAZI NASIL KILINIR?

“Allâhü Ekber” Diyerek Namaza Başlanır. Yukarıdaki Tesbih:

-“Sübhâneke…”‘Den Sonra 15 Kere,

-Zamm-I Sureden Sonra 10 Kere,

-Rükûda 10 Kere,

-Rükûdan Doğrulunca 10 Kere,

-Secdede 10 Kere,

-Secdeden Doğrulunca 10 Kere,

-İkinci Secde de 10 Kere, Okunur.

Böylece Birinci Rekat Kılınmış Olur.

İkinci Rekata Kalkılınca Fâtiha-i Şerîfeden Önce Yine 15 Kere, Diğer Yerlerde de, Tarif Edildiği Gibi 10’ar Kere Okunarak 4 Rek’at Tamamlanır. Mevlid Kandili Tesbih Namazının Diğer Tarafları Aynen Diğer Namazlarda Olduğu Gibidir. Fark Sadece Okunan Tesbihlerdir.

İkinci Rekatte Oturulduğunda, “Et-Tehiyyâtü…” den Sonra, “Allâhümme Salli…” ve “Allâhümme Bârik…”, Üçüncü Rekat İçin Ayağa Kalkıldığında da “Sübhâneke…” Okunacaktır.

MEVLİD KANDİLİ NAMAZI

Mevlit Kandili’nde Kılınması Önerilen Namazlar Vardır. Tesbih Namazı Kılınmalı ve Hatm-İ Enbiya Yapmanız Gerekîr. Tesbih Namazına Şu Şekilde Niyet Edilir:”Yâ Rabbi, Niyet Eyledim Rızâ-Yı Şerîfin İçin Tesbîh Namazına. Yâ Rabbi, Bu Gece Teşrîfleriyle Âlemleri Nûra Gark Ettiğin Habîbin, Başımızın Tâcı Resûl-İ Zîşân Efendimiz’in Hürmetine ve Bu Gecedeki Esrârın Hürmetine Ben Âciz Kulunu da Afv-I İlâhîne, Feyz-İ İlâhîne Mazhar Eyle.” Allâhü Ekber, Diyerek Namaza Başlanır.

Namazda Fatiha-İ Şerifeden Sonra Zammı Sure Olarak İsten veya Bilinen Herhangi Bir Dua Okunmalı.

Günahların Affına Vesîle Olan Tesbih Namazı 4 Rekat Olarak Kılınır. Bu Namazı Kılabilmek İçin Şu Tesbihi Ezbere Bilmek Gerekir. Tesbih Namazında Her Rekatte Okunan Tesbih Adedi 75’dir. Dört Rek’atte 300 Tesbih Okunmuş Olur.

“Sübhânallâhi vel-hamdü lillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azıym”

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

81 İLDE 11 MİLYON FİDAN 11 KASIM’DA DİKİLECEK!

HIZLI YORUM YAP