DOLAR

32,3521$% 0.25

EURO

35,1177% -0.15

GRAM ALTIN

2.308,43%1,37

ÇEYREK ALTIN

3.973,00%0,24

BİST100

9.079,97%3,10

BİTCOİN

2288387฿%3.00209

ETHEREUM

115188Ξ%1.85712

a

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: MARAŞ’IN BÜTÜNÜYLE KULLANIMA AÇILMASINI TEMENNİ EDİYORUZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Maraş’ın Bütünüyle Kullanıma Açılmasını Temenni Ediyoruz. Bu Konuda KKTC Makamlarına Her Türlü Desteği Vermeye Hazırız.” Dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde KKTC Başbakanı Ersin Tatar’ı Kabulünün Ardından Açıklamalarda Bulundu, Tatar İle “KKTC Su Temin Projesi Boru Hattı Onarımını Müteakip Su Verme Merasimi”Ne Video Konferansla Bağlandı.

Tatar ile görüşmelerinde, KKTC’de pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce bir durum değerlendirmesi yaptıklarını belirten Erdoğan, seçimlerin, demokratik olgunluğunu birçok kez kanıtlamış olan Kıbrıs Türk halkı için hayırlara vesile olmasını diledi.

Tatar İle Türkiye’nin Desteğiyle Gerçekleştirilmekte Olan Projeler Üzerinde De Görüş Alışverişinde Bulunduklarını Aktaran Erdoğan, Doğu Akdeniz Ve Kıbrıs Meselesiyle İlgili Son Gelişmeleri Ele Aldıklarını Söyledi.

Erdoğan, Hem Kıbrıs Meselesindeki İlkeli Duruşu Hem De Doğu Akdeniz’de Kıbrıs Türk’ünün Hak Ve Çıkarlarına Kararlılıkla Sahip Çıktığı İçin Tatar’ı Tebrik Etti.

Tatar’dan Kovid-19 Salgınıyla Mücadele Ve Salgının Kuzey Kıbrıs Ekonomisine Etkileri Hakkında Bilgi Aldığını İfade Eden Erdoğan, Kendisini Bu Zorlu Dönemde Hükümetinin Salgına Karşı Yürüttüğü Başarılı Mücadele Nedeniyle De Kutladı.

Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti’nin Bugüne Kadar Kıbrıs Türk’ünün Hak Ve Çıkarlarını, Kendi Hak Ve Çıkarlarından Ayrı Tutmadığını Tüm Dünyaya Gösterdiğini Vurguladı. Kıbrıs Türk’ünün Huzur Ve Refahı İçin Hiçbir Fedakarlıktan Kaçınılmayacağını, Bundan Kimsenin Şüphesi Olmaması Gerektiğini İfade Etti.

“Bizim İçin Doğu Akdeniz Meselesinin İki Boyutu Vardır, Bunlardan Birincisi Türkiye’nin Kıta Sahanlığındaki Haklarının Korunmasıdır, İkincisi De Kıbrıs Türk Halkının Adanın Etrafındaki Doğal Kaynaklarla İlgili Hak Ve Çıkarlarının Garanti Edilmesidir.” Diyen Erdoğan, Türkiye Açısından Bu İki Boyutun Da Aynı Öneme Sahip Olduğuna Dikkat Çekti.

“TÜRKİYE ADALETSİZLİĞE İZİN VERMEYECEK”

Türkiye’nin Akdeniz’deki Faaliyetlerine Değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şunları Kaydetti:

“Milli Sondaj Ve Sismik Araştırma Gemilerimiz Kendi Kıta Sahanlığımızın Yanı Sıra KKTC Ruhsat Sahalarında Da Faaliyetlerini Sürdürüyor. İnşallah Karadeniz’de Keşfettiğimiz Doğal Gazı Doğu Akdeniz’de De Bulacağız. Bunu Başardığımız Zaman Da Tüm Dünya Bölgeye Barış, İstikrar Ve Refahın Geldiğini Görecek. Her Zaman Söylüyoruz, Doğu Akdeniz’de Türkiye Ve KKTC’nin İçinde Olmadığı Hiçbir Senaryonun Başarı Şansı Yoktur. Önümüzdeki Dönemde Gerçekleştirilmesi Planlanan Doğu Akdeniz Konferansı’nda Da Kıbrıs Türk’ü Mutlaka Hakettiği Şekilde Temsil Edilmelidir. Son Yapılan Avrupa Birliği Zirvesi’nde Kıbrıs Türk Halkının Yine Yok Sayıldığını Gördük. Kapalı Kapılar Ardında Kıbrıs Türkleri’nin Hakkını Teslim Edenler, İş İcraata Geldiğinde Ellerini Taşın Altına Koymaktan Kaçınıyor. Garantileri Çağdışı Bulanlara Vereceğimiz En İyi Cevap, Böyle Bir Zihniyete 21. Yüzyılda Yer Olmadığıdır. Türkiye Bu Adaletsizliğin Sürmesine İzin Vermeyecektir.”

“ZOR VE BÜYÜK BİR PROJE”

Erdoğan, Kıbrıs Rum Tarafının Zihniyetinin 2004’ten Bu Yana Hiç Değişmediğini Belirterek, “Onların Tek Derdi Kıbrıs Türkleri’nin Haklarını Çiğneyerek Kurdukları Sahte Devlette Kıbrıs Türkleri’ni Azınlık Haline Getirmektir. Kıbrıs Türk’ü Buna Asla Razı Olmayacaktır. Türk Milleti De Kıbrıs Türk’ünü Bu Eşit Egemenlik Mücadelesinde Hiçir Zaman Yalnız Bırakmamıştır, Bundan Sonra Da Bırakmayacaktır.” Diye Konuştu.

Kıbrıs’ta Su Konusunun Çok Önemli Olduğunu İfade Eden Erdoğan, Kıbrıs’ı Anadolu’dan Gelen Suyla Buluşturan Boru Hattının Yeniden Faaliyete Geçmesiden Büyük Memnuniyet Duyduklarını Dile Getirdi.

Erdoğan, Bir Ada Ülkesi Olması Sebebiyle Kıbrıs’ta İçme, Kullanma Ve Sulama Suyu Meselesinin Her Dönemde Gündemde Önemli Bir Yer Tuttuğunu Hatırlatarak, Ana Kıtadan Adaya Su Getirilmesinin Zor Ve Büyük Bir Proje Olduğunu Söyledi.

Başbakanlığı Döneminde Bunun Kararını Verdiklerini, Bu İşi Yaparız Dediklerini Kaydeden Erdoğan, Yaşanan Sıkıntı Üzerine Boru Hattının Tamiratının Yapıldığını İfade Etti.

“SU SORUNUNU ÇÖZMEK BİZE NASİP OLDU”

Dalgalı Denizde, Kolay Olmayan Bir Çalışma Yürütüldüğünü Aktaran Erdoğan, Hattın Tamiratının Kısa Sürede Bitirilip, Suyun Yeniden Kuzey Kıbrıs’a Verildiğini Dile Getirdi.

Erdoğan, Yılmadan, Durmadan Yaptıkları Çalışmalar İçin Kalyon Grup’a Teşekkür Ederek, Şöyle Konuştu:

“Hazırlanan Planlar Ve Projeler Hep Arşivlerin Tozlu Raflarında Kalmaya Mahkum Edilmiştir Ama Biz ‘Su Hayattır, Medeniyettir, Azizdir’ Diyen Bir Anlayışla Adanın Su Sorununun Çözümü İçin Kolları Sıvadık. Daha İşin Başındayken Kimileri ‘Bunun Mümkün Olmadığını’ Söyleyerek, Gayretimize Dudak Büktü. Hiçbirine Aldırış Etmeden Yola Koyulduk, Türkiye’de Pek Çok Hayali Gerçekleştiren Bir Hükümet Olarak Kıbrıs’ın Bu Sıkıntısını Çözmek De Hamdolsun Bize Nasip Oldu. KKTC Su Temin Projesi’ni 2015 Yılında Tamamlayarak Hizmete Sunduk. Bu Proje 80 Kilometreyi Aşkın Uzunluğu, Deniz Yüzeyinden 250 Metre Derine İnen 1 Metre 60 Santim Çapındaki Borularıyla Kendi Alanında Başlı Başına Bir Mühendislik Harikasıdır.”

Dünyada İlk Defa Uygulanan Askıda Borulu Sistemle Anamur’da İnşa Ettikleri Alaköprü Barajı’ndan Alınan Suyu KKTC’deki Geçitköy Barajı’na Aktardıklarını Belirten Erdoğan, “Böylece Anadolu Topraklarından Doğup Akdeniz’e Dökülen Dragon Çayı’nın Yıllık 75 Milyon Metreküplük Suyunu Kıbrıs Adasındaki Kardeşlerimizin İstifadesine Sunmuş Olduk.” Dedi.

“ARIZA KISA SÜREDE GİDERİLDİ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bu Suyun Toprakla Ve Şehirlerle Buluşup Berekete Dönüşmesi İçin Adada 529 Kilometre Uzunluğunda Ana Dağıtım Hattı Kurulduğunu Aktararak, Anamur’dan Girne’ye Uzanan Bu Projeyi Ekonomik Değerlerinin Ötesinde Barış, Refah Ve Huzur İçinde Aydınlık Bir Gelecek Tasavvuru Olarak Gördüğünü Dile Getirdi.

Dünyada Eşi Benzeri Olmayan Bu Projenin Deniz Geçişi İsale Hattında Yılın İlk Haftasında Beklenmeyen Bir Arıza Meydana Geldiğini Hatırlatan Erdoğan, Tüm Teknik Zorluklarına Rağmen 108 Gün Gibi Kısa Bir Sürede Deniz Altındaki Arızanın Giderildiğini Söyledi.

Erdoğan, Bugün Boru Hattından Adaya Yeniden Su Verilmeye Başlanacağını Belirterek, Projenin Sulama Bölümüyle İlgili Yatırımların Da Sürdüğünü, Amacın 71 Bin 540 Dekar Alanı Sulamaya Açarak, KKTC Ekonomisine Yılda 127 Milyon Lira İlave Katkı Sağlamak Olduğunu Kaydetti.

Aynı Şekilde Güzelyurt Ve Lefke İle Civar Yerleşim Yerlerinin Atık Su, Yağmur Suyu, İçme Suyu Hatlarının Bir Kısmının Projelerinin Hazırlandığını, Bir Kısmının İhale Çalışmalarının Yürütüldüğünü Belirten Erdoğan, Atık Su Geri Kazanımı İle Daha Fazla Toprağın Sulanacağını Aktardı.

Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki Kardeşlerinin Daima Yanında Olduğunu Bu Projeyle Bir Kez Daha Gösterdiğini Vurgulayan Erdoğan, Bölgesinin Ve Dünyanın Yükselen Yıldızı Olan Türkiye Hedeflerine Ulaştıkça Kıbrıs Türklerinin Uzun Zamandır Maruz Kaldıkları Haksızlıkları Da Telafi Edeceğini Söyledi.

Erdoğan, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini Siyasi Ve Ekonomik Olarak Küresel Sistemin Eşit Ve Onurlu Bir Üyesi Haline Getirene Kadar Mücadelemizi Sürdürmekte Kararlıyız. Bugün Deniz Altındaki Kısmının Yeniden Devreye Girmesinin Mutluluğunu Hep Birlikte Yaşadığımız Boru Hattı Gibi Daha Nice Projeleri Ada’ya Kazandırmayı Sürdüreceğiz.” İfadelerini Kullandı.

Projenin Hayata Geçmesinde Ve En Az İnşası Kadar Önemli Olan Tamirinde Emeği Geçen Herkesi Tebrik Eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ardından Tarım Ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, KKTC Tarım Ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz Ve Yüklenici Firma Olan Kalyon Grup Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu Ve Oğlu Mehmet Kalyoncu İle Canlı Bağlantı Gerçekleştirdi.

Canlı Bağlantılar Ve Su Temin Projesine İlişkin Görüntüler Ekrana Getirilmesinin Ardından Erdoğan, Proje İle Su Sıkıntısının Giderildiğine Dikkati Çekerek Hayırlı Olması Temennisinde Bulundu.

“BUGÜNE KADAR HEP KIBRIS’TAKİ TÜRKLER SABRETTİ, BİZ SABRETTİK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Başbakanı Ersin Tatar’ın Kapalı Olan Maraş’ın Kıyılarının Perşembe Gününden İtibaren Halkın Kullanımı Açılmasına Yönelik Açıklamalarına İlişkin Değerlendirmelerde Bulundu.

Maraş’ın Yeniden Kullanıma Açılmasının KKTC Vatandaşları Açısından Önemini Çok İyi Bildiğini Vurgulayan Erdoğan, “Kıbrıs Türklerinin Ada’daki 5 Asırlık Varlığını Ortadan Kaldırmaya Yönelik Saldırıların Arttığı Bir Dönemde Bu Gelişmenin Yaşanmış Olması Ayrıca Anlamlıdır. Biliyoruz Birçok Yerleri Rahatsız Edecektir Ama Şunu Da Birilerinin Bilmesi Gerekir Ki Bugüne Kadar Hep Kıbrıs’taki Türkler Sabretti, Biz Sabrettik Ve Bu Sabrın Karşılığını Ne Yazık Alamadık. Annan Planı Dediğiniz Zaman Bizzat Annan Planı’nın İçinde Olduk.” Diye Konuştu.

Burgenstock Sürecine Ve Ardından KKTC Ve Güney Kıbrıs’ta Yapılan Referanduma İşaret Eden Erdoğan, Referanduma KKTC’nin Yüzde 65 Oranında “Evet”, Güney Kıbrıs’ın Yüzde 75 Oranında “Hayır” Demesine Karşın Güney Kıbrıs’ın Avrupa Birliği’ne Alındığını, KKTC’nin İse Alınmadığını Anımsattı.

“MARAŞ’IN KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ TOPRAĞI OLDUĞU TARTIŞMASIZ BİR GERÇEKTİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, O Zamanlar Süreci BM Eski Genel Sekreteri Kofi Annan’ın Götürdüğünü Ama Şu An Hayatta Olanların Da Annan’ın Bıraktığı O Mirasa, Verilen Sözlere Sahip Çıkmadığını Anlatarak Bölgedeki Önemli Kriz Alanlarından Biri Olan Kıbrıs Meselesinin 1963 Yılından Bu Yana Çözüm Beklediğine Dikkati Çekti.

Erdoğan, Yarım Asırdan Fazla Süredir Aralıklarla Gerçekleştirilen Müzakerelerin Her Seferinde Rum Tarafı Ve Yunanistan’ın Oyun Bozanlığı Sebebiyle Sonuç Vermediğini Belirterek Sözlerini Şöyle Sürdürdü:

“Şu Anda Da Öyle. İşte 1963, İşte 2020. Avrupa Birliği’ne Türkiye’nin Kabulü İle İlgili Hala Evet Dediler Mi? Bu Kadar Fazın Açılması Bekleniyor Açtılar Mı? Hayır. Hep Oyalama, Oyalama, Oyalama. Bugün De Sayın Merkel’le Görüşmem Vardı, Biliyorsunuz Bu Ay Avrupa Birliği Bir Araya Geldi, Görüşmeler Yapıldı Yine Oyalama. Bütün Bunlara Rağmen Çözümsüzlüğün Bedeli Hep Kıbrıs Türkü’ne Ödetilmek İstenmiştir. Kıbrıs Adası’nın En Nadide Semtlerinden Biri Olan Maraş Da Bu Çözümsüzlüğün Bir Parçası Olarak Kapalı Kalmıştır. En Son 2017 Yılında Yapılan Çok Taraflı Görüşmelerin Ardından Artık Kıbrıs’ta Kapsamlı Bir Çözüm İhtimalinin Kalmadığı Açıkça Görülmüştür. Bunun Üzerine Hep Birlikte Kıbrıs’ın Geleceğini Hayaller Yerine Somut Gerçekler Üzerine İnşa Etme Kararı Aldık. Maraş’ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Toprağı Olduğu Tartışmasız Bir Gerçektir. Buradaki Tasarruf Hakkı Da Kıbrıs Türk Makamlarına Aittir. Bu Hakikat Işığında Hazırladığınız Yol Haritası Çerçevesinde Maraş’ın Güzel Sahil Şeridini Halkınızın İstifadesine Sunma Kararınızı Sonuna Kadar Destekliyoruz. Sizi Bu Cesur Kararınız Ve Dirayetli Tutumunuz İçin Şahsım Ve Milletim Adına Tebrik Ediyorum.”

“MARAŞ’IN BÜTÜNÜYLE KULLANIMA AÇILMASINI TEMENNİ EDİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bir Zamanlar Tüm Doğu Akdeniz’in En Gözde Tatil Beldesi Olan Maraş’ın Yeniden Eski Güzel Günlerine Döneceğine İnandığını Vurgulayarak Şöyle Devam Etti:

“İlk Adım Olarak Kıbrıs Türk Halkının Perşembe Sabahından İtibaren Maraş’ın Sahil Şeridinden Faydalanmak Üzere Kapalı Bölgeye Girebilecek Olmasından Memnuniyet Duyuyoruz. Kullanıma Açılan Bölgede Hiçbir Özel Mülk Bulunmaması Sebebiyle Herhangi Bir Mağduriyete Yol Açılmayacağı İçin Karşı Tarafın İtirazları Şimdiden Boşa Çıkmıştır. Mülkiyet Haklarına Saygı Gösterilerek Yürütülen Çalışmaların Bir An Önce Sonuçlandırılarak Maraş’ın Bütünüyle Kullanıma Açılmasını Temenni Ediyoruz. Bu Konuda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Makamlarına Her Türlü Desteği Vermeye Hazırız. Maraş’ın Bölgenin Gözde Bir Turizm Merkezi Haline Dönüşmesi, Tek Başına Özellikle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ekonomisini Şaha Kaldıracak Bir Fırsattır. Ayrıca Bölgede Halen Süren Doğal Gaz Ve Petrol Arama Faaliyetlerinden De Her An Müjdeli Haberler Alabiliriz. Su Boru Hattı İle Birlikte Değerlendirdiğimizde Enerji, Tarım Ve Turizm Sektörlerinden Sağlanan Gelirlerin Önümüzdeki Dönemde Katlanarak Artacağını Söyleyebiliriz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Büyüdükçe, Zenginleştikçe, Güçlendikçe Kendisine Uygulanan Ambargo Zincirleri De Birer Birer Kırılmaya Başlayacaktır. Türkiye’nin Siyasi, Diplomatik Ve Askeri Gücünün De Desteğiyle Kıbrıs’ta Artık Eskilerin ‘Zor Oyunu Bozar’ Dediği Yere Doğru Gidiyoruz. Başbakan Sayın Tatar’ın Tüm Bu Konularda Ortaya Koyduğu Güçlü İrade Kıbrıs Türklerinin Aydınlık Ve Müreffeh Geleceği İçin Önemli Bir Fırsattır.”

Erdoğan, Maraş’ın Açılması Kararının KKTC Halkına Hayırlı Olması Temennisinde Bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Konuşmasının Ardından Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Kıbrıs Türk Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu Ve Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri’nin Bulunduğu Noktaya Video Konferans Bağlantısı Yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Daha Sonra, Belirlenen Plan Doğrultusunda 1-2 Gün İçerisinde Asfaltlama Çalışmalarının Biteceğini, Belediyenin De Üzerine Düşenleri Yaptığını Kaydederek “Gazimağusa Belediye Başkanı Ev Sahipliğinde, İnşallah Bu Kapalı Maraş’ı Açmak Suretiyle Oraya Gelecek Turistlerin De Farklı Bir Yapıyı, Bambaşka Bir Maraş’ı Görmeleri Vesilesiyle Kutluyorum, Hayırlı Olsun Diyorum.” İfadelerini Kullandı.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

DIŞİŞLERİ BAKANI ÇAVUŞOĞLU: BÖLGEMİZDE TÜRKİYE’Yİ DIŞARIDA BIRAKACAK HER GİRİŞİM BAŞARISIZLIKLA SONUÇLANMAYA ADAYDIR

HIZLI YORUM YAP