DOLAR

32,4245$% -0.2

EURO

34,8703% -0.67

GRAM ALTIN

2.439,17%0,13

ÇEYREK ALTIN

4.047,00%0,00

BİST100

9.915,62%2,05

BİTCOİN

2074965฿%-1.46111

ETHEREUM

102040Ξ%-0.96738

a

KREDİ KARTI İLE SATIŞTA KOMİSYON SINIRI YARIN BAŞLIYOR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Tarafından Yapılan Tebliğ Değişikliğiyle Kartlı İşlemlerin Ertesi Gün Nakde Çevrilmesi Halinde İşletmelerin Bankalara Ödeyeceği Komisyona Getirilen Yüzde 1,60’lık Sınır Yarın Uygulanmaya Başlıyor.

Merkez Bankasınca “Mevduat ve Kredi Faiz Oranları ve Katılma Hesapları Kar ve Zarara Katılma Oranları İle Kredi İşlemlerinde Faiz Dışında Sağlanacak Diğer Menfaatler Hakkında Tebliğ”de 16 Ekim’de Değişiklik Yapılmış, Bu Kapsamda Daha Önce Bankalar Tarafından Serbestçe Belirlenen Üye İş Yeri Komisyon Oranlarına Üst Sınır Belirlenmişti.

Böylece, Mal ve Hizmet Alımlarında İşlem Tutarlarının Üye İş Yerlerinin Serbest Kullanımlarına Ertesi Gün Aktarılması Halinde, Her Ne Ad Altında Olursa Olsun, Üye İş Yerine Uygulanacak Komisyon Oranının Yüzde 1,60’ı Geçemeyeceği Hükmü Getirilmişti.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç Düzenlemeye İlişkin Yaptığı Açıklamada, Üye İş Yerine Uygulanacak Komisyon Oranı Üst Sınırının Daha Önce Bankalar Tarafından Serbestçe Belirlendiğini ve Yüzde 3’lere Kadar Çıktığını Hatırlattı.

Avdagiç, Yarından İtibaren Kredi Kartıyla Yapılan Satışlar İçin İşletmelerin Bankalara Ödediği Komisyon Oranlarında Çok Önemli Bir Regülasyonun Uygulamaya Geçtiğini Belirterek, “TCMB’nin Tebliğ Değişikliği İle Üye İş Yerine Uygulanacak Komisyon Oranı Yüzde 1,60’ı Geçemeyecek. Bu Kararla, Küçük İşletmeler Günlük Nakit İhtiyaçlarını Çok Daha Ucuz Maliyetle Finanse Edebilecek. Komisyon Bedelinin Düşürülmesi, İşletmelerin ve Tüketicilerin Sırtından Bir Yükü Kaldırmıştır. Böylece Ortaya Hem Makul Bir Oran Konulmuş Oldu, Hem de Uygulamada Bankalar Arası Bir Birlik Sağlandı.” Diye Konuştu.

2018’DE KARTLA 700 MİLYAR LİRA ALIŞVERİŞ

Avdagiç, Kredi Kartıyla Yapılan Alışverişlerin 2018’de 700 Milyar Liralık Bir Büyüklüğe Ulaştığına Dikkati Çekerek, Şu Değerlendirmelerde Bulundu:

“Böylesi Önemli Bir Ödeme Aracında Komisyonların Farklılığı ve Yüksekliği İşletmelere Büyük Bir Yük Getiriyordu. Mevcut Uygulamada Nakit İhtiyacından Ötürü Bu İşlemleri Vadesinden Önce Nakde Çevirmek İsteyen İşletme Sahibi Yüzde 3’e Kadar Çıkan Komisyonla Karşı Karşıya Kalıyordu. Bu Yükün Bir Kısmı da İster İstemez Tüketiciye Yansıyordu. Ayrıca Kredi Kartı Kullanımına ve Haliyle Kayıt Dışı İle Mücadeleye Negatif Etki Eden Bir Süreçti. Bu Regülasyonun Sadece İşletmelere Değil Tüketiciye ve Kamuya da Fayda Getireceğini Düşünüyoruz. Bankaların İndirmeye Yanaşmadıkları Yüksek Kredi Faizleri Karşısında Sınırlanan Komisyon Bedeli, Perakende Satış Yapan KOBİ’lerin Finansman İhtiyacında Ciddi Bir Boşluğu Dolduracaktır.”

Uygulamanın Üç Olumlu Etkisi Olacağını İfade Eden Avdagiç, Düzenlemenin Öncelikle Perakende Şirketler ve Esnaflar Başta Olmak Üzere Kredi Kartıyla İşlem Yapan Tüm İşletmelerin Karlılıklarına Büyük Katkı Yapacağını Söyledi.

Maliyetlerdeki Düşüşün Tüketici Fiyatına da Olumlu Yansıyacağını Aktaran Avdagiç, Kredi Kartı Kullanımını Teşvik Etmesi Dolayısıyla Kayıt Dışılığı Azaltarak Vergi Gelirlerini Artıracağını Kaydetti.

Avdagiç, İlerleyen Süreçte İse Yüzde 1,60’lık Oranın Tekrar Müzakere Edilerek Daha da Uygun Düzeylere İndirileceğine İnandığını Sözlerine Ekledi.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

TUZLA BELEDİYE EKİPLERİ KOKU OLAYINA ANINDA MÜDAHALE ETTİ

HIZLI YORUM YAP