DOLAR

32,3521$% 0.25

EURO

35,1177% -0.15

GRAM ALTIN

2.308,43%1,37

ÇEYREK ALTIN

3.973,00%0,24

BİST100

9.079,97%3,10

BİTCOİN

2288387฿%3.00209

ETHEREUM

115188Ξ%1.85712

a

KKTC’DE YENİ CUMHURBAŞKANI ERSİN TATAR ANT İÇTİ! GÖREVİ DEVRALDI

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) Cumhurbaşkanlığına Seçilen Ersin Tatar, KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde Düzenlenen Törende Ant İçti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) Cumhurbaşkanlığına Seçilen Ersin Tatar, KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde Düzenlenen Törende Ant İçti.

Meclis’e Gelişinde Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay Tarafından Karşılanan KKTC’nin 5. Cumhurbaşkanı Tatar, Askeri Birliği Selamladı.

Tatar, Daha Sonra Uluçay İle Şeref Salonuna Geçti Ve Bir Süre Sonra Uluçay’ın Genel Kurulu Açmasının Ardından Meclis Genel Kurul Salonu’na Gelerek Cumhurbaşkanlığı Yemini Etti.

Tatar, Okuduğu Yemin Metninde Şu İfadeleri Kullandı:

“Devletin Varlığını Ve Bağımsızlığını, Yurdun Ve Halkın Bölünmez Bütünlüğünü, Halkın Kayıtsız Ve Şartsız Egemenliğini Koruyacağıma; Hukukun Üstünlüğüne, Demokratik, Laik Ve Sosyal Hukuk Devleti Ve Atatürk İlkelerine Bağlı Kalacağıma; Halkımın Refah Ve Mutluluğu İçin Çalışacağıma; Her Yurttaşın İnsan Haklarından Ve Temel Hak İle Özgürlüklerden Yararlanması Ülküsünden Ve Anayasa Ve Yasalara Bağlılıktan Ayrılmayacağıma; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni Yüceltmek Ve Üzerime Aldığım Görevi Tarafsızlıkla Yerine Getirmek İçin Bütün Gücümle Çalışacağıma Namusum Ve Şerefim Üzerine Ant İçerim.”

Tatar’ın Yemin Etmesinin Ardından Genel Kurul Salonu’nda İstiklal Marşı Okundu, Meclis Bahçesinde Cumhurbaşkanlığı Forsu Göndere Çekildi Ve 21 Pare Top Atışı Yapıldı.

Törene, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Bakanlar, Bazı Milletvekilleri, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sezai Öztürk, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu, Ersin Tatar’ın Babası Rüstem Tatar, Eşi Sibel Tatar Ve Kızları İle Diğer Davetliler Katıldı.

KKTC’DE CUMHURBAŞKANI TATAR GÖREVİ DEVRALDI

KKTC’nin Yeni Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Devir Teslim Töreninin Ardından Resmi Olarak Görevine Başladı.

KKTC’nin 5. Cumhurbaşkanı Seçilen Tatar, Cumhurbaşkanlığı’nda Gerçekleştirilen Törende, Görevi 4. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’dan Devraldı.

Törene, Tatar İle Akıncı’nın Yanı Sıra, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, Bakanlar, Milletvekilleri, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, KKTC’nin 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sezai Öztürk, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu, Ersin Tatar’ın Babası Rüstem Tatar, Eşi Sibel Tatar Ve Kızları İle Diğer Davetliler Katıldı.

Saygı Duruşu Ve İstiklal Marşı’nın Okunmasıyla Başlayan Tören, Tatar Ve Akıncı’nın Biyografilerinin Okunmasıyla Devam Etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Burada Yaptığı Konuşmada, Özgür İradesiyle Yaşamının En Anlamlı Ve Yüce Görevini Kendisine Veren Kıbrıs Türk Halkının Önünde Bir Kez Daha Saygıyla Eğildiğini Kaydetti.

4.Cumhurbaşkanı Akıncı’ya Yaptığı Hizmetlerden Ötürü Teşekkür Eden Tatar, “Doğu Akdeniz’de Ve Dünyada Önemli Gelişmelerin Yaşandığı Bir Dönemde Üstlendiğim Bu Görevin Onurlu Olduğu Kadar, Sorumluluk Gerektirdiğinin De Bilincindeyim. Bizler, En Büyük Gücümüzün, Demokratik Parlamenter Sistemimiz, Halkımız, Devletimiz Ve Ana Vatanımız Türkiye Cumhuriyeti Olduğunun Farkındayız. Hedefimiz Kıbrıs Türk Halkının Birlik Ve Beraberliğini En Üst Düzeye Çıkartmaktır. Hemen Çalışmalara Başlıyoruz.” Dedi.

Tatar, Parlamento Ve Hükümetle İstişare Ederek Ulusal Danışma Konseyi’ni Mutlaka Yaşama Geçireceklerini Kaydederek, “Ulusal Kıbrıs Davamızın Müşterek Olduğunun Bilinciyle Kardeş Türkiye Cumhuriyeti Devlet Ve Hükümet Yetkilileriyle Uyum İçinde Hareket Edeceğiz.” Diye Konuştu.

“KIBRIS TÜRK HALKI ASLA SALDIRGAN TARAF OLMAMIŞTIR”

Gerek Görüşmeci Heyetinin Belirlenmesinde Gerek Diğer Ekiplerin Oluşturulmasında Halkın Değerlerinden Azami Oranda Yararlanma Konusunda Kararlılı Olduklarını Aktaran Tatar, Cumhurbaşkanlığının Kapılarının Her Zaman Halka Açık Olacağını İfade Etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Şöyle Devam Etti:

“Üzerimizdeki İzolasyon Ve Kısıtlamaların Yarattığı Prangalardan Kurtulmak, Başlıca Hedeflerimiz Arasında Olacaktır. Tarihi Gerçekler Ortadadır. Kıbrıs Türk Halkı Asla Saldırgan Taraf Olmamış, Kıbrıs Rumlarının Ada’da Eşit Hak Sahibi Olduğunu İnkar Etmemiştir. Ama Onlar Bizim Eşit Hak Sahibi Oluğumuzu İnkar Ediyor. Bu Yanlış, Kıbrıs Konusundaki Çözümsüzlüğün Esas Sebebidir. İnanıyorum Ki Geç De Olsa, Avrupa Birliği Ve Dünya Bu Gerçeği Mutlaka Görecektir.”

Tatar, Kıbrıs Türk Halkının Bugüne Kadar Hep Uzlaşıdan Ve Anlaşmadan Yana Tavır Koyduğunu Ancak Rum Komşularından Olumlu Yanıt Alamadığının Altını Çizerek, “Uzun Yıllardır Birleşmiş Milletler Gözetiminde Sürdürülen Görüşmelerde Bir Sonuca Ulaşılamamışsa, Bunun Sorumlusu Kıbrıs Türk Tarafı Değildir. 2017 Yılının Temmuz Ayında Crans-Montana’da Sona Eren Süreç Bunun En Son Kanıtıdır. Kıbrıs Türk Tarafı Ortaya Çıkan Uzlaşı Fırsatlarına Olumlu Yaklaşmasına Rağmen, Rum Kesimi Hep Maksimalist Davranmış Ve Uzlaşıyı Reddeden Taraf Olmuştur.” Dedi.

Halk Olarak Kıbrıs Meselesinin Artık Bir Neticeye Bağlanmasından Yana Olduklarını Vurgulayan Tatar, Arzularının En Kısa Sürede Bu Zeminde Kalıcı Ve Adil Bir Çözüme Ulaşmak Olduğunu Söyledi.

“BM İLE GARANTÖR ÜLKELER ARTIK ÜZERLERİNE DÜŞENİ YAPMALI”

Tatar, İlk Etapta Bm Genel Sekreteri Antonio Guterres’e Görüşlerini Açık Bir Şekilde Bildireceğini Söyleyerek, “Türkiye’nin Ortaya Koyduğu Beşli Konferans Fikrine Egemen Eşitlik Temelinde İki Devletli Çözümün Görüşme Masasına Gelmesi Ve Bir Anlaşmanın Mümkün Olup Olamayacağının Belirlenmesi Açısından Son Derece Sıcak Bakıyorum. Bm İle Garantör Ülkeler İngiltere Ve Yunanistan Artık Üzerlerine Düşeni Yapmalı Ve Kıbrıs Konusunun Adil, Yaşayabilir Bir Sonuca Bağlanması İçin Rum Tarafını Doğruya Yönlendirilmelidir.” İfadelerini Kullandı.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne De Çağrıda Bulunan Tatar, Rum Lider Nikos Anastasiadis’in, İyi Niyetle Ve Gerekli Siyasi İradeyle Beşli Konferansa Gelmesi Halinde, Görüşmelerin Olumlu Sonuç Vermemesi İçin Bir Neden Olmadığını Sözlerine Ekledi.

Tatar, “Önümüzde Duran Hidrokarbonlar Konusu Bu Bağlamda Kıbrıs Rum Tarafı İçin Bir Samimiyet Testidir. Kendilerine Bu Konuda Kıbrıs Türk Tarafınca Sunulan Ortak Bir Komite Kurulması Önerilerimiz Hala Masadadır. Daha Fazla Gecikmeden Bu Önerileri Bir Fırsat Olarak Değerlendirmelerini Bekliyoruz.” Diye Konuştu.

“GÖNÜL HUZURU İÇİNDE AYRILIYORUM”

4.Cumhurbaşkanı Akıncı İse Yaptığı Veda Konuşmasında, Tatar’a Başarılar Diledi.

Akıncı, “Bugün Geride Kalan Görev Yıllarıma Bakarak Buradan Kendi Açımdan Gönül Huzuru İçinde Ayrılıyorum.” Açıklamasında Bulundu.

Bütün Siyasi Yaşamında Olduğu Gibi Cumhurbaşkanlığı Görevi Boyunca Da Barışa, Demokrasiye Ve Toplumsal Çıkarlara Uygun Hizmet Etmeyi İlke Edindiğini Belirten Akıncı, “Bizi Biz Yapan Toplumsal Değerlere Sahip Çıkmaya, Çağdaş Ve Laik Yapımızı Güçlendirmeye, Demokratik Ve Çoğulcu Anlayışımıza Uygun Davranmaya Özen Gösterdim.” Diye Konuştu.

Akıncı, Aktif Siyasi Hayatının Sonuna Gelmiş Olsa Da. Bu Toplumun Bir Bireyi Olarak Toplumsal Kaygılarla Hareket Etmekten Geri Durmayacağını Da Sözlerine Ekledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Daha Sonra Tebrikleri Kabul Etti.

Öte Yandan, Salgın Dolayısıyla Tören Sırasında Maske Kullanımı Ve Sosyal Mesafe Kurallarına Dikkat Edildi.

KKTC CUMHURBAŞKANI ERSİN TATAR, 26 EKİM’DE TÜRKİYE’Yİ ZİYARET EDECEK

İletişim Başkanlığından Yapılan Açıklamaya Göre, KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, İlk Yurt Dışı Ziyaretini 26 Ekim’de Türkiye’ye Gerçekleştirecek.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Davetine İcabetle, İlk Yurt Dışı Ziyaretini 26 Ekim’de Türkiye’ye Gerçekleştirecek.

İletişim Başkanlığından Yapılan Açıklamaya Göre, Ziyaret Kapsamında Yapılacak Görüşmelerde, Türkiye-KKTC İlişkilerinin Tüm Veçheleriyle Ele Alınması, Kıbrıs Meselesi Ve Doğu Akdeniz’deki Güncel Gelişmeler Konularında Görüş Alışverişinde Bulunulması Öngörülüyor.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

TBMM BAŞKANI ŞENTOP: TÜRKİYE SALGIN SÜRECİNİ EN AZ ZARARLA YÜRÜTEN ÜLKELERDEN

HIZLI YORUM YAP