DOLAR

32,2583$% 0.25

EURO

35,1339% 0.66

GRAM ALTIN

2.276,08%1,02

ÇEYREK ALTIN

3.961,00%0,63

BİST100

8.806,72%-0,01

BİTCOİN

2223387฿%-0.98932

ETHEREUM

113048Ξ%-1.6179

a

ERMENİSTAN’IN 27 YIL İŞGAL ALTINDA TUTTUĞU KELBECER ESARETTEN KURTULDU

Ermenistan’ın 1993’te işgal ettiği Kelbecer ili, 27 yıl sonra gerçek sahibi Azerbaycanlılara teslim edildi.

Azerbaycan İle Ermenistan Arasında Rusya’nın Ara Buluculuğunda İmzalanan Ateşkes Anlaşması Gereği Ermenistan Güçleri Ve Buraya Sonradan Yerleştirilen Ermeni Nüfus Kelbecer’i Terk Etti, Bölgeye Azerbaycan Ordusu Yerleşti.

Kelbecer İşgal Edildiğinde Buradaki Sivil Azerbaycanlılar Neredeyse Hiçbir Eşyasını Götüremeden Bölgeyi Terk Etmek Zorunda Kalmış, Canlarını Zor Kurtarmıştı.

SADECE EVLERİ DEĞİL, ETRAFTAKİ AĞAÇLARI DA YAKTILAR

Buraya Sonradan Yerleştirilen Ermeni Nüfus İse Kendilerine Verilen 15 Gün Sürede Bölgeyi Rahatça Ve Tüm Eşyalarını Alarak Terk Etti. Ermeniler Gitmeden Önce Yaşadıkları Evlerin Kapı, Pencere Ve Banyo Aksesuarlarına Kadar Söktü Daha Sonra İse Ateşe Verdi. Ermeniler Sadece Evleri Değil, Etraftaki Ağaçları Da Yaktı.

Azerbaycan’ın Batısında, Ermenistan Sınırındaki Kelbecer’in Kent Merkezi Ve 128 Köyde Yaşayan 77 Binden Fazla Azerbaycanlı, Mayınların Temizlenip Bölgenin Güvenliği Sağlandıktan Sonra Evlerine Dönebilecek.

KELBECER’İN ZENGİN ALTIN VE CIVA MADENLERİ İŞGAL SÜRESİNCE YAŞA DIŞI İŞLETİLDİ

Ermenistan, İşgalden Önce Ermeni Nüfusun Bulunmadığı Kelbecer’e Farklı Bölgelerden Vatandaşlarını Getirerek Yasa Dışı Şekilde İskan Ettirmenin Yanı Sıra Buranın Zengin Doğal Kaynaklarını Da Kendi Malı Gibi İşletti. Kelbecer’in Zengin Altın Ve Cıva Madenleri İşgal Süresince Yaşa Dışı İşletildi, Geliri İse Ermenistan’a Götürüldü.

Yaklaşık 113 Ton Rezerve Sahip Söyüdlü (Zod) İle 13 Ton Rezervli Ağduzdağ Ve Tuthun Altın Madenlerini İşgal Döneminde İşleten Ermeniler, Toplam Rezervleri 1 Milyon Tondan Fazla Olan Akyatak, Levçay, Çorbulak, Kamışlı Ve Akkaya Cıva Yataklarını Da Yasa Dışı Kullandı.

Eskiden Azerbaycanlılara Ait Olan Yukarı İstisu, Aşağı İstisu, Keşdek, Garasu, Tuthun, Mozçay Ve Goturlusu Gibi Önemli Terapötik (Terapi Amaçlı) Ve Balneolojik (Yer Altı, Toprak, Su Ve İklim Kaynaklı Doğal İyileştirici Faktörler) Etkiye Sahip Maden Suyu Yatakları Da Ermenilerce Turistik Ve Ticari Amaçlı Kullanıldı.

Bakü’den Yaklaşık 460 Kilometrelik Mesafede Yer Alan Kelbecer, Dağlık Ve Ormanlık Arazilerden Oluşuyor.

Yaklaşık 2 Bin Kilometre Alanı Kapsayan Kelbecer’in 33 Bin Hektarlık Kısmında Da Ormanlık Araziler Yer Alıyor.

AZERBAYCAN’IN TURİZM MERKEZLERİNDEN BİRİNE DÖNÜŞECEK

Kelbecer’in Doğal Güzellikleri, Şifalı Maden Suları Ve Çok Sayıda Tarihi Anıtı İle Gelecekte Azerbaycan’ın Turizm Merkezlerinden Birine Dönüşeceği Öngörülüyor.

Azerbaycan Ordusunun 27 Eylül’de Başlattığı Operasyonda 5 Kent Merkezi, 4 Kasaba Ve 286 Köyün Kurtarılması Üzerine Ermenistan Yenilgiyi Kabul Etmiş, İşgal Altındaki Ağdam, Laçın Ve Kelbecer İllerini De Boşaltacağını Taahhüt Eden Anlaşmaya İmza Atmıştı.

Ermenistan 15 Kasım’da Vermesi Gereken Kelbecer’i Zamanında Boşaltamadığı İçin Azerbaycan’dan 10 Günlük Ek Süre Almış Ve İşgal Ettiği Bölgeyi 25 Kasım’da Vermeyi Taahhüt Etmişti.

Ateşkes Gereği 20 Kasım’da Ağdam’dan Çekilen Ermenistan, Laçın’ı Da 1 Aralık’a Kadar Azerbaycan’a Geri Verecek.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

MSB: BARIŞ PINARI BÖLGESİNE SALDIRI GİRİŞİMİNDE BULUNAN 17 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

HIZLI YORUM YAP