DOLAR

32,4245$% -0.2

EURO

34,8703% -0.67

GRAM ALTIN

2.439,17%0,13

ÇEYREK ALTIN

4.047,00%0,00

BİST100

9.915,62%2,05

BİTCOİN

2074965฿%-1.46111

ETHEREUM

102040Ξ%-0.96738

a

BAL GÖRÜNÜMLÜ ŞURUP ÜRETİMİNE YASAK GETİRİLDİ

Tarım ve Orman Bakanlığı, Aroma Vericiler veya Bal Eklenerek Bal Aromalı Şurup, Çam Aromalı Şurup, Ballı Şurup ve Benzer İsimlerle Bal İzlenimi Veren Ürünlerin Üretimini Yasakladı.

Tarım Ve Orman Bakanlığı’nın, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Resmi Gazete’de Yayımlanarak Yürürlüğe Girdi. Bu Kapsamda Bal Görünümlü Şurup Üretimi Yasaklandı.

Yönetmelikle, Gıda ve Gıda İle Temas Eden Malzemelere İlişkin Kriterler, Pestisit Kalıntıları ve Veteriner İlaç Kalıntıları, Gıda Katkı Maddeleri, Gıdalara Eklenebilecek Vitaminler, Mineraller, Aroma Vericiler, Gıda Enzimleri, Bulaşanlar, Ambalajlama, Etiketleme, Maksimum Kalıntı Limitleri İle Yatay ve Dikey Gıda Kodeksine İlişkin Esaslar Düzenleniyor.

DENETİMİ BAKANLIK YAPACAK

Gıda ve Gıda İle Temas Eden Madde ve Malzemeler İçin İlgili Gıdalara Eklenebilecek Vitaminler, Mineraller ve Gıda Katkı Maddelerini Düzenleyen Yatay Gıda Kodeksi Hükümlerine Uyulması Zorunlu Olacak.

Gıda İle Temas Eden Madde ve Malzeme İçin Belirlenmiş Özel Kriterleri İçeren Dikey Gıda Kodeksi Hükümleri de Yatay Gıda Kodeksi Hükümleri İle Birlikte Uygulanacak.

Gıda İle İlgili Coğrafi İşaret veya Geleneksel Ürün Adlarının Kullanımının, Tescilde Belirtilen Özelliklere Uygunluğunun Denetimi Bakanlıkça Yapılacak.

Yönetmelik Kapsamında Yer Alan ve Ülkesel veya Yöresel Adlarıyla Belirtilen Gıdalar, Coğrafi İşaretten Doğan Haklara Aykırı Olmamak Koşuluyla Bu Adlarla Üretilebilecek.

AROMALI ŞURUPLARA ÖNLEM

Yönetmeliğe Göre, Pekmez Olmadığı Halde Pekmez İzlenimi Veren Meyveli Şekerli Şurup, Meyve Tatlısı, Pekmez Şurubu, Meyveli Şekerli Şerbet ve Benzeri İsimlerle Ürünler Üretilemeyecek.

Bitkisel Yağ veya Diğer Gıda Bileşenleri Kullanılarak Peynir İzlenimi Veren Ürünlerin de Üretiminin Önüne Geçilecek. Aroma Vericiler veya Bal Eklenerek Bal Aromalı Şurup, Çam Aromalı Şurup, Ballı Şurup ve Benzer İsimlerle Bal İzlenimi Veren Ürünler Üretilmesi Yasaklandı. Bal Aromalı ve Benzeri Şurup Üreten Gıda İşletmecilerinin, Yönetmeliğin Yayımı Tarihinden Önce Ürettikleri Ürünler, 31 Aralık 2020 Tarihinden Sonra Piyasada Bulunamayacak.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

MANİSA’DA 5,2 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

HIZLI YORUM YAP