DOLAR

32,2583$% 0.25

EURO

35,1339% 0.66

GRAM ALTIN

2.276,08%1,02

ÇEYREK ALTIN

3.961,00%0,63

BİST100

8.806,72%-0,01

BİTCOİN

2223387฿%-0.98932

ETHEREUM

113048Ξ%-1.6179

a

BAKAN KOCA: COVİD-19 VAKALARINDAKİ ARTIŞ TRENDİ NEREDEYSE BÜTÜN ÜLKEYE YAYILMIŞ DURUMDA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Covid-19 Vakalarındaki Artışa İlişkin, “İstanbul, İzmir, Bursa Gibi Büyük İllerimizdeki Artış Trendi Neredeyse Bütün Ülkeye Yayılmış̧ Durumdadır.” İfadelerini Kullandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Covid-19 Vakalarındaki Artışa İlişkin, “İstanbul, İzmir, Bursa Gibi Büyük İllerimizdeki Artış Trendi Neredeyse Bütün Ülkeye Yayılmış̧ Durumdadır. Bu Artışı Göğüsleyebilmiş Durumda İsek de Gidişatı Durdurmak İçin Radikal Tedbirlere Başvurmamız Kaçınılmaz Olmuştur.” İfadelerini Kullandı.

Bakan Koca, Sağlık Bakanlığı İle Bağlı Kuruluşlarının 2021 Yılı Bütçesinin Görüşüldüğü TBMM Plan Ve Bütçe Komisyonu’ndaki Sunumunda, Öncelikle Gündemin Tüm Dünyayı Etkileyen Pandemi Olduğunu Vurguladı

Türkiye’nin, Artan Nüfusu İle Dinamik Bir Yapı Gösterdiğini, Uzayan Yaşam Süresiyle Birlikte Hızla Yaşlanan Bir Nüfusa Sahip Olduğunu Belirten Koca, “Hızlı Kentleşme, İçinde Bulunduğumuz Coğrafyanın Göç Kavşağında Bulunması, Yakın Komşularımızdaki Güvenlik Sorunu Gibi Hususlar Sağlık Hizmetlerinin Yaygınlığı Ve Sürdürülebilirliği Konusunda Son Derece Dinamik Olmamızı Gerektirmektedir.” İfadesini Kullandı.

Bakanlık Olarak Önceliklerinin, Topluma Yönelik Koruyucu Sağlık Hizmetleri Olduğuna İşaret Eden Koca, Özellikle Yaşla Birlikte Ortaya Çıkan Hastalıkların, Ayakta Ve Yataklı Hasta Hizmeti Yanında Rehabilitasyon Hizmet Talebinin Artmasına Yol Açtığını Dile Getirdi.

Koca, Temel Sağlık Göstergeleri İyileşme Sağlarken, Hastaya Zamanında Ulaşılması, Yerinde Müdahale, İhtiyaç Duyulan Yatak Sayısının Ve Niteliklerinin Artırılması, Cihaz Parkının Genişletilmesi, Evde Sağlık Hizmetlerinin Yaygınlaştırılması Gibi Hizmetlerin Eksiksiz Olarak Yerine Getirilmesi Gerektirdiğini Söyledi.

Bakanlığın Bugüne Kadar Olduğu Gibi Bundan Sonra Da İnsanı Temel Alan Bir Sağlık Politikası İzlemeye Devam Edeceğinin Altını Çizen Koca, “Amacımız Tüm Vatandaşlarımıza Sağlık Hizmetlerinin Etkili, Verimli Ve Hakkaniyete Uygun Bir Şekilde Sunulmasıdır.” Dedi.

Türkiye’deki Sağlık Hizmetlerinin Yürütülmesinde Üniversiteler Ve Özel Yatırımcıların Rol Almakla Birlikte Hizmetin Büyük Bir Kısmının Bakanlık Teşkilatınca Yürütüldüğünü Anlatan Koca, 934’ü Hastane, 8 Bini Aile Sağlığı Merkezi Olmak Üzere 14 Bini Aşkın Sağlık Kuruluşuyla Hizmet Verildiğini Bildirdi.

Bakan Koca, 1 Milyon 100 Bini Aşan Sağlık Çalışanıyla 83 Milyonu Aşkın Kişiye Hızlı Ve Kaliteli Sağlık Hizmet Sunmak İçin Uğraştıklarını Aktararak “Tüm İnsan Gücü Planlamalarımıza Rağmen Hekim Sayımızda OECD Ülkelerine Göre Geride Olduğumuzu Biliyoruz. Başta Hekimler Olmak Üzere Sağlık Personelinde Hızlı Bir Artış Göstermemize Rağmen Açığımızın Bir Süre Daha Devam Edeceği Anlaşılmaktadır. ” Diye Konuştu.

TEMEL SAĞLIK GÖSTERGELERİNDE ÖNEMLİ İLERLEMELER KAYDEDİLDİ”

Sağlık Bakanı Koca, Sağlıklı Hayat Tarzının Benimsendiği, Herkesin Sağlık Hakkının Korunduğu, İhtiyaç Halindeki Herkesin Vaktinde Ve Kaliteli Sağlık Hizmetine Kolayca Erişebildiği Bir Türkiye’ye Sahip Olmayı Hedeflediklerini İfade Etti.

Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla İçindeki Paya Göre Sağlık Harcamalarının Gelişmiş Ülkelerin Altında Olmasına Rağmen Türkiye’nin En Kapsamlı Sağlık Hizmeti Sunan Ülke Konumunda Olduğunu Vurgulayan Koca, Sürdürülebilir Bir Sağlık Sistemini Kalıcı Kılmayı Amaçladıklarını Belirtti.

Koca, Tüm Dünyadaki Gibi Vatandaşların Sağlıklarını Korumak Ve İyileştirmek İçin Harcanan Kaynağın Yıldan Yıla Artış Göstermesinin Bir Zorunluluk Olduğuna İşaret Etti. Koca, Bu Artışa Rağmen OECD Ülkeleriyle Karşılaştırıldığında Kişi Başı Kamu Cari Sağlık Harcamasının Düşüklüğünün Bir Gerçek Olduğunu Dile Getirdi.

Türkiye’nin, Genel Sağlık Sigortasının Geniş Kapsamına Rağmen Sağlık Hizmetinin Son Derece Ekonomik Olarak Sunulduğu Tek OECD Ülkesi Olduğuna Dikkati Çeken Koca, “OECD Sağlık Verileri Ve Avrupa Komisyonu Raporlarında, Türkiye Yaptığı Sağlık Harcamasına Göre, Sağlık Hizmetlerinden En Üst Seviyede Memnuniyet Elde Eden Ülkedir. 2002’den Bu Yana Temel Sağlık Göstergelerinde Önemli İlerlemeler Kaydedilmiştir.” Değerlendirmesinde Bulundu.

Koca, Sağlıkta Gelişmişlik Endekslerinden Olan Anne Ölüm Oranının Yüz Bin Canlı Doğumda 64’ten 13,1’e, Bebek Ölüm Hızının İse 31,5’ten 6,7’ye Düştüğünü Bildirdi.

Vatandaşların Ortalama 6 Yıl Daha Fazla Yaşam Süresine Sahip Olduğunu Belirten Koca, Yaşam Süresinin Uzamasının Yaşlı Nüfus Oranını Artırdığına, Bunun Kişi Başına Sağlık Hizmeti Maliyetini Yükselttiğine Dikkati Çekti.

Koca, Evde Verilen Sağlık Hizmeti Son Dönem Hastaları İçin Palyatif Bakım Gibi Yeni Sağlık Hizmetlerine İhtiyaç Duyulduğunu Vurgulayarak Şöyle Devam Etti:

“2002’den Sonra Bebek Ve Beş Yaş Altı Ölüm Hızını Önemli Ölçüde Ve Olağanüstü Bir Hızla Düşürdük. 2012’den Beri Çizilen Plato 2016’dan İtibaren Başlayan Yoğun Gayretler Sonucu Yeniden Düşüş Eğilimine Geçmiştir. Tek Bebeğimizin Bile Önlenebilir Bir Sebepten Kaybedilmesini İstemiyoruz. Sağlık Sisteminin Gelişmişliğini Gösteren En Temel Göstergelerden Birisi Bilindiği Gibi Anne Ölüm Oranıdır. Gebelerimizin Yakın Takibi, Özellikle Riskli Gebeliklerin Yönetimi Ve Doğumların Sağlık Kuruluşlarında Yapılması İle Annelerimizin Ölüm Oranını Yüz Binde 64’ten 13,1’e İndirdik. Önlenebilir Nedenle Bir Tek Annemizin Bile Hayatını Kaybettiği Bir Ülke Olmak İstemiyoruz.”

Sağlıkta Cepten Yapılan Harcamanın Doğrudan Yansıdığını İfade Eden Koca, Cepten Yapılan Sağlık Harcamalarının Oranı Dalgalanma Gösterse De Genel Sağlık Sigortasının Devreye Girmesiyle Vatandaşların Tamamına Yakınının Sağlık Güvencesi Altına Alınmasıyla Bu Oranın Yüzde 17’ler Seviyesine Kadar İndiğini Bildirdi.

Koca, Türkiye’nin Sağlıkta Hızlı Bir Memnuniyet Artışı Yakaladığını, Bunu Kalıcı Kılmak İçin Sürekli Takip Ettiklerini Söyledi.

“7 BİN ÇOCUĞUMUZU, GELİŞEBİLECEK HASTALIKLARDAN KORUYORUZ”

Türkiye’de Sağlık Hizmetlerine Erişimin Kolay Olduğunun Altını Çizen Koca, Bundan Sonraki Süreçte Bir Taraftan Kalitenin, Diğer Taraftan Da Yeni Ortaya Çıkacak İhtiyaçlara Yönelik Sağlık Hizmetlerinin Geliştirilmesine Gayret Gösterildiğini Belirtti.

Sağlık Bakanlığının Temel Görevlerinden Olan Koruyucu Ve Temel Sağlık Hizmetlerinin Bakanlığın Her Zaman Önceliği Olduğuna İşaret Eden Koca, Hastalıklardan Korunmaya Yönelik Çalışmaları Sürdürürken, Belirlenen Standartların İzlemler, Denetim Ve Ölçümlerle, Evde, Okulda, İş Yerlerinde, İnsanın Olduğu Tüm Alanlarda Sağlıkla İlgili Tedbirler Almaya Devam Ettiklerini Anlattı.

Hastane Dışı Doğumların Da Büyük Kısmının Sağlık Profesyonelleri Eşliğinde Gerçekleşen Doğumlar Olduğunu Belirten Koca, “Bakanlık Olarak Bir Yandan Güvenli Doğumu Ön Planda Tutarken Diğer Yandan Da Hastanelerimizde Doğumu Teşvik Ediyoruz. Bebeklerimizin Hayata En Sağlıklı Şekilde Başlayabilmeleri İçin Erken Tanının Kritik Önem Taşıdığı Taramaları Yürütüyoruz. Ücretsiz Demir Ve Ücretsiz D Vitamini Desteğini Sürdürüyoruz. Bu Sayede Yaklaşık 7 Bin Çocuğumuzu, Gelişebilecek Hastalıklardan Koruyoruz. Toplumun Temel Taşı Olan Kadınlarımızın Sağlığını Öncelemeye Devam Ediyor, İçinde Bulunduğumuz Pandemi Sürecinden Olumsuz Etkilenmemeleri İçin Gerekli Tedbirleri Alıyor, Onların Sağlık Bilinci İle Donatılması Ve Sağlıklı Bir Hayat Geçirmeleri İçin Programlarımızı Titizlikle Uyguluyoruz.” İfadelerini Kullandı.

Gebelik, Doğum Ve Lohusalık Süreçlerinde Doğum Ünitelerinin Sunduğu Sağlık Hizmetlerini Her Açıdan Geliştirmek Ve Normal Doğumu Desteklemek Amacıyla Anne Dostu Hastane Sayısını Her Yıl Artırdıklarını Vurgulayan Koca, Gebelerin, Güvenli Merkezlerde Konaklamalarını Ve Doğumu Hastanede Yapmalarını Sağlayan Misafir Anne Uygulamasında Yatak Sayısının Bin 698’den, Bin 740’a Çıkarıldığı Bilgisini Verdi.

SEZARYENİN GEREKSİZ YERE YAPILMASINI ÖNLEME KARARLILIĞINDAYIZ”

Koca, Hastanelerde 419 Gebe Okulunda Ve Birinci Basamak Hizmet Birimlerinde Bin 80 Gebe Bilgilendirme Sınıfında, Gebe Ve Eşlerine Yönelik Doğuma Hazırlık Ve Danışmanlık Hizmeti Sunduklarını İfade Ederek, “Sezaryenin Kadın Ve Bebek Sağlığını Riske Sokacak Şekilde Gereksiz Yere Yapılmasını Önleme Kararlılığındayız. Bu Konuda Kamu Hastanelerinde Gelinen Düzeye Özel Sektör Ve Üniversite Hastanelerinde De Ulaşmayı Amaçlıyoruz. Tüm Çabalarımıza Rağmen Sezaryen Oranlarını Düşürmede Yeterince Başarılı Olamadık.” Dedi.

Bağışıklama Çalışmalarıyla Aşı İle Önlenebilir Hastalıklardan Korunmada Ve Hastalık Yükünün Azaltılmasında En Önemli Etken Olduğuna Dikkati Çeken Koca, Genişletilmiş Bağışıklama Programı Çerçevesinde, 13 Antijenle Türkiye’nin, En Geniş Bağışıklama Programını Uygulayan Ülkeler Arasında Olduğunu Söyledi.

Fahrettin Koca, Yıllık 1 Milyon 200 Bin Civarında Çocuğun Doğduğunu Ve Nüfus Büyüklüğüne Göre Aşılama Başarısı En Yüksek Olan Ülkelerin Başında Türkiye’nin Geldiğini Belirterek, Sözlerini Şöyle Sürdürdü:

“24 Binden Fazla Birimde Aile Hekimi Ve Aile Sağlığı Çalışanı İle Ülke Genelinde 8 Bini Aşkın Noktada Vatandaşlarımızın Sağlığını Korumak Ve Geliştirmek İçin Hizmet Vermekteyiz. Pandemi Sürecinde Hasta Ve Temaslı Takibinde Aile Hekimliğinin Önemi Daha İyi Anlaşılmıştır. Sağlıklı Hayat Merkezi Sayımızı 2020 Ekim İtibarıyla 207’ye Çıkardık. Aile Hekimlerimizin Hizmet Alanını Güçlendirecek Olan Bu Merkezler, Geçmişte Sadece Hastanelerde Verilen Hizmetlerin Daha Yaygın Bir Şekilde Verilebilmesine İmkan Tanıyor.”

“YÜZDE 34 OBEZİTE SIKLIĞI BULUNUYOR”

Koca, Toplum Sağlığını Tehdit Eden En Önemli Sağlık Risklerinden Biri Olan Obeziteyle Mücadeleyi Sürdürdüklerini, Yüzde 34 Gibi Yüksek Bir Obezite Sıklığı Bulunduğunu, Yıllar İçindeki Artış Hızı Yavaşlama Eğiliminde Olsa Da Artmaya Devam Ettiğini Bildirdi.

Obezite Merkezlerinin Sayısını 2021’de 140’a Çıkarmayı Hedeflediklerinin Altını Çizen Koca, 2025’e Kadar Obezite Ve Diyabet Artışının Durdurulması Küresel Hedefi Doğrultusunda, Sağlıklı Beslenme Ve Hareketli Hayat Programı’nı Uygulamaya Devam Edeceklerini Söyledi.

El Hijyeninin Pandemiden Korunmada Önemli Olduğu Gibi Sağlık Kuruluşlarında Enfeksiyonların Önlenmesi İçin De Büyük Önem Taşıdığını Vurgulayan Koca, Bu Konuyu Hassasiyetle Takip Ettiklerini Dile Getirdi.

İçme-Kullanma Sularının Kontrolü İçin Şebeke Sularının Coğrafi Bilgi Sistemi Üzerinden Ulaşılmadık Nokta Kalmayacak Şekilde Elektronik Takibini Yaptıklarını Belirten Koca, “Toplu Beslenme Sistemleri (Toplu Tüketim Yerleri) İçin Ulusal Menü Planlama Ve Uygulama Rehberi İle İşyerleri, Kurumlar, Okullar, Çocuk Ve Huzurevleri, Hastaneler Ve Cezaevleri Gibi Toplu Beslenme Yapılan Yerler İçin Gramajları Belirlenmiş, Örnek Menülerle Önemli Bir Boşluğu Doldurmuştur. Vatandaşlarımızın Sağlıklı Beslenme Çabalarına Destek Olmak, Obezite Ve Bulaşıcı Olmayan Hastalıklarla Mücadelede Destek Sağlamak İçin Tuz Ve Şeker Azaltma Programlarımızı Yürütmeye Devam Ediyoruz. Fiziksel Aktiviteyi Destekleyici Çevre Oluşturma Çalışmalarına Devam Ediyoruz.” Bilgilerini Paylaştı.

“1 MİLYON 172 BİN VATANDAŞ ÜCRETSİZ İLAÇ İMKANINDAN YARARLANDI”

Koca, Tütünle Kararlı Mücadele Politikalarında İniş Trendinin Yakalanmasına Rağmen İstenen Düzeye Gelinemediğine Dikkati Çekerek, Şöyle Devam Etti:

“Her Yıl Artan Sayıda Denetim Yapıyor Olmamıza Rağmen 2020 Yılında Yaşadığımız Pandemi Nedeniyle Denetim Sayısında Bir Azalma Gerçekleşmiştir. İçişleri Bakanlığımızın Destekleriyle Bin 500 Denetim Ekibimizde Sabit Kolluk Personeli Yer Almaya Başladı, Bundan Sonraki Süreçte Denetim Ekiplerimizde Polis Ve Jandarma Kuvvetlerinin Daimi Olarak Yer Almalarını Sağlayacağız. Sigara İçenlere Bu Bağımlılıktan Kurtulmaları İçin ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı Ve Sigara Bırakma Polikliniklerimizle Destek Oluyoruz. Bugün İtibarıyla Faaliyet Gösteren Sigara Bırakma Polikliniği Sayısı 721’e Ulaştı. Ücretsiz İlaç İmkanımızdan İse Şimdiye Kadar 1 Milyon 172 Bin Vatandaşımız Faydalandı. ALO 191 Uyuşturucu İle Mücadele Danışma Ve Destek Hattımızla Bugüne Kadar 275 Bin Kişiye Hizmet Verdik. Bu Süreçte Tedavi Merkezlerinin Sayı Ve Kapasitesini Artırdık. 2014 Yılında 21 İlde 30 Adet Tedavi Merkezimiz Varken, Bu Sayıyı 76 İlimizde 129 Merkeze Çıkardık.”

Sağlık Bakanı Koca, Toplumun Ruh Sağlığının Korunmasını Ve Geliştirilmesine Yönelik Olarak Çok Sayıda Programla Hizmetlerini Sürdürdüklerini, Davranışsal Bağımlılıkla Mücadele Eylem Planını Uygulamaya Başladıklarını İfade Etti.

Kanserde Erken Tanının Kıymetinin Bilinciyle Kanser Tarama Hizmetlerini Yürüttüklerini Anlatan Koca, “2020 Yılında Kovid-19 Yoğunluğuna Bağlı Olarak Tarama Sayıları Azalmakla Birlikte 2020 Yılının İlk 9 Ayında Yaklaşık 3 Milyon Vatandaşımız Tarama Hizmetlerinden Yararlanmıştır. 658 Mobil Sağlık Ekibiyle Belde, Köy, Mezra Ve Uzak Mahallelerde Yaşayanların Koruyucu Sağlık Hizmetlerine Erişilebilirliğini Kolaylaştırıyoruz.” Dedi.

Koca, Türkiye Genelinde Kullanılmaya Başlanan Bulaşıcı Hastalık Sürveyans Ve Erken Uyarı Sistemi (İZCİ) İle Bulaşıcı Hastalık Sürveyansı Ve Salgınların Erken Uyarısına Yönelik Teknik Alt Yapının Güçlendirildiğini, Bildirim Oranının Yüzde 95’e Ulaştığını Vurguladı.

Bakan Koca, Tüberküloz Hastalığıyla Mücadelenin Sürdürüldüğüne, Yıllık Tüberküloz Sıklığı Açısından Türkiye’nin, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi Ortalamalarından Daha İyi Durumda Olduğuna İşaret Etti.

Türkiye’nin Sığınma Durumunda Kalan Geçici Koruma Altındaki Misafirlere 29 İlde, 175 Göçmen Sağlığı Merkezinde, 791 Sağlık Ekibi İle Hizmet Verildiğini Anımsatan Koca, “İhtiyaçlar Çerçevesinde İnsani Sorumluluğumuzu Yerine Getirmeye Devam Edeceğiz. Hudut Ve Sahiller Sağlık Hizmetleri Kapsamında Halk Sağlığı Risklerinin Ülkemize Girmesini Önlemek Amacıyla Uluslararası Giriş Noktalarında Gerekli Her Türlü Sağlık Tedbirini Alıyoruz. Yurt Dışına Giden Kişilere Verilen Seyahat Sağlığı Hizmetini Yaygınlaştırıyoruz. Türk Ve Yabancı Gemi Adamlarını Uluslararası Standartlara Uygun Sertifikalandırıyoruz.” Bilgisini Verdi.

Koca, 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesinde Koruyucu Sağlık Hizmetleri İçin Ayırılan Kaynağın 2020 Yılına Göre Yüzde 24,1 Artırarak 19 Milyar TL’ye Çıkarıldığını Bildirdi.

“AMBULANS SAYIMIZI GELECEK YIL 6 BİN 340’A ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ”

Sağlık Bakanlığının Ekip Ve Ekipman Olarak Afet Ve Acil Durumlara Hazır Ve Dünya Standartlarında Hizmet Sunduğuna Dikkati Çeken Koca, Sözlerini Şöyle Sürdürdü:

“Ülkemizin Tamamını Kapsayan Acil Sağlık Hizmetleri Organizasyonu Kurduk. 2020 Yılı İçerisinde 5,5 Milyona Yakın Vatandaşımıza Ambulanslarımızla Müdahale Ederek Sağlık Tesislerimize Naklini Gerçekleştirdik. 5 Bin 930 Olan Ambulans Sayımızı 2021 Yılında 6 Bin 340’a Çıkarmayı Hedefliyoruz. Standart Ambulanslarımızın Ulaşamadığı Vakalara Motosikletli Ekiplerle Müdahale Ediyoruz. 2002 Yılından Bu Zamana Kadar Ambulans Başına Düşen Nüfusu 107 Binden 14 Bine İndirerek Vatandaşımıza Daha Etkili Acil Sağlık Hizmeti Vermeyi Başardık. Önümüzdeki Yıl Yeni Açacağımız İstasyonlarla 112 İstasyon Sayısını 3 Bin 100’e Çıkaracağız. 2020 Yılı İçinde 17 Helikopter Ambulans Ve 3 Uçak Ambulans İle Hizmet Vermekteyiz. 2008 Yılından 2020 Yılı Ekim Ayına Kadar Hava Ambulansları İle Yaklaşık 49 Bin Vakanın Naklini Gerçekleştirdik. Çeşitli Bölgelerde Hizmet Veren 6 Deniz Bot Ambulansımız İle Yaklaşık 23 Bin Vakanın Naklini Gerçekleştirdik. Zeytin Dalı, Barış Pınarı Ve Bahar Kalkanı Harekatları Kapsamında UMKE Ve Acil Sağlık Personelimiz Triyaj Destek Merkezlerimiz Ve Ambulanslarımızla 24 Saat Esasına Göre Kesintisiz Hizmet Vermiştir. 23 Eylül 2020’de Ulusal Medikal Kurtarma Ekiplerimiz İle Seyyar Hastane Sistemimizin, Dünya Sağlık Örgütü Tarafından Uluslararası Standartlarda (EMT Tip-2) Olduğu Tescil Edilmiştir.”

“AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMASINI GÜÇLENDİRECEĞİZ”

Somali’nin Başkenti Mogadişu’da Yaşanan Terör Saldırısında, Beyrut Limanı’nda Yaşanan Patlama Sonrasında Ulusal Medikal Kurtarma Ekiplerinin Görev Aldığını Hatırlatan Koca, Acil Yardım Ve UMKE Ekiplerinin Bu Yıl İçerisinde Yaşanan Başta Elazığ Sivrice Depremi Olmak Üzere, Çeşitli Afet Ve Kazalarda Olay Mahalline Erkenden Ulaşarak Hizmet Verdiğini Söyledi.

Bakan Koca, İzmir’in Seferihisar İlçesinde Yaşanılan Deprem Sonrasında Bölgede 2 Helikopter Ambulans, 171 Acil Yardım Ambulansı, 68 UMKE Aracı, 335 UMKE Personeli, 35 Adet Acil Müdahale Ünitesi, 3 Mobil Komuta Aracı Toplam 917 Sağlık Personeli İle Arama, Kurtarma Ve Acil Sağlık Hizmetleri Yürütüldüğünü Anlattı.

Koca, Poliklinik Ve Acil Servislerin Nitelikli Hizmet Vermesinden, Nitelikli Yatak Sayısının Artırılmasına, Acil Servislerdeki Yoğunluğun Azaltılmasından, Hasta Ve Çalışan Memnuniyetinin Artırılmasına Kullanılan İlaç, Malzeme Ve Cihazların 10 Yerlileştirilmesine Kadar, Birçok Alanda Türkiye’nin Daha İyi Bir Noktaya Gelmesini Hedeflediklerini Dile Getirdi.

Sağlık Hizmetlerine Erişimin Kolaylaştırılmasının Kişi Başı Hekime Müracaat Sayısını 3 Kata Yakın Artırdığına Dikkati Çeken Fahrettin Koca, Şöyle Konuştu:

“Bugüne Kadar Olduğu Gibi Bundan Sonraki Süreçte De Hedefimiz Aile Hekimliği Uygulamasını Güçlendirerek, İkinci Ve Üçüncü Basamağa Gereksiz Başvuru Sayısını Azaltmaktır. Hastanelerimizde Büyük Oranda Koğuş Tipi Odalardan, Hasta Mahremiyetinin Daha Korunaklı Olduğu Tek Ve İki Kişilik, Tuvalet Ve Banyosu Bulunan Nitelikli Odalara Geçtik. Yoğun Bakım Üniteleri Hızlı Şekilde Artarak Önemli Sayılara Erişmiştir.

Pandemi Mücadelesinde Yoğun Bakım Yataklarının Önemi Bir Kez Daha Anlaşıldı. Yaşamı Tehdit Eden Sağlık Sorunları Nedeniyle Uzun Süreli Tıbbi Bakım İhtiyacı Bulunan Hastalarımızın İçin Palyatif Bakım Merkezlerini Çoğaltıyoruz. Türk Ceza Kanunu’nun 57’nci Maddesinde Yer Alan Yüksek Güvenlikli Sağlık Birimleri Bakanlığımıza Bağlı Sağlık Tesisleri Bünyesinde Açılmaktadır. Bu Kapsamdaki Hastalara Bilirkişilik, Koruma, Tedavi Ve Rehabilitasyon Hizmetleri Verilmektedir. Yanık Yatağı Kapasitemizi 18 Yılda 16 Kat Artırarak Toplamda 569 Yatağa Ulaştık. Ağız Ve Diş Sağlığı Teşhis Ve Tedavi Hizmetlerinin Erişilebilirliğini Ve Etkinliğini Artırıyoruz. Yatağa Bağımlı Hastalara, Evde Tıbbi Bakım Hizmeti Sunarak Devletimizin Şefkatli Elini Uzatıyoruz. Böylece Hastane Sonrasında Da Hastalarımızı Yakından Takip Ediyor Ve Sağlık Hizmetinin Sürekliliğini Sağlıyoruz.”

Sağlık Hizmeti Alanında Hizmet Alanının Genişleterek Erişiminin Kolaylaştırıldığını İfade Eden Koca, Şunları Kaydetti:

“Yüksek Teknolojiye Sahip Tıbbi Cihaz Kapasitemizi Hizmet İhtiyaçları Kapsamında Geliştiriyoruz. Sağlık Personelinin Deneyimini Arttırmak Ve Meslek İçi Eğitimini Pekiştirmek Amacıyla Multidisipliner Simülasyon Destekli Sağlık Eğitim Ve Uygulama Merkezlerinin Kurulması İle İlgili Çalışmalarımızı Sürdürüyoruz. Bu Kapsamda İzmir Urla Uluslararası Acil-Afet Eğitim Ve Simülasyon Merkezi Açılmıştır. İzmir’de S.B.Ü. Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğitim Ve Araştırma Hastanesinde Simülasyon Destekli Hastane Eczacılığı Eğitim Ve Uygulama Merkezinin Kurulumu Tamamlanmıştır. Sık Tüketilen, Satın Alma Ve İş Gücünün Büyük Kısmını Oluşturan Tıbbi Malzemelerin Temininin Kolaylaştırılması Ve Tüketimde Yerlilik Oranını Artırmak Amacıyla Devlet Malzeme Ofisi İle Birlikte Sağlık Marketi Hayata Geçirdik. Pandemi Döneminde Koruyucu Malzeme, Kit Ve İlaçların Hızlı Temininde Bu Modelimizin Yararını Gördük.”

“KÖK HÜCRELERİ KENDİ İMKANLARIMIZLA KARŞILAMA ORANIMIZ YÜZDE 88”

Koca, Kadavradan Organ Naklinin İstenilen DüZeyde Olmadığını, Ancak ÖNemli Bir AşAma Kaydedildiğini Vurguladı.

YüRüTüLen Kampanyalarla GöNüLlü BağIşÇI Sayısının 600 Bini Bulduğunu İfade Eden Koca, Organ Ve Doku BağIşI Oranını Artırmak, Organ Ve Doku Bekleyen Hastaların Bekleme SüRelerini Kısaltmak İçİn Toplumsal Ve Sosyal DuyarlılığI Artırmak, Kadavradan Yapılan Organ Ve Doku BağIşI Oranlarını YüKseltmek Amacıyla Farkındalık ÇAlışMalarının Devam Ettiğini Söyledi.

İlik Naklinde Yabancı ÜLkelere BağImlılıktan Kurtulmak İçİn TÜRKÖK Adıyla Ulusal Kemik İLiğİ Bankası’nın Kurulduğunu Anımsatan Koca, “Nisan 2015 Tarihinden Sonra YaptığImız ÇAlışMalar Sonucunda 695 Bin 967 GöNüLlü BağIşÇI Adayı Kaydı Yaptık. TÜRKÖK’üN Hizmet Vermeye BaşLadığI Nisan 2015’ten Bu GüNe Kadar 2 Bin 314 Hastamıza Nakil Yaptık. BöYlece ÜLkemizde Nakil Olan Hastaların KöK HüCrelerini Kendi İmkanlarımızla KarşIlama Oranımız Yüzde 88’e UlaşMışTır.” Bilgisini Verdi.

Koca, Son 10 Yılda Türkiye’nin SağLık Turizminde DüNyanın En ÖNde Gelen ÜLkelerinden Biri Olduğunu Dile Getirerek, Sözlerine Şöyle Devam Etti:

“2019 Yılında Faaliyete GeçEn USHAŞ İle Birlikte SağLık ÜRüN Ve Hizmet İhracatçIlarımızla Yeni Hedefimize Kararlılıkla İlerliyoruz.

SağLık Turizmi Konusunda Yetkilendirilen SağLık Tesisi Sayısı 957’ye, Aracı Kuruluş Sayısı 126’ya UlaşMış Olup SağLık Turizmi Alanında Tesislerimizi Ve Aracı KuruluşLarı Yetkilendirmeye Devam Ediyoruz. 6 Dilde 7/24 Hizmet Veren Uluslararası Hasta Destek Birimi TercüManlık Ve ÇAğRı Merkezimiz (UHDB) İle Yabancı Hastalarımıza Hizmet Veriyor, Onlara Destek Oluyoruz. Kıtalar Arasında KurduğUmuz GöNüL BağInda SağLığIn BüYüK Rolü Var. KöKlü Devlet Ve İnsan Olmanın Gereğİ Olarak İhtiyaç Duyan Herkese Yardım, Bilgi Ve TecrüBe Desteğİ SağLamaya Devam Ediyoruz.”

“ABD’DEN SONRA DÜNYADA EN FAZLA DİJİTAL HASTANEYE SAHİP ÜLKE OLDUK”

“DüNyanın Zor Bir Sınavdan GeçTiğİ Bu GüNlerde, Mazlumlara Kucak AçMa Konusunda Hiç TereddüT Etmedik.” İfadelerini Kullanan Koca, Gerekli Pandemi Tedbirlerini Alarak 26 ÜLkeden 445 Yabancı Hastanın Türkiye’de ÜCretsiz Tedavisinin SağLandığını Söyledi.

Sudan, Somali, Nijer Ve Bangladeş’Te Hastanelerde Toplamda 494 Yatakla Hizmet Sunmaya Devam Edildiğini Belirten Koca, Filistin Ve Kırgızistan’da Hastanelerin Hizmete Hazır Hale Getirildiğini Ve 2021 Yılında AçIlacağını Bildirdi.

Koca, “Suriye’de Cerablus, Afrin, Elbab, ÇObanbey Ve Mare’den Sonra, Azez, Telabyad Ve Rasulayn’da Da Yeni Hastanelerimizi Hizmete AçTık. ŞU An Toplam 8 Hastane, 1 AğIz Diş SağLığI Merkezi, 61 SağLık OcağI, 5 Dispanser Ve 3 Mobil SağLık ÜNitesiyle BöLge Halkının Yaralarını Sarmaya Devam Ediyoruz.” Diye Konuştu.

Salgın SüRecinin DijitalleşMenin, Zaman Ve Mekandan BağImsız Verilen Hizmetler İle İletişİm Ve Bilişİm Teknolojilerinin ÖNemini Bir Kez Daha GöSterdiğini Vurgulayan Koca, Sözlerini Şöyle Sürdürdü:

“Bu Alanda Sahip OlduğUmuz Altyapı Ve TecrüBe İle İhtiyaçLara ÇOk Daha Hızlı Cevap Verebilir Hale Geldik. VatandaşLarımız, MHRS ÜZerinden Aile Hekimlerine Veya İstedikleri Hastane Ve Polikliniklere Randevu OluşTurabilmektedir. MHRS ÜZerinden 2020 Yılının İlk 9 Aylık DöNeminde 86 Milyona Yakın Randevu OluşTurulmuşTur.

E-Nabız Sistemi ÜLkemizin TüM SağLık KuruluşLarını Bilgi Sistemleri AracılığIyla Birbirine Entegre Eden Bir Kişİsel SağLık Kaydı Sistemidir. Pandemi DöNeminde KurduğUmuz Dijital Sistemlerin Altyapısını OluşTurmuşTur. Halihazırda 27 Milyondan Fazla VatandaşImız E-Nabız Kullanıcısıdır, Kendi SağLık Kayıtlarına UlaşAbilmektedir.

SağLık Bilgi Sistemlerinde GelişTirdiğİmiz Projelerle TüM SüReçLeri Birbiriyle Entegre Ediyor, SağLık Hizmetlerinden Faydalanmayı KolaylaşTırıyor, Hizmetlerin Kalitesini Arttırıyoruz.”

Bakan Koca, GüVenli Veri AkışInda Ve Hasta GüVenliğİnde En GüÇLü Aracın DijitalleşMe Olduğuna Dikkati Çekerek “Bu AmaçLa Hastanelerimizde DijitalleşMe Seviyesini Arttırma YöNüNde YoğUn ÇAlışMalar Yaptık. DijitalleşMe Konusunda HIMSS Kriterlerine GöRe ‘Seviye 6’ Hastane Sayımız 177’ye, En ÜSt Seviye Olan ‘Seviye 7’ Hastane Sayımız İse 3’e UlaşMışTır. ABD’den Sonra DüNyada En Fazla Dijital Hastaneye Sahip ÜLke Olduk.” Dedi.

“81 PROJE BAŞVURUSU ALINMIŞ, 42 PROJE DESTEKLENMİŞTİR”

Yerli SağLık Teknolojilerinin GelişTirilmesinin BüTüN DüNyada GüVenliğİ De İlgilendiren ÖNcelikli Stratejik Alanı Olduğunu Aktaran Koca, 2014 Yılında Kurulan TüRkiye SağLık EnstitüLeri BaşKanlığInın (TÜSEB) Kısa SüRede KurumsallaşMa YöNüNde ÖNemli Adımlar Attığını Ve BüTüN Bu Alanlarda Yerli Teknolojilerin GelişTirilmesi İçİn ÇAlışMalara BaşLadığını Belirtti.

Koca, SağLık Bilimi Ve Teknolojileri Alanında YerlileşMe-MillileşMe Kapsamında 7 Farklı Alanda Proje ÇAğRılarına ÇIkıldığını Anlatarak, Şunları Söyledi:

“Bu ÇAğRılar İle Stratejik ÖNemi Haiz AşI İle İlaç, Tıbbi Cihaz Ve Tanı Kitleri GelişTirilerek ÜRetimi Hedeflenmektedir. ÇAğRılar Kapsamında 81 Proje BaşVurusu Alınmış, 42 Proje DesteklenmişTir. ÜLkemizin İlk Ulusal Biyobankası Ve Omik Merkezi, Aziz Sancar AraşTırma Merkezi BüNyesinde Kurulmaktadır.

Biyobanka’da Biyolojik ÖRnekler İle Bunlardan Elde Edilen MoleküLler Ve Tıbbi Veriler, Korunacak Ve Saklanacaktır. Omik Merkezi’nde, Iinsanın TüM Genom, Transkriptom, Metagenom Dizileme İle Protein Ve Metabolit Analizleri Yapılacaktır. TÜSEB BüNyesinde Klinik AraşTırmalar Merkezi KurulmuşTur.

Klinik ÖNcesi AşAmayı BaşArıyla Tamamlayan AşI Adaylarından İki Kovid-19 AşI Adayının Klinik ÇAlışMaları Desteklenmektedir. Ayrıca, Klinik ÖNcesi AşAmayı Tamamlayarak İzin SüReçLeri Devam Eden AşI Ve İlaç Adayları Desteklenmeye Devam Edecektir.”

“ÜLKEMİZDE RUHSATLI, SATIŞI BULUNAN İLAÇ̧ TÜKETİM MİKTARI 2,4 MİLYAR KUTUYA ULAŞTI”

Bakan Koca, TüRkiye İLaç Ve Tıbbi Cihaz Kurumunun, Toplumun Kaliteli, Etkili Ve GüVenli ÜRüNlere UlaşMasını SağLayarak Toplum SağLığI AçIsından Son Derece ÖNemli Bir GöRevi Yerine Getirdiğinin Altını Çizdi.

Kurumun, Uluslararası UyumlaşTırma Konseyi Ve Uluslararası İLaç Denetim Birliğİ ÜYelikleri Yoluyla Uluslararası TanınırlığA Sahip Olduğunu Dile Getiren Koca, Konuşmasında Şu İfadelere Yer Verdi:

“2019 Yılında ÜLkemizde Ruhsatlı, SatışI Bulunan İlaç̧ TüKetim Miktarı 2,4 Milyar Kutuya UlaşTı. GeçTiğİmiz Yılda TüKetilen Her 100 Kutunun 88’i ÜLkemizde ÜRetilmişTir. 2020 Yılı İlk 8 Ay Verilerine GöRe Kutu Bazından İmal İlaç̧ Oranımız Senenin İlk Yarısında Yüzde 88’e UlaşMışTır. Sene Sonunda Bu Rakamın Daha Da ArtacağI ÖNgöRüLmektedir. Kutu Bazında GittikçE Artan Bir Yerli İmal İlacımız Olsa Da Katma DeğEri Daha YüKsek ÜRüNlerin Yerel ÜRetilmesine İhtiyaç Vardır.

Akılcı İlaç̧ Kullanımı Konusunda Son Yıllarda YüRüTtüĞÜMüZ Etkili Saha ÇAlışMaları İle Antibiyotik Bulunan ReçEte YüZdesini Yüzde 35’ten Yüzde 24’e İndirdik. 2010 Yılından Bu Yana BaşArı İle Faaliyet GöSteren GüVensiz İLaçLa MüCadele Kapsamında DüNyada Alanında Bir İlk Olan İLaç Takip Sistemimizi Daha Etkin Hale Getirmek İçİn İTS Bazlı Mobil Uygulamaları VatandaşImızın Hizmetine Sunduk.”

“İLacım Nerede” Uygulaması İle Tedariki Kritik İlaçLarın Hangi Eczanelerde Bulunabileceğİ Bilgisini VatandaşLara GöSterdiklerini Bildiren Koca, “Ayrıca, Yine DüNyada Alanında Tek Olan ÜRüN Takip Sistemi (ÜTS) İle De Tıbbi Cihazlar Ve Kozmetik ÜRüNler AçIsından İzlenebilirliğİ En Kapsamlı ŞEkilde Takip Edecek Altyapımızı Kurmuş Bulunmaktayız. ÜTS’de YaklaşIk 4,5 Milyon ÜRüNüN Kaydı Bulunmaktadır. 2019 Yılında ÜLkemizin Tıbbi Cihaz İthalatı YaklaşIk 1,9 Milyar Dolar Olup İhracatımız İse 640 Milyon Doların ÜZerine ÇIkmışTır. Son 5 Yılda İthalatımız Yüzde 15 Azalırken İhracatımız Yüzde 36 ArtmışTır.” Diye Konuştu.

“SAĞLIK ÇALIŞANLARININ SAYISI 1 MİLYON 100 BİNİ AŞMIŞ DURUMDADIR”

Sınırlı İnsan KaynağIyla, GelişMiş ÜLkelerdeki Standartlarda SağLık Hizmeti Veren Bir ÜLke Olarak Kaynakların İyi Bir ŞEkilde YöNetilmesinin BüYüK ÖNem Arz Ettiğini Vurgulayan Koca, “SağLık ÇAlışAnlarının Sayısı, 720 Bini BakanlığImız BüNyesinde Olmak ÜZere 1 Milyon 100 Bini AşMış Durumdadır.” Bilgisini Paylaştı.

Bakan Fahrettin Koca, Şu Değerlendirmede Bulundu:

“2002 Yılında Uzman Hekim BaşIna DüŞEn NüFus AçIsından En YüKsek Ve En DüŞÜK İl Arasında 13 Kat Fark Var İken BugüN Bu Fark 2 Kata İnmişTir. Bu ÇAlışMalarla VatandaşLarımızın SağLık Talebi İçİn Seyahat Etme ZorunluluğUnu Ortadan Kaldırmak İstiyoruz. SağLık KuruluşLarımızda Vuku Bulan Şİddet Eylemleri İçİmizi Acıtıyor.

15 Nisan 2020 Tarihinde TBMM’de TüM Partilerin Mutabakatıyla Kabul Edilen Kanuni DüZenlemeyle, SağLıkta Şİddetle MüCadelenin Etkinliğİ ArtırılmışTır. Bu Vesileyle Emeğİ GeçEn TüM Vekillerimize TeşEkküRlerimi Sunuyorum. Ancak GöRüYoruz Ki Bu DüZenleme İstediğİmiz Bir Seviyede Olay Sayısını AzaltmamışTır. Şİddetle MüCadelemize ÇOk YöNlü Olarak Devam Etme KararlılığIndayız.”

NüFusu Yıllara GöRe Artış GöSteren Türkiye’de, VatandaşLara Yerinde Nitelikli SağLık Hizmetinin Verilmesi Amacıyla Yeni SağLık Tesislerinin Eklenmesi, Mevcut Olanların Yenilenmesinin KaçInılmaz Bir Gereklilik Olduğuna İşaret Eden Koca, Şu Açıklamalarda Bulundu:

“BöLge Ve Kentlere GöRe DeğİşEn İhtiyaçLarı DoğRu Tespit Ederek PlanladığImız SağLık Yatırımlarını Hızla Hayata Geçİrdik. Hızlı, GüVenilir, Kaliteli, Konforlu Hizmet Verebilmesi İçİn Nitelikli Hasta Odalarından, Son Teknolojiye Sahip Tıbbi Cihazlarına, GelişMiş Ameliyathanelerinden, Modern Laboratuvarlarına Kadar Uluslararası Standartları GöZeterek Hastaneler Ve SağLık Tesislerini ÜLkemize Kazandırdık.

Son 18 Yılda 3 Bin 605 SağLık Tesisini Tamamladık. Bunların 2 Bin 439’u Birinci Basamakta Hizmet Veren Aile SağLığI Merkezi, Toplum SağLığI Merkezi Gibi SağLık Tesisleri, Bin 166’sı İkinci Ve ÜÇÜNcü Basamakta Hizmet Veren SağLık Tesisleridir. Bu Tesislerin 678’i Hastane, 386’sı Ek Bina Ve 102’si AğIz Ve Diş SağLığI Merkezidir. ÖNüMüZdeki Yıl 54’ü Hastane Olmak ÜZere 273 SağLık Tesisini Tamamlayarak, 13 Bin 995 Nitelikli Yatak Kapasitesini Daha ÜLkemize Kazandırmayı Hedefliyoruz.”

GeçEn Hafta Sonu Kuzey Kıbrıs TüRk Cumhuriyeti’nde 100 Yataklı Acil Durum Hastanesi İle Proje AşAmasında Olan 500 Yataklı LefkoşE Eğİtim Hastanesini Açılışlarını Da Anımsatan Koca, “Halen İnşAat, İhale, Proje AşAmasında Olan 943 Birinci Basamak İle 347 Hastane Ve ADSM Binasını 2023’e Kadar Tamamlamayı Planlıyoruz. Bu Yatırımlar TamamlandığInda Toplam 64 Bin 25 Yatak Hizmete Sunulmuş Olacaktır.” Dedi.

Bakan Koca, Son 3 Yılda SağLık Alanında Hizmette Kalite ÇItasını YüKselten 17 Bin 509 Yataklı 13 ŞEhir Hastanesini VatandaşLarla BuluşTurduklarını Belirterek, “5 Adet Kamu ÖZel İŞBirliğİ Modeli ŞEhir Hastanesi İçİn İnşAatlarımız Devam Ediyor. Genel BüTçE Kaynaklarımızla YaptığImız ŞEhir Hastanelerimizi De Bir Yandan Hizmete Almaya Devam Ediyoruz. Bu Kapsamda, Bin 850 Yatak Kapasiteli 2 ŞEhir Hastanemizin İhale SüReçLeri Tamamlanmış Olup İnşAat ÇAlışMaları BaşLayacaktır. 6 Bin 500 Yatak Kapasiteli 6 ŞEhir Hastanemizin İse İhale Hazırlıkları Devam Etmektedir. 3 Bin 900 Yatak Kapasiteli 3 ŞEhir Hastanemizin Proje ÇAlışMaları Da Satın Alma Hazırlık AşAmasındadır.” Diye Konuştu.

“TÜRKİYE SAĞLIK SİSTEMİ BİRÇOK ÜLKENİN AKSİNE PANDEMİYİ SÜRPRİZ OLARAK KARŞILAMAMIŞTIR”

2019 Yılının Aralık Ayından İtibaren DüNyayı Etkisi Altına Alan Pandemiyle MüCadele Edildiğini Vurgulayan Koca, “TüRkiye SağLık Sistemi BirçOk ÜLkenin Aksine Pandemiyi SüRpriz Olarak KarşIlamamışTır. Daha ÖNceki ÇAlışMaların Neticesi Olarak 2019 Yılı İçİnde De ‘Pandemik İNfluenza Ulusal Hazırlık Planı’nı Hazırlanarak YayımlanmışTır.” İfadelerini Kullandı.

“TüRkiye, Daha Kovid-19 Vakaları ÜLkede Baş GöStermeden ÇOk ÖNce Proaktif Bir ŞEkilde Davranarak BaşTa SağLık SektöRü Olmak ÜZere BüTüNcüL Bir ŞEkilde Gerekli Risk Ve Kriz YöNetimi ÖNlemlerini Ocak 2020’nin BaşIndan İtibaren Almaya BaşLamışTır.” Diyen Fahrettin Koca, Şöyle Devam Etti:

“Ocak Ayı İçİnde Operasyon Merkezi Kurulmuş, ÜLkemizin ÖNde Gelen ÜNiversitelerinden Bilim Adamlarının Katılımıyla KoronavirüS Bilimsel DanışMa Kurulu OluşTurulmuşTur. Sınırlarımızda GüVenlik Tedbirlerinin Alınması, Kara Sınırlarımıza Kurulan Sahra Hastaneleri, Erken DöNemde UlaşImın Kısıtlanması YöNüNde AldığImız Tedbirlerle HastalığIn ÜLkemize Girişİ GeciktirilmişTir.

ÜLkemizde Hastalık GöRüLmesi ÜZerine YoğUn Bir MüCadele DöNemine Girdik. Hastanelerde Elektif Vakaların Ertelenmesi, Pandemi Hastanelerinin İlanı, Pozitif Vakaların İzolasyonu, Temaslı Takibi, Karantina Ve Sınırlandırma ÖNlemleri, YaşLı Ve Genç NüFusun SokağA ÇIkışInın Sınırlandırılması, Seyahat Yasakları Ve Kısıtlamaları, Okulların Ve ÜNiversitelerin Uzaktan Eğİtime GeçMesi, Halka AçIk Mekanların Ve Etkinliklerin İptali BaşTa Olmak ÜZere Hayatın Hemen Her YöNüNe YöNelik ÇOk ÇEşİtli Tedbirler Hayata Geçİrildi.”

Mart, Nisan Ve Mayısı Kapsayan ÜÇ Aylık DöNemin Tanı Laboratuvarlarının YaygınlaşTırılması, Erken Tanı Ve Tedavi, Temaslı Takibi, İlaç Ve Koruyucu Madde Lojistiğİnin YöNetimini ÖNe Alan Stratejinin İzlendiğİ Aktif Hastalık MüCadelesi DöNemi Olduğunu Anlatan Koca, TüM Hastalar Ve ŞÜPheli Vakaların Halk SağLığI YöNetim Sistemiyle (HSYS) Merkezi Olarak Kontrol Edildiğini Dile Getirdi. Koca, “Bu Suretle Karar Alma Ve Politika Değİşİklerinde Dayanak OluşTuran Veriye Erişİm KolaylaşMışTır. Hayat Eve SığAr Mobil Uygulaması GelişTirilerek Riskli BöLge Ve Riskli Kişİlerin Takibi Yapılmaya BaşLanmışTır. Avrupa’nın Odak Hale Geldiğİ Bu DöNemde BaşArılı Bir Sınav Verilerek Hastalık Kontrol Altında TutulmuşTur.” Dedi.

Bakan Koca, Maske Ve Tulum Gibi Koruyucu Malzemelerin ÜRetim Kapasitesinin Artırılması, Yerli Tanı Kitinin, Solunum Cihazının ÜRetilmesi, Tedavide Kullanılan Hidroksiklorokin Ve Favipiravir İçEren İlaçLarın Yerli ÜRetime GeçMesi, Yerli AşI ÇAlışMalarının Desteklenerek İnsanda Uygulama (Faz1) DüZeyine Kadar UlaşMasının, Bu DöNemde Atılan Somut Adımlar Olduğunun Altını Çizdi.

Koca, Ayrıca İnsani Yardım Kapsamında 159 ÜLkeye, Koruyucu Malzeme Yardımı Ve İhracı Yapıldığını Aktararak “Tespit Edilen Vakaların Temaslılarının Da Bulunarak İzolasyona Alınmasını SağLamak ÜZere Yaygın Bir Temaslı Taraması (Filyasyon) YapılmışTır. Bu Konuda Valilerimizin Ve Belediyelerimizin Desteğİyle OluşTurulan Motorize Ekipler Salgın KontrolüNde ÖNemli Rol ÜStlenmişTir. Aile Hekimleri Ve ÇAğRı Merkezlerimiz Vasıtasıyla İzolasyondaki Kişİlerin DüZenli Takibi SağLanmışTır.” Diye Konuştu.

TüRkiye’de, Yaygın Filyasyon Yapılması, Vakaların Hızlı Tespiti, Standart Tedavi Protokollerinin Uygulanması, Erkenden Tedaviye BaşLanması, Evde İzole Edilen Hastalara İlaç Teslimi Ve TüM Bu Hizmetlerin ÜCretsiz GerçEkleşTirilmesi YöNüNden Fark Yarattığını Belirten Koca, Türkiye’nin Bu DöNemdeki BaşArılı Uygulamalarıyla Dikkat ÇEken ÜLke Olduğunu Vurguladı.

Koca, Sözlerini Şöyle Sürdürdü:

“Yakın Desteğİni GöRdüĞÜMüZ DüNya SağLık ÖRgüTü Avrupa BöLge BaşKanı Hans Kluge, TüRkiye’nin Pandemi MüCadelesindeki BaşArısından ÖVgüYle SöZ Ederek, ÖZellikle Koruyucu Malzemeler Konusunda İTalya Ve İSpanya Dahil Olmak ÜZere BirçOk ÜLkeye Yardım Ettiğİni Belirtmiş Ve ÜLkemize TeşEkküR EtmişTir.

DüNya SağLık ÖRgüTü’NüN TüRkiye Hakkında YayınladığI Raporda, Pandemiye KarşI Elde Ettiğİmiz BaşArı Kapsamlı ŞEkilde Ele Alınmış, Temaslı Taramasıyla Vaka Tespiti, İzolasyonla Riski Kontrol Altına Almaya Dayalı Stratejisi Ve Buna Ek Olarak, Erken Tanı Ve Tedaviye Dayalı Klinik Uygulaması ÖRnek GöSterilmişTir. Ayrıca ŞAhsımın Teklifi ÜZerine DüNya SağLık ÖRgüTü Genel Kurulu, 2021 Yılını SağLık ÇAlışAnları Yılı Olarak Kabul EtmişTir.

Bu DöNemde Yayınlanan Avrupa Birliğİ İLerleme Raporu, Sosyal GüVencelerine Bakılmaksızın Herkese ÜCretsiz Test Ve Tedavi İmkanı SağLandığIna İşAretle TüRkiye’nin SağLık Sistemi Kovid-19 Pandemisinin Gereklerini SağLayabilecek GüÇTe OlduğUnu Teyit EtmişTir. Haziran BaşIndan İtibaren İse Kontrollü Sosyal Hayat Adını Verdiğİmiz NormalleşMe SüRecine Geçİlmiş Ve Kısıtlılıklar Belli Bir Plan Dahilinde Kademeli Olarak KaldırılmışTır. Bilindiğİ Gibi, NormalleşMenin BaşLadığI Haziran Ayından İtibaren Test Kapasitemizi Tedrici Olarak Artırmaya BaşLadık. ÖNce Bakanlık Laboratuvarlarının Sayı Ve Kapasitesini Artırdık, Ardından ÜNiversitelerimize Yetki Verdik, Son Olarak Da ÖZel Hastaneler Ve Laboratuvarları Yetkilendirdik.”

“BİRÇOK ÜLKE KAPANMA TEDBİRLERİNE VE HAREKET KISITLAMALARINA YENİDEN BAŞVURMAYA BAŞLADI”

Sanayi BöLgelerinde, Spor MüSabakalarında, Askeri Birliklerde, Cezaevlerinde, Hava Alanlarında, Belli TöRen Ve Toplantılarda Rutin Ve Tekrarlayan Testler Yapılmaya BaşLandığını Hatırlatan Koca, BüYüK İş Yerleri, Oteller, SağLık KuruluşLarı ÇAlışAnlarına Belli Aralarda Testler Yaptırıldığını Söyledi. Koca, Ayrıca Barometre Adı Verilen İnsidans ÇAlışMaları YüRüTtüKlerini Dile Getirerek, Bu DöNemde Filyasyon ÇAlışMalarını Daha Da Artırarak Temaslı Takip SüResini En Aza İndirmeye ÇAlışTıklarını Bildirdi.

Sağlık Bakanı Koca, İStanbul’un Anadolu Ve Avrupa Yakasında İki Adet 1008 Yataklı Acil Durum Hastanesini ÇOk Kısa SüRede Tamamlayarak Hizmete AçTıklarına Dikkati Çekerek, Bu Hastaneleri Pandemi Sonrasında Da Hizmet Verecek ŞEkilde Planladıklarını İfade Etti.

Kurban Bayramı Sonrası Anadolu’da Hızlı Bir Artış YaşAndığını Hatırlatan Koca, Konya, Gaziantep, ŞAnlıurfa, Van, Diyarbakır BaşTa Olmak ÜZere BirçOk İlimizde Hızlı ArtışLar GöZlediklerini, Konya, Kayseri, Gaziantep, Diyarbakır, Batman, Van, Muş, Hakkari Ve Ankara’da YüZde 100’e Varan ArtışLar Olduğunu Belirtti.

Koca, BöLgelere Bizzat Giderek Yerel YöNeticilerle İlleri Ayrı Ayrı DeğErlendirmeye Tabi Tuttuklarını Anlatarak “Yerinde YaptığImız DeğErlendirmelerle Yaz DöNeminin Bitmesine BağLı Artan Seyahatlerin Getirdiğİ Ve ÖNgöRdüĞÜMüZ ArtışLar, Alınan Tedbirlerin Sayesinde Kısa Zamanda Kontrol Altına AlındığInı GöRdüK.” Dedi.

Test SonuçLarının Erken Alınması, Tedaviye Erken BaşLama, Filyasyon Ekiplerinin Artırılıp Filyasyon SüResinin Kısaltılması, Etkili Temaslı Takibi Ve İzolasyon, Semptomlulardan Hızla Numune Alınmasının Bilinen Tedbirler Olduğuna Dikkati Çeken Koca, Bunun Yanında Hastanelerde YoğUn Bakım Kapasitelerinin Artırılması, ÇAğRı Sistemiyle Evlerin Aranması, Mobil Doktor Ekiplerin Evlere Giderek Hasta Takibi Yapılması Gibi Ek Tedbirleri Devreye Koyduklarını Söyledi.

Mahallinde Yapılan MüDahalelerle Hasta Sayılarında Dramatik DüŞÜŞler SağLandığını, Hastanelerin YüKünün Hafiflediğini Aktaran Koca, “Mahalli Sıkıntılara Verilen Ulusal Desteklerle HiçBir İlimizde Ciddi Sıkıntı YaşAnmamışTır. Bu Tedbirlerle Hayatı Kısıtlamadan, SokağA ÇIkma KısıtlılığI Gibi Yasaklayıcı ÖNlemler Almadan Olumlu Neticeler Alabildik.” Diye Konuştu.

Kış Aylarının Gelmesiyle Birlikte İnsanların Kapalı Ortamlarda Birlikte Bulunmasının Da Getirdiğİ Riskle TüM DüNyada Adeta Patlama ŞEklinde Hızlı Bir Artış BaşLadığına İşaret Eden Koca, VirüSün BulaşTırıcılığIndan HiçBir ŞEy Kaybetmeden Adeta Kitlesel BulaşMa DöNemine GeçTiğini Söyledi. Koca, BugüN İtibarıyla DüNyada Pozitif Vaka Sayısının 55 Milyon Olduğunu, ÖlüM Sayısının İse 1 Milyon 326 Bini GeçTiğini, Halihazırda 100 Bini AşKın AğIr Vakanın Hastanelerde YaşAm MüCadelesi Verdiğini Aktardı.

DüNyada İlk Zirvenin YaşAndığI Nisan Ayında GüNlüK Yeni Vakanın 80 Bin Civarında İken, EylüL’de GüNlüK Vaka Neredeyse 4’e Katlanarak 300 Bini Bulduğunu Belirten Koca, “Son Bir Ay İçİnde Yüzde 100’lüK Bir ArtışLa Kasım Ayında GüNlüK Vaka Sayısı 661 Bine UlaşTı. Yine Nisan Ayında GüNde 8 Bin 500 Kişİ Bu Hastalıktan ÖLüRken, İçİnde BulunduğUmuz Kasım Ayında GüNlüK Ortalama ÖLüM Sayısı 10 Bini AşTı. BugüN BirçOk ÜLke Kapanma Tedbirlerine Ve Hareket Kısıtlamalarına Yeniden BaşVurmaya BaşLadı.” Dedi.

DüNyadaki Bu ArtışA Paralel Olarak Türkiye’de ÖNce İStanbul, İZmir, Bursa Gibi Batıdaki BüYüK İllerde BaşLayan Artış Trendinin Neredeyse BüTüN ÜLkeye Yayılmış Durumda Olduğunu Belirten Koca, Şu Değerlendirmeyi Yaptı:

“Her Ne Kadar GüÇLü̈ Alt Yapımız Ve Fedakar ÇAlışAn SağLık Personelimiz Sayesinde Bu ArtışI GöĞÜSleyebilmiş Durumda İsek De GidişAtı Durdurmak İçİn Radikal Tedbirlere BaşVurmamız KaçInılmaz OlmuşTur. Nitekim DüN Yapılan Kabine Toplantısında Bilim Kurulumuzun ÖNerileri DoğRultusunda Bir Dizi Kararlar Alınmış Oldu.

GöRüNen O Ki Hayatımızı Bir SüRe Daha Sıkı Bir Disiplin Altına Almak Zorundayız. Hastalıktan Bizi KoruyacağInı UmduğUmuz AşI ÇAlışMalarını Biliyorsunuz. BirçOk ÜLkede AşI ÇAlışMaları YüRüTüLmektedir. DüNyaya Paralel Olarak ÜLkemizde De 16 Ayrı AşI ÇAlışMası Yapılmaktadır. Bunlardan Bir Tanesi Klinik ÖNcesi DöNemi BaşArıyla Tamamlayarak İnsan Denemelerine BaşLamışTır.

Bu Arada Da Çİn Ve Almanya Kaynaklı AşIların ÜLkemizde De Faz ÇAlışMaları Devam Etmektedir. Bu Yıl HenüZ Bitmeden AşIya KavuşManın ÜMidi İçİndeyim. Bize DüŞEn Bu SüReci GüVenli Bir ŞEkilde Atlatabilmektir.”

“SAĞLIK ORDUMUZUN HER BİR ÇALIŞANINA TEŞEKKÜRÜ BORÇ BİLİRİM”

Koca, SağLık BakanlığI Merkez Ve TaşRa TeşKilatının Yanı Sıra, BağLı Ve İlgili KuruluşLarının 2019 Yılı Kesin Hesabı Ve 2021 Yılı BüTçEsi Hakkında Şu Bilgileri Verdi:

“2019 Yılı Kesin Hesabı, SağLık BakanlığI 47 Milyar 913 Milyon, TüRkiye Hudut Ve Sahiller SağLık Genel MüDüRlüĞÜ 454 Milyon, TüRkiye İLaç Ve Tıbbi Cihaz Kurumu 155 Milyon, TüRkiye SağLık EnstitüLeri BaşKanlığI İse 13 Milyon TL Olarak GerçEkleşMişTir.

SağLık BakanlığI Merkezi YöNetim 2020 Yılı Toplam BüTçEsi 58 Milyar 876 Milyondu. 2021 İçİn Bu Rakam Yüzde 31,8 ArtışLa 77 Milyar 615 Milyon TL Olarak PlanlanmışTır. Ayrıca BağLı KuruluşLarımızdan TüRkiye Hudut Ve Sahiller SağLık Genel MüDüRlüĞÜNüN BüTçEsi 175 Milyon, TüRkiye İLaç Ve Tıbbi Cihaz Kurumunun BüTçEsi 188 Milyon, TüRkiye SağLık EnstitüLeri BaşKanlığInın BüTçEsi İse 176 Milyon TL Olarak PlanlanmışTır.”

TBMM’nin AçIlmasına MüTeakip İlk Kurulan Bakanlıklar Arasında Olan SağLık BakanlığInın KuruluşUnun 100. Yılı MüNasebetiyle 100 Yılın SağLık Bakanları Ve BüTçE KonuşMalarının Yer AldığI Eserin Hazırlanmasına Emek Harcayan Prof. Dr. Necdet ÜNüvar’a Da TeşEkküR Eden Koca, “Ayrıca Meslek Hayatlarının Her Gününde Olduğu Gibi Pandemi Döneminde Canla Başla Çalışan, Bu Dönemde En Büyük Destekçimiz Ve Güvencemiz Olan, Kendi Canlarını Riske Ederek Toplum Sağlığı İçin Gece Gündüz Demeden Mücadele Eden, Gerektiğinde Bireysel Yaşamlarından Fedekarlıklar Yapan, Haftalarca Sevdiklerini Görmeden Uykusuz Geceler Geçirerek Görev Yapan Sağlık Ordumuzun Her Bir Çalışanına Sizlerin Huzurunda Bir Kez Daha Teşekkürü Borç Bilirim.” İfadelerini Kullandı.

“BU TEDBİRLERE UYUM GÖSTERİLMEZSE YENİ TEDBİRLER KAÇINILMAZ OLUR”

Öte Yandan Bakan Koca, Sağlık Bakanlığı İle Bağlı Kuruluşlarının 2021 Yılı Bütçesinin Görüşüldüğü TBMM Plan Ve Bütçe Komisyonuna Verilen Arada Basın Mensuplarının Pandemiye Yönelik Kısıtlamaların Artırılıp Artırılmayacağına İlişkin Sorusunu Yanıtladı.

Bundan Sonraki Dönemde Alınacak Tedbirlerin Pandeminin Seyriyle İlgili Olacağını Belirten Koca, “Bu Aldığımız Tedbirlerin Sonuçlarıyla Birlikte Daha Önce Nisan Ayında Pandeminin Birinci Döneminde Yaşandığı Gibi Yine Değerlendirmiş Oluruz. 83 Milyon Vatandaşımızın Alınan Tedbirler Noktasında Hassasiyet Göstermelerini Bekliyoruz. Dolayısıyla Hep Birlikte Mücadeleyle Ancak Bunu Düşürebiliriz, Bunun Üstesinden Gelebiliriz.” Diye Konuştu.

Tedbirlere Uymak Şartıyla Yeni Tedbirlerin Gelebileceğini Düşünmediğini Dile Getiren Koca, “Bu Tedbirlere Uyum Gösterilmezse Yeni Tedbirler Kaçınılmaz Olur.” İfadesini Kullandı.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

FIRAT KALKANI BÖLGESİNDE 6 PKK/YPG’Lİ TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

HIZLI YORUM YAP