DOLAR

32,2583$% 0.25

EURO

35,1339% 0.66

GRAM ALTIN

2.276,08%1,02

ÇEYREK ALTIN

3.961,00%0,63

BİST100

8.806,72%-0,01

BİTCOİN

2223387฿%-0.98932

ETHEREUM

113048Ξ%-1.6179

a

LİBYA TEZKERESİ 325 OYLA MECLİS’TE KABUL EDİLDİ

Libya İle İmzalanan Ortak Mutabakat Sonrası Doğu Akdeniz’de Stratejik Bir Güç Kazanan Türkiye, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin Talebi Doğrultusunda Libya’ya Asker Gönderme Konusu İçin Mecliste Olağanüstü Toplantı Düzenlendi. Tezkere 184’e Karşı 325 Oyla Kabul Edildi.

Doğu Akdeniz’de Türkiye Ve Diğer Ülkeler Arasında Karşılıklı Stratejik Adımlar Atılmaya Devam Edilirken Türkiye İle Ortak Mutabakat Anlaşması İmzalayan Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne Karşı Hafter Güçleri Saldırılarını Sürdürüyor. Meşru Hükümetin İsteği Üzerine Türkiye Libya’ya Asker Gönderme Tezkeresi Hakkında Mecliste Toplanarak Karar Verildi.

TARİHİ GÖRÜŞME BAŞLADI

Libya’ya Asker Gönderilmesine İlişkin Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi TBMM Genel Kurulu’nda Kabul Edildi

TBMM Başkanı Şentop da TBMM’yi Değil, Genel Kurulu Toplantıya Çağırdığına Dikkati Çekerek, Bunun Anayasa Ve İçtüzük’e Uygun Olduğunu Vurguladı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Doğan Kubat, TBMM Genel Kurulunun 7 Ocak 2020’ye Kadar Çalışmalarını Hukuken Ertelediğini Belirterek, Meclisin Olağan Ve Olağanüstü Toplantılarının Nasıl Gerçekleşeceğinin İçtüzük Ve Anayasa’da Düzenlendiğini, Bu Bağlamda Da Meclis Başkanı Şentop’un Genel Kurulu Toplantıya Çağırmasının Kurallara Ve Şartlara Uygun Olduğunu Vurguladı.

CHP İTİRAZ ETTİ

CHP’li Özgür Özel, Görüşmeler Öncesinde Bir İtirazını Kayda Geçirdi. Özel, Ara Verme ve Tatilde TBMM Başkanın Meclisi Olağanüstü Toplantıya Çağırma Yetkisi Olduğunu, Oysa Çalışmama Kararı Alındığını Bu Nedenle TBMM Başkanın Toplantı Çağrısının Yasalara Aykırı Olduğunu Söyledi.

Genel Kurul’da Oylamaya Sunulacak Tezkere Okundu, Ardından Konuyla İlgili Konuşmalara Geçildi.

TEZKERE OKUNDU

TBMM Başkanı Şentop, Daha Sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İmzasıyla TBMM Başkanlığına Gönderilen Libya’ya Asker Gönderilmesine İlişkin Tezkereyi Okuttu

BAHÇELİ ERKENDEN GELDİ

TBMM Genel Kurulu, Libya’ya Asker Gönderilmesine İlişkin Cumhurbaşkanlığı Tezkeresini Görüşmek Üzere Meclis Başkanı Mustafa Şentop Başkanlığında Toplandı. Genel Kurul Çalışmalarına, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Katıldı.

TEZKERE SÜRESİ 1 YIL

Tezkere İle Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Bu Ülkede Bulunması İçin 1 Yıl Süreyle İzin İsteniyor.

AK Parti Adına Milli Savunma Komisyonu Başkanı İsmet Yılmaz, CHP Adına Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, MHP’den de Grup Başkanvekili Erkan Akçay Söz Alacak.

TEZKERENİN GEÇMESİ İÇİN SALT ÇOĞUNLUK GEREKİYOR

Konuşmaların Ardından Libya Tezkeresi Oylanacak. Tezkerenin Meclis’ten Geçebilmesi İçin, Oturuma Katılan Milletvekillerinin Salt Çoğunluğunun Evet Oyu Kullanması Gerekiyor.

MHP Tezkereye Tam Destek Veriyor. CHP ve HDP İse Hayır Oyu Kullanacak. Saadet Partisi’nin 2 Milletvekilinin de “Evet” Oyu Kullanacağı Öğrenildi.

ERDOĞAN MESAJI VERMİŞTİ

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Türkiye’den Deniz, Kara ve Hava Askeri Desteği Talep Etti. Libya’nın Destek Talep Etmesinden Sonra, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya’ya Asker Gönderme Konusunda, “Davet Edildiğimiz Yere Gideriz, Edilmediğimiz Yere Gitmeyiz. Şu Anda Bir Davet Olduğuna Göre İcabet Ederiz.” Demişti.

Türkiye’nin Libya Özel Temsilcisi Emrullah İşler İse Yaptığı Açıklamada, “361 Yıl Ortak Geçmişimiz Olan Libya’nın Meşru Hükümetinden Gelen Davete Türkiye Olarak Olumlu Cevap Vereceğiz” İfadelerini Kullanmıştı. Bugün de Libya’ya Asker Gönderilmesine İlişkin Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi TBMM Başkanlığı’na Sunuldu.

SALDIRILARA KARŞI ÇIKTIK

Erdoğan, “Kuzey Afrika’nın Tamamı Gibi Libya’da Bağımız Olan Kardeşlerimiz Var. Şu Andaki Cumhurbaşkanı Akrabalarının Burada Olduğu Bir Cumhurbaşkanı. Darbeci General Tarafından Başlatılan Saldırılara Karşı Çıktık. Trablus Yönetimine Her Türlü Desteği Verdik Ve Vereceğiz. Libya Bizim Ülkelerimizin Deniz Yetki Alanlarının Çakışması Sebebiyle Denizden Komşumuzdur.” Demişti.

BAKAN AKAR TEZKERENİN TANIMINI AÇIKLADI

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar İse Ye Yaptığı Açıklamada “Libya’da Türk Askeri Hangi Görevde Yer Alacak?” Sorusuna Şu Yanıtı Vermişti:

“Libya’da Verilen İnsani Ve İşbirliği Yardım Faaliyetleri Ve Eğitimi, Tezkere İle Yeni Bir Evreye Geçecek. Bunun Çalışmalarını İlgililerle Yapacağız. Libya’daki Harekât Alanının İhtiyaçlarını Bir Bütün Olarak Düşünmek Durumundayız. Kara, Deniz, Hava Kuvvetlerimizle Birlikte Yapılması Gereken Ne Varsa, Malzeme İhtiyacı, Diğer Teçhizat İhtiyacı Bunların Hepsi Masada Olan Şeyler. Dolayısıyla Libyalı Muhataplarımızla Görüşmek, Konuşmak Suretiyle Bu Tezkereden Sonra İlaveten Alınması Gereken Tedbirlerin Ne Olduğu Çok Daha Açık, Berrak Bir Şekilde Ortaya Çıkacak.”

Tezkere Yasal Olarak Geçen 27 Kasım’da İmzalanan ve TBMM Genel Kurulu’nda Kabul Edilen Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası’na Dayanıyor. Bu Muhtıra, TSK’ya UMH’ye Askeri Eğitim ve Danışmanlık Verilmesi, Ani Müdahale Kuvveti Kurulumu, İstihbarat Alanında Tecrübe Aktarımı, Savunma ve Güvenlik İş Birliği Ofisi Kurulması, Libya’da Kara, Deniz ve Hava Güçleri İçin Eğitim Üsleri Tahsisi Gibi Kritik Alanları Kapsıyor.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

İSTANBUL’DA METROLAR CUMARTESİ GÜNÜ DE 8 VAGONLA ÇALIŞACAK

HIZLI YORUM YAP